Live! / Zagrebački jazz kvartet

Vrijedan doprinos jazz diskografiji

Vrijedan doprinos jazz diskografiji
Datum objave:
26.11.2009.
Autor:
Davor Hrvoj
Zagreb Jazz Quartet: »Live!«, Croatia Records

Vrijedan doprinos jazz diskografiji

Povodom pedesete godišnjice od osnutka Zagrebačkog jazz kvarteta izdavačka tvrtka Croatia Records je objavila kompakt disk sa snimkama iz raznih razdoblja djelovanja ovog, najznačajnijeg sastava u povijesti hrvatskoga jazza. Radi se o do sad neobjavljenim izvedbama ostvarenim na koncertima u Švicarskoj, Njemačkoj, Austriji i Hrvatskoj.
Međunarodni značaj
Osim što upotpunjuje bogatu diskografiju Kvarteta ovaj CD podsjeća na iznimne trenutke njegove karijere koja je imala međunarodni značaj. Naime, zahvaljujući svojoj kvaliteti koja je bila prepoznata u cijelome svijetu, Zagrebački je jazz kvartet bio naš jedini jazz sastav čiju su karijeru vodili strani manageri - njemačka agentura Fritz & Rau (Horst Lipman i Fritz Rau). Rezultat su bile mnogobrojne turneje i snimljeni albumi, ne samo za domaću diskografiju.
Zahvaljujući kontaktima koje Boško Petrović ima s inozemnim glazbenicima, promotorima i urednicima, te njegovu trudu oko prikupljanja i pripremanja materijala, pred nama su izvedbe što ih je Kvartet ostvario 31. kolovoza 1966. u Teatru Karusaal, na Lugano Jazz Festivalu, 11. veljače 1965. u Heidelberg Concert Hallu, 20 listopada 1984. u Dramskom kazalištu »Gavella« u Zagrebu i ujesen iste godine u Jazz Clubu »Opus One« u Beču. Ove izvedbe, ostvarene u nadahnjujućim uvjetima, pred publikom, odaju glazbenu profinjenost Kvarteta, potkovanost njegovih članova, spremnost na spontane reakcije i jazzističke avanture, ali uvijek zadovoljavajući visoke estetske kriterije.
Snimke uvrštene na ovaj CD, vrijedan doprinos hrvatskoj jazz diskografiji, ostvarene su u najznačajnijoj i najdugovječnijoj formaciji Kvarteta s tek jednom alternacijom. Naime u nekim izvedbama kontrabas svira Miljeno Prohaska, a u nekima Krešimir Remeta, dok su stalni u postavi vibrafonist Boško Petrović, pijanist Davor Kajfeš i bubnjar Silvije Glojnarić.
Na album su uvrštena tek dva standarda: skladba »In Walked Bud« Theloniousa Monka, te »Lonely Woman« Ornettea Colemana kao podsjetnik na čuveni Modern Jazz Quartet koji je imao izravni utjecaj na utemeljenje i glazbeni stav Zagrebačkog jazz kvarteta. Naime, vođa Modern Jazz Quarteta, pijanist John Lewis bio je jedna od rijetkih osoba iz jazz miljea koji je u drugoj polovici pedesetih godina prošloga stoljeća shvatio Colemanove napredne zamisli i pomogao mu u proboju na jazz scenu, među ostalim i sviranjem spomenute skladbe.
Drukčije poimanje jazza
Lewis je "prozreo" i entuzijazam i glad za kreiranjem umjetničke forme jazza kod članova Zagrebačkog jazz kvarteta i vrlo rano postao njihovim mentorom. Njegov najvažniji savjet bio je: »Nemojte nas kopirati! Nemojte pokušavati svirati blues kao amerikanci! Iskoristite vlastiti folklor i kreirajte autentični glazbeni jezik.« Zahvaljujući tom savjetu Kvartet je otkrio bogatstvo novih glazbenih mogućnosti i stvorio unikatan jazz izraz, što se ne osjeća samo u izvedbama skladbi njegovih članova. Tako »Lonely Woman« Zagrebačkog jazz kvarteta ni u kojem slučaju nije kopija izvedbe Modern Jazz Quarteta. U Kajfešovu aranžmanu ona poprima drukčiju dramatiku i mami na pažljivo višestruko slušanje i otkrivanje »skrivenih« detalja.
Ipak Zagrepčani su »kopirali« svoje američke kolege, a ubrzo i prijatelje - poput njih promoviralli su uglađenost i drukčije poimanje jazza stavljajući ga uz bok klasičnoj glazbi. Osjeća se to i u izvedbama uvrštenim na ovo izdanje.
Jedna od osobitih vrijednosti su skladbe članova kvarteta koje odaju karakter autora i sklonosti kompleksnim razradama. Na CD su uvrštene »With Pain I Was Born«, »Valse For Jazz Mama« i »Opus One Blues« Boška Petrovića, »Arabesque« i »Digression« Davora Kajfeša, te »Intima« Miljenka Prohaske, skladba koja je doživjela najviše izvedbi među hrvatskim, ali i slavnim stranim jazz ansamblima i orkestrima. I neke od ostalih spomenutih skladbi svojom osebujnoššću zaslužuju veću međunarodnu pažnju, ali ju upravo zbog svoje autentičnosti i bliskosti s posve određenom glazbenom tradicijom, nisu postigle. Naime, mnogobrojni su čuveni glazbenici bili oduševljeni izvedbama tih djela, ali i zbunjeni - »Pa to je sjajno, ali kako vam uspijeva tako svirati?«
Kao potvrda međunarodne vrijednosti Kvarteta, na CD je uvrštena i najava Willisa Conovera, jednog od dugogodišnjih vodećih svjetskih jazz novinara, urednika kultne jazz emisije na radio postaji Voice of America, na čijim su se emisijama napajale generacije ljubitelja jazza, ali i glazbenika. Conover je iznimno cijenio Zagrebački jazz kvartet, bio je čest gost na njegovim koncertima i predstavljao je njegovu glazbu u svojim emisijama. A njegova se riječ poštuje.


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja