Live! / Zagrebački jazz kvartet

Live!

Live!
Datum objave:
05.01.2010.
Autor:
Vera Lončar
Zagreb Jazz Quartet
Live!
(Croatia Records)

Vizualni identitet kompakt diska, crno-bijela fotografija Zagrebačkog jazz kvarteta na bijeloj podlozi, rađa trenutačnu asocijaciju na sliku Crni kvadrat na bijeloj podlozi Kazimira Maljevića iz 1913. godine. Kao što je svojedobno odjeknulo jedno od ključnih djela u nastanku avangardne umjetnosti 20. stoljeća, tako je pojava Zagrebačkog jazz kvarteta (1959.) odjeknula u povijesti hrvatskog i europskog jazza. Istinska vrijednost umjetničkog djela živi isključivo u osjećaju koji ono izražava nastojeći dosegnuti savršen sklad oblika i boja nepredmetnim slikama... - takvu umjetnost zagovaraju suprematisti (Maljevičeva kovanica), a u našem slučaju i jazzisti Zagrebačkog jazz kvarteta svojim jazz(sv)iranjem na CD-u Live.
Jedinstvenost glazbe Kvarteta u postavi s vibrafonistom Boškom Petrovićem, pijanistom Davorom Kajfešom, kontrabasistima Miljenkom Prohaskom ili Krešimirom Remetom i bubnjarem Silvijem Glojnarićem, na ovome je CD-u predstavljena snimkama osam skladbi izvedenim uživo. Ostvarene su u raznim prostorima, od koncertne dvorane u Heidelbergu (11. veljače 1965.), preko Teatra Kursaal u Luganu (31. kolovoza 1966.) i Dramskog kazališta Gavella u Zagrebu (20. listopada 1984.) do bečkog Jazz Cluba Opus One (jesen 1984.).
Na CD je uvrštena i najava Willisa Conovera, arbitra dobrog ukusa za jazz glazbu, snimljena u prigodi obilježavanja 25. godišnjice Kvarteta u Dramskom kazalištu Gavella.
CD ne čini zanimljivim samo melodioznost šest autorskih skladbi (With Pain I Was Born, Valse For Jazz Mama i Opus One Blues Boška Petrovića, Arabesque i Digression Davora Kajfeša i Intima Miljenka Prohaske), već i ono što se skriva iza tih melodija: varijacije na njih, improvizacije iskazane kroz savršeni tajming, swing, dramatiku i humor. Nadgradnje su ponekad osobne, a ponekad ih članovi Kvarteta donose u kolektivnim improvizacijama. Na isti osobni način pristupaju interpretacijama svjetskih standarda: Lonely Woman Ornettea Colemana u obradi Davora Kajfeša te In Walked Bud Theloniousa Monka u obradi Boška Petrovića.

(Preuzeto iz novina Cantus br. 159/160, prosinac 2009.)


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja