Welcome to the Club - Twentieth Anniversary of the BP Club / Razni izvođači

Welcome to the Club - Twentieth Anniversary of the BP Club

Datum objave:
09.04.2011.
Autor:
Vera Lončar
Razni izvođači
Welcome to the Club - Twentieth Anniversary of the BP Club
(Gama Studio)

Na obljetničkom DVD izdanju u produkciji Studija Gama, BP Cluba i Jazzette Recordsa te u redakturi Boška Petrovića, dobroga duha Cluba, zabilježeni su nastupi glazbenika koji su u slavljeničkoj godini dostojno proslavili sva četiri godišnja doba tradicionalno obilježena u ovomu klubu. Najzastupljenije je proljeće ili njegova inačica koja u B. P. Clubu nosi ime Spingtime Jazz Fever. Iz 2007. na DVD-u su svoje mjesto našli nastupi Boška Petrovića - Alvin Queen Happy Reuniona, Trija Liane Carroll, Fritza Pauera (klavir solo), Kvarteta Refraction, Joyce Yuille & Trija Mikea Sponze i
Catie & Carlosa Wernecka. Zemlja se okreće, izmjenjuju se godišnja doba. Slijedi Hrvatski Jazz Sabor. U 2007. zabilježena su izlaganja sabornika i klubova zastupnika, od onih liburnijskoga kruga (Elvis Stanić Group, Golden Strings Quartet, Sandi Čakalo Trio), zatim iz metropole (Jasna Bilušić & Julije Njikoš Duo i Kvintet Ante Gela) do nezavisnih kandidata, Balwan City Kidsa s novom mladom vibrafonističkom zvijezdom Vidom Jamnikom.
U rukavicama i omotani šalom odlazite na stadion ili o izgradnji istoga pjevate blues, a u tom raspoloženju odlazite i na Century of Blues u B. P. Club slušati kako to rade majstori svjetskoga glasa poput veterana Bluesbreakersa, uz stalne goste: Ian Siegal & Mike Sponza Trio, Dana Gillespie & Joachim Palden i Angela Brown & Christian Rannenberg. Zemljinoj vrtnji pripomaže i Music Carousell s kojega su ovjekovječeni nastupi glazbenika kao što su Vid Jamnik i Old Stars, Adam And His Nuclear Rockets i Tango Appassionato. Novi jazz ciklus započinje novim Springtimeom na kojemu su, između ostalih, nastupili Philip Catherine String Trio, Georgie Fame & Boško Petrović Trio, David Gazarov - Davide Petrocca Duo, Nuevo Tango Ensemble. Rođendanski jam session možemo nazvati proslavom „petoga godišnjeg doba", a na njemu su zabilježene čestitke, od one koju je Clubu i Petroviću uputio Philip Catherine sa svojim String Triom do samoga sessiona na kojemu su se okupili glazbenici koje Petrović naziva „jazz dragovoljcima": saksofonist Gianni Basso, pjevač Georgie Fame, pijanist David Gazarov, gitarist Primož Grašič, bas gitarist Mario Mavrin i bubnjari Salih Sadiković ili Ratko Divjak te Georgie Fame & B. P. Trio. Kao posebna poslastica na DVD je uvrštena i arhivska snimka nastupa Chevapchichi Trija u postavi koju čine dvojica gitarističkih virtuoza, Joe Pass, koji je svojim nastupom 1. travnja 1988. otvorio B. P. Club, i Damir Dičić te vibrafonist Boško Petrović. Na ovomu je izdanju svoje mjesto našla i osobna bilješka prerano preminuloga glazbenog kritičara Dražena Vrdoljaka (napisana povodom 10. godišnjice Cluba), jednoga od trojice prijatelja Cluba kojima je ovaj DVD posvećen. Druga su dvojica basist Niels-Henning Ørsted Pedersen i saksofonist Johnny Griffin, dio skupine jazz velikana koji su svirali u B. P. Clubu.

(Preuzeto iz novina Cantus, br. 156, lipanj 2009.)
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja