HGM Plays The Beatles / HGM jazz orkestar Zagreb

Od Grožnjana do New Yorka

Od Grožnjana do New Yorka
Datum objave:
05.01.2010.
Autor:
Davor Hrvoj
HGM jazz orkestar Zagreb, directed by Sigi Feigl: »HGM Plays The Beatles«, Aquarius Records

Od Grožnjana do New Yorka

Nastupom održanim 6. prosinca 2009. u Kinu Studentskoga centra u Zagrebu HGM jazz orkestar Zagreb je promovirao svoj prvi kompakt disk »HGM Plays The Beatles«. Na tom, trećem ovosezonskom koncertu iz svog redovnog ciklusa Sunday Nights, Orkestar je, pod vodstvom svog stalnog dirigenta Sigija Feigla, izvodio skladbe Johna Lennona i Paula McCartneya odsviravši cjelokupan sadržaj CD-a.
Osim što je zadovoljena edukativna uloga Ciklusa koji se održava već šestu sezonu - koncertu su prisustvovali učenici osnovnih škola koji su pokazali veliko zanimanje i oduševljenje svirkom - nastup je privukao mnogobrojne ljubitelje glazbe big banda Hrvatske glazbene mladeži koji su gotovo do posljednjeg mjesta ispunili dvoranu. Bio je to do sad u Hrvatskoj najposjećeniji koncert ovog jazz orkestra koji je u nekoliko zadnjih godina postao hit na našoj jazz sceni.
Zreli solisti
Tijekom proteklih šest sezona djelovanja Orkestar je zahvaljujući Sigiju Feiglu ostvario suradnje s brojnim solistima i aranžerima svjetskoga glasa, primjerice Kevinom Mahoganyjem, Randyjem Breckerom, Peterom Erskineom, Davidom Liebmanom, Jimom McNeelyjem i drugima, a tako nastavlja i u uvoj sezoni u kojoj će među ostalim muzicirati sa slavnom pijanisticom i aranžerkom Toshiko Akiyoshi. Osim što su zbog toga proširili svoj repertoar, napredovali u shvaćanju i izvođenju raznih podžanrova orkestralnog jazza, te stekli bogato iskustvo, članovi orkestra su ostvarili i reputaciju zahvaljujući kojoj danas s lakoćom dogovaraju nove suradnje, a uvaženi autori pišu skladbe i aranžmane upravo za njih. Tako su za program skladbi iz repertoara Beatlesa obrade za HGM jazz orkestar Zagreb pripremili cijenjeni američki aranžeri: Alan Baylock za skladbe »Hey Jude«, »A Hard Days Night«, »Eleanor Rigby« i »Michelle«, te Mike Crotty za »Can't Buy Me Love«, »Norwegian Wood«, »Here There And Everywhere«, »Day Tripper« i »Ticket To Ride«.
Nimalo lak zadatak! Naime, glazba Beatlesa je eksploatirana u nebrojenim situacijama, a svojim su ju glazbenim pogledima prilagođavali i mnogi jazzisti, primjerice Ella Fitzgerald ili Count Basie. No, zahvaljujući novom pristupu spomenutih aranžera, ali i uvjerljivim izvedbama Orkestra, ovi su globalno poznati hitovi zasjali u novom sjaju. Aranžmani su logični i u duhu glazbe Bealesa, ali prilagođeni poimanju suvremenog orkestralnog jazza, a izvedbe se doimaju kao da su odsvirane s lakoćom. Osim što su se istaknuli preciznošću, uigranošću i osjećajem za dinamiku, članovi orkestra, mladi jazz glazbenici, koji su, u nedostatku visokoškolskog obrazovanja na području jazza u Hrvatskoj, u ovom orkestru dobili mogućnost napredovanja i nastupanja, predstavljaju se i kao zreli solisti.
Međunarodni uspjeh
Kao gost u jednoj izvedbi uz njih svira tubist Jurica Rukljić, jedan od članova iz prve postave Orkestra iz 2002., a u dvije konga bubnjar Hrvoje Rupčić koji je s kolagama iz Cubisma uz Orkestar svirao na njegovom prvom, a također i na drugom ovosezonskom koncertu ciklusa Sunday Nights.
Sigi Feigl je za prvi album Orkestra odabrao upravo glazbu Beatlesa iako je do sad mogao snimiti - svakako bi trebalo diskografski dokumentirati i ranija razdoblja djelovanja - već nekoliko tematskih albuma, primjerice s glazbom Dukea Ellingtona ili Counta Basiea, ali i nekih od suradnika Orkestra koji su redovito isražavali oduševljenje suradnjom s njime. Naime, iako djeluje na principu amaterizma, ovaj Orkestar po svojoj organizaciji, radu i umjetničkim dosezima već dugo iskazuje kvalitete profesionalnog big banda. Ovaj CD, ali i ostale njihove izvedbe, redovito ostvarivene na visokoj razini, mogu reprezentativno predstavljati hrvatski orkestralni jazz u svijetu. Dokaz tome su uspješni koncerti što ih je HGM jazz orkestar Zagreb ostvario i izvan granica Hrvatske, nastupivši među ostalim, uglavnom susjednim zemljama, u Turskoj, Švedskoj, Belgiji, Indoneziji i SAD-u, a uskoro će predstavljati hrvatski jazz u Španjolskoj i na Cipru.
Najveće zasluge za takav međunarodni uspjeh pripadaju austrijskom saksofonistu i klarinetistu, te glazbenom pedagogu Sigiju Feiglu koji je prije sedam godina tijekom Ljetne jazz škole Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu utemeljio orkestar i uspješno ga vodi do danas. Osim kao umjetnički ravnatelj Feigl povremeno djeluje i kao instrumentalist. Na ovom albumu svirao je tenor saksofon u izvedbi skladbe »Michelle« u kojoj se predstavio i kao solist.
Bravo za HGM-ovce, članove Orkestra, ali i djelatnike Hrvatske glazbene mladeži koji pružaju sjajnu logistiku omogućujući ostvarivanje iznimno zahtjevnog programa!
(Preuzeto iz Novog lista od 3. 1. 2010.)


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja