Ratko Zjača dobitnik nagrade “Miroslav Sedak Benčić” HDS-a

Ratko Zjača dobitnik nagrade “Miroslav Sedak Benčić” HDS-a
Datum objave:
21.05.2019.

Skladbe hrvatskog gitarista Ratka Zjače, koji desetljećima živi i djeluje u Nizozemskoj, odaju prepoznatljiv rukopis, a on se temelji na otvorenosti prema svim umjetničkim formama, prijateljstvima, duhovnom uzdizanju, disciplini i predanom radu, te prije svega na zdravoj tradiciji jazz glazbe. Njegova je gitaristička vještina neupitna, a djela odišu posebnim ugođajem, daškom nostalgije, pričaju priče, pobuđuju maštarije. Zato ih vole svirati legende jazza, glazbenici koji su ih s njim snimili, među ostalima Reggie Workman, Al Foster, John Patitucci, Steve Gadd, Adam Nussbaum, Miroslav Vitous i Randy Brecker.

Godine 2018. njemačka diskografska kuća In+Out Records objavila je album “Life On Earth” kojim je Zjača obilježio četvrt stoljeća samostalne diskografske karijere. Na ovom albumu očituje se njegova skladateljska zrelost i glazbenička mudrost. Od samog početka na njegovim su izdanjima bile zastupljene autorske skladbe. Do sad ih je dokumentirao pedesetak. Na ovom je također iskazao svoje zavidno skladateljsko umijeće. Autor je osam skladbi. Nadahnuća za stvaranje crpi iz proučavanja i strastvenog uživanja u raznim umjetnostima: književnosti, slikarstvu, kazalištu, kinematografiji...

Mnoga od njegovih djela nadahnuta su putovanjima. Naime, on je svjetski putnik. Osim što nastupa na gotovo svim kontinentima, Zjača koristi svaku priliku za putovanja na razne destinacije, upija mirise, boje i zvukove, odlazi u prirodu, ponekad bez razmišljanja o opasnostima koje vrebaju, sprijateljuje se s raznim ljudima, uči o povijesti raznih naroda, proučava njihovu glazbu. I tako već godinama. Zato su njegova djela začinjena širokim spektrom boja i zvukova vremenski i prostorno udaljenih glazbenih tradicija: južnoameričkih, azijskih, afričkih, balkanskih... Primjerice, za pisanje naslovne skladbe albuma potaknuo ga je prošlogodišnji posjet gradiću Baracoa koji se nalazi u pokrajini Guantánamo blizu istočnog vrha Kube. Fasciniran kontrastima, od razočaranja naoko depresivnim gradom do oduševljenja ljudima, posebice umjetnicima s kojima je osjetio duboku emotivnu, duhovnu i kreativnu povezanost, produžio je boravak za neplaniranih pet dana, a tu je priču donio kroz svoju glazbu.

 Primjerice na njegovo stvaralaštvo već dugo i snažno utječe indijska glazbena teorija, konnakol i tale koje proučava i vježba godinama, iako je svjestan da se radi o zahtjevnom glazbenom području koje se obično studira desetljećima. I ta se iskustva osjećaju u izvedbama na ovom albumu, iako ih koristi diskretno, gotovo neprimjetno, kao da su logičan, prirodan dodatak njegovim jazzističkim tvorevinama. Sva ta iskustva pohranjuje u svoju etno škrinjicu iz koje poslije izvlači ono što mu je u pojedinoj situaciji najpotrebnije. Zahvaljujući tome njegova se glazba uvijek osvježuje i mijenja.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja