Live! / Zagrebački jazz kvartet

Live!

Datum objave:
30.10.2009.
Autor:
Dragutin Matošević
Zagreb Jazz Quartet - "Zagreb Jazz Quartet - Live!" (Croatia Records, 2009)

Hvale vrijedan diskografski uradak, kolekcija live snimaka legendarnog hrvatskog jazz sastava, Zagreb Jazz Quartet, album "Zagreb Jazz Quartet - Live!" (Croatia Records, 2009), ovih dana pojavio se na hrvatskom glazbenom tržištu. Ne treba biti poseban poznavatelj jazz pravca i ne znati ime ovog kvarteta, kao i imena njegovih članova koji čine ovaj širom svijeta kvalitetom prepoznati kvartet. Njegovom velikom renomeu su doprinjeli: Boško Petrović - vibrafon, Davor Kajfeš - piano, Miljenko Prohaska ili Krešimir Remeta - bass i Silvije Glojnarić - bubnjevi.
U 60 minuta, na CD-u je predstavljeno 8 kompozicija (uz 1 snimak - koncertna najava benda od strane Willis Conovera) - njihovih izvedbi uživo nastalih na više evropskih lokacija i snimljenih u periodu 60-te - 80-te. Sam izbor kompozicija predstavljenih na CD-u odraz je repertoarske politike Zagreb Jazz Quarteta, a ona je glasila, oslanjati se na vlastiti autorski materijal. Uspjeh koji je iz toga proizašao, potvrda je opravdanosti takvog odabira. Pored neosporne izvođačke vrijednosti članova kvarteta, evidentna je i njihova velika autorska snaga. Većinu pjesama sa ovog CD-a potpisuju njegovi članovi - Boško Petrović, Davor Kajfeš i Miljenko Prohaska. Čak kad izvode standarde iz svjetske jazz baštine (Ornette Coleman, Theolonious Monk) - čine to u obradi, na svoj, nadaleko prepoznatljivi način.
Zvučnom slikom, izvedbama, dominira maestralna svirka vibrafona i piana. Međutim, ritam sekcija (bass i bubnjevi) ni jednog trenutka se ne "gubi iz vida" i svojim učešćem "boji" i sigurnom rukom "vodi" kompozicije od njihovog početka do kraja. Međuigra instrumenata dovedena je do savršenstva i ni jednog momenta se oni ne nadmeću, nego harmonično surađuju dajući jedan drugome dovoljno prostora da se iskažu u najboljem mogućem svjetlu.
Meni najdraže izvedbe sa ovog CD-a su "With Pain I Was Born" (Boška Petrovića) i "Intima" (Miljenka Prohaske). Obje bi trebale naći mjesta u redovnim radijskim programima, ne čekajući specijalizirane i, nažalost, veoma rijetke emisije posvećene jazzu. Obje kompozicije su izvedbom toliko prijemčive, na jazz i ne tako naviklom konzument, a opet, zadržale su visok umjetnički nivo. Vjerujem da će slušanje ovog CD-a rezultirati novim poštovateljima jazza kao vrhunskog glazbenog pravca. Ovo je album kakvog bih poželio da ih je mnogo više.


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja