Brötzmann/Leigh zatvaraju ZEZ Festival 2019.

Brötzmann/Leigh zatvaraju ZEZ Festival 2019.
Datum objave:
15.03.2019.

Tijekom pet dana ZEZ festivala, od 10. do 14. travnja u KSET-u, posjetitelji će moći uživati u koncertima svjetskih i domaćih glazbenika i glazbenica, osluhnuti Izložbu zvuka te sudjelovati u kreativnim radionicama. Na ZEZ-u se i ove godine isprepliću suvremeni tokovi jazza, elektronike, noisea i hip hopa. Peter Brötzmann i Heather Leigh Leigh nastupit će  14.4.

Peter Brötzmann na saksofonu i klarinetu i Heather Leigh na pedal steel gitari istražuju free jazz i improvizaciju dovodeći potencijal svojih instrumenata do krajnjih granica. Brötzmann je jedna od najvažnijih figura europskog free jazza još od 1960ih, a Leigh vuče svoj ekscentrični pedal steel zvuk iz rudarskih naselja West Virginie i Texasa. Njihova energična glazbena razmjena munjevite improvizacije stvara suludi blues za svijet buke i kaosa u kojem živimo.

Brötzmann/Leigh su prije svega vrhunski, neumoljivi glazbenici sposobni za potpune ekstreme dinamike i suptilnosti. U gotovo telepatskom odnosu pri improvizaciji stapaju se desetljeća sviračkog iskustva s njihovim duboko poetičnim senzibilitetom. Nakon tri live albuma, 2018. godine izlazi im široko hvaljeni prvi studijski album Sparrow Nights, bogat minimalističkim blues motivima. Ovaj album pridružuje se nevjerojatnom popisu od preko 100 albuma na kojima je Brötzmann sudjelovao. Njegov epohalni ‘Machine Gun’ session iz 1968. lansirao ga je među legende, a svirao je s gotovo svakim istaknutim impro glazbenikom: od ranih poveznica s Don Cherryem i Steve Lacyem do projekata s Peterom Kowaldom, Alexom Von Slippenbackom, Han Benninkom i The Chicago Tentetom (Mats Gustafsson/Joe McPhee/Ken Vandermark…) uz brojne kolaboracije među kojima su i Keiji Haino, Derek Bailey, Evan Parker, Anthony Braxton i Rashied Ali. Često zvan i najglasnijim saksofonistom na svijetu (makar se zadnjih godina može naći snažnih konkurenata za titulu), Peter Brötzmann slovi za jednog od pokretača europskog free jazz stila. 2000ih godina bio je gotovo redovit gost u Zagrebu uvukavši se u srca domaće publike.

S druge strane, Heather Leigh broji tek drugi posjet Hrvatskoj. Prvi nastup bio joj je upravo na ZEZ-u gdje nas je potpuno očarala svojim sopranom i majstorskim vladanjem pedal steel gitarom u akustičnoj i distorziranoj varijanti, instrumentom čiji je doseg rijetko tko istražio poput nje. Od minimalističkih  arija do bučnih kaskada blues riffova i feedbacka, Leighin inovativni izričaj na sjecištu folka, noisea i dronea nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Znamo da zato nema prikladnijeg koncerta za zaključiti ovogodišnji ZEZ Festival od dueta koji spaja sve najbolje iz prošlosti i budućnosti free jazza i bluesa.

Ulaznice za koncert koštaju 70kn u pretprodaji, dok će na dan koncerta koštati 90kn. Festivalska ulaznica stoji 160kn, a sve se mogu nabaviti u KSET-u (Unska 3) i u Dirty Old Shopu (Tratinska 18). Više informacija o programu festivala možete pronaći na https://www.kset.org/ ili na Facebook stranicama Zavoda za eksperimentalni zvuk.

 

“...spews a raucous, unrelenting, spiteful, acid-drenched, caterwauling hate-bomb; a maelstrom; a toxic dreamscape; a grotesque collision of desperate lungs and screaming metal; a romantic taser blast to the heart.” - The Wire

Slušaj: https://trostrecords.bandcamp.com/album/sparrow-nights

Gledaj: http://bit.ly/2XUDKKY

FB Event: https://www.facebook.com/events/801247893559425/

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja