In umbra / Denis Razumović

Spoj hrabrosti i kvalitete

Datum objave:
26.10.2009.
Autor:
Dragutin Matošević
Spoj hrabrosti i kvalitete

Svaki napis o jazzu prvenstveno vidim kao priliku za promociju tog vrijednog muzičkog pravca. Potencijalnim konzumentima jazz muzike ništa ga bolje neće približiti nego kvalitetna muzika tog muzičkog pravca. Na tom tragu je i album riječkog saksofoniste Denisa Razumovića Razza - "In Umbra", izdat 2007. godine za Dallas Records. "Standardnim" ljubiteljima jazza, kvaliteta Denisa Razumovića Razza već odavno je prepoznata što potvrđuje i prestižna nagrada Status koja mu je od strane kolega, muzičara, dodijeljena kao najboljem jazz altisti Hrvatske. Stoga, u svijetlu svega naprijed izrečenog, pisati sada o izdanju iz 2007. godine ima više dobrih opravdanja.

CD "In Umbra" je snimljen 2003. godine, a objavljen je 2007. u sjajnoj postavi - saksofonista Denis Razumović Razz, a prate ga legendarni kvarnerski gitarista Darko Jurković Charlie, bubnjar Marko Lazarić i kontrabasist Mladen Baraković. Na albumu se nalazi 5 Denisovih skladbi ("Birdissimo", "Razz Rhythm", "My First Blues", "In Umbra" i "Hard Worker"), te 4 obrade jazz standarda ("I'll Remember April", "Confirmation", "Soul Eyes" i "Lover").

O Razzovom poimanju jazza najbolje govori njegova naredna izjava: "Be bop je baza mojih harmonijskih linija u solima, a kada komponiram, potpuno sam neopterećen stilovima i pokušavam uhvatiti refleksije koje mi se trenutno motaju po glavi, melodije koje se neminovno same stvaraju u našoj podsvijesti prilikom konstantnog bavljenja glazbom."

Samo oni koji dobiju priliku izdati album prvijenac, svjesni su težine tog zadatka. Nerijetko, to je prilika "sad il' nikad". To breme mnogi baš i ne iznesu na najbolji način. Razni su "recepti" kako se dodvoriti konzumentima na tržištu, jer tržište je u krajnjem slučaju, mjerilo nečijeg uspjeha. Denis Razumović Razz je pokazao izuzetnu hrabrost stavljajući na svoj prvi CD 5 vlastitih kompozicija. U kombinaciji sa 4 jazz standarda - one ravnopravno figuriraju i "nose" cijeli material.

Ne smije se a ne spomenuti i veliki doprinos muzici na ovom albumu koji je dala prateća ekipa. Djelujući kao grupa, u pratnji Razza, ili u mnogobrojnim solo dionicama, potvrdila je svoje visoke standarde sviranja.

Razzov be bop je pitak i lako slušljiv. Obradama je dat lični pečat Razza i njegove prateće ekipe, jer da je drugačije, njihovo uvrštenje na album ne bi ni imalo smisla. Album se sluša u jednom dahu - od početka do kraja. Vjerujem da će se ohrabren pozitivnim prijemom albuma "In Umbra" i zasluženim nagradama koje su uslijedile Denis razumović Razz na svom narednom nosaču zvuka opredijeliti za sto posto svoj autorski material jer za to ima i kapaciteta i kvaliteta.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja