Jon Irabagon na Jazz.hr-u i MBZ-u

Jon Irabagon na Jazz.hr-u i MBZ-u
Datum objave:
08.03.2019.

JAZZ.HR @ MBZ

NEDJELJA, 07.04.2019. .
JON IRABAGON | Jazz & Cabaret club Kontesa
19:30h | RAZGOVOR S UMJETNIKOM
20:00h | KONCERT

KUPI ULAZNICUSRIJEDA, 10.04.2019.
JON IRABAGON I ZAGREBAČKI KVARTET SAKSOFONA | Kazalište Gavella | 22:00h | 50,00 kn

KUPI ULAZNICU

U nedjelju, 07.04. rezerviraj večer za NY Jazz ikonu Jona Irabagona! Nakon razgovora s umjetnikom slijedi jazz saksofon svirka koju još dugo nećeš zaboraviti. A u srijedu, 10.04. u Gavelli, Jon Irabagon i Zagrebački kvartet saksofona izvode novi komad Zorana Ščekića – Konstrukcija 5.1. i Jona Irabagona – Orbit, za kvintet saksofona! Ovakav koncert se ne propušta!
……………………………………………………………………………….............


Nazivan revolucionarom koji je posvećen neprestanom mijenjanju postavki jazz glazbe, Jon Irabagon je od početka karijere privlačio pozornost glazbene javnosti. Pobjednik je natjecanja Thelonious Monk Saxophone, New York City Jazz Records proglasio ga je glazbenikom godine, uvršten je među 25 ikona njujorškog jazza i dobitnik je mnogobrojnih nagrada. Surađivao je s uglednicima jazza kao što su Wynton Marsalis, Evan Parker, Barry Altschul, Dave Douglas, Herbie Hancock, Kenny Wheeler, Christian McBride, Joey DeFrancesco, Tom Harrell, Nicholas Payton, čuvenim orkestrima: James Argue’s Secret Society i Maria Schneider Orchestra, glazbenicima drugih žanrova kao što su Billy Joel i Lou Reed, a djeluje i kao vođa sastava ili solo. Posebice je zapažen njegov album “Inaction iz An Action” sa solo izvedbama na sopranino saksofonu, što ga je objavio za vlastitu diskografsku kuću Irabbagast Records. Jednako je uspješan na području mainstram i free jazza, ali i klasične glazbe, ne samo kao izvođač i skladatelj nego i kao glazbeni pedagog.

Zagrebački kvartet saksofona nakon prvih nekoliko turneja po SAD-u snimio je CD “Tsunagari”. Na albumu čiji naziv “Tsunagari” znači - poveznica, nalaze se skladbe američkih skladatelja za kvartet i kvintet saksofona. Time su povezani američka glazba, Zagrebački kvartet saksofona i veliki američki saksofonist, Dr. Eugene Rousseau, kao i skladatelji s kojima je Zagrebački kvartet saksofona surađivao. Uoči 30-te slavljeničke sezone, Zagrebački kvartet saksofona priprema još jedan takav susret, ovoga puta sa mladim globalno slavljenim virtuozom saksofona i improvizacije, Jonom Irabagonom. Za ovu prigodu, koja je projekt zagrebačkog Muzičkog Biennala i jazz.hr-a, Jon Irabagon donosi rijedak saksofon - mezzosopran saksofon in F, kao i soprillo skasofon, najviši u obitelji saksofona. Koncert će osim njegove skladbe za ovu priliku obogatiti i nova skladba Zorana Ščekića, hrvatskog nagrađivanog skladatelja koji priprema skladbu točno po mjeri kvarteta i solista Irabagona. Ščekić sa svakim instrumentalistom osobno izrađuje matricu izražajnih, mikrotonalnih izražajnih sredstava, po čemu je i prepoznat u široj javnosti.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja