Predavanje Marcella Pirasa i koncert Razza, Maiera i Ergića u KCM-u

Predavanje Marcella Pirasa i koncert Razza, Maiera i Ergića u KCM-u
Datum objave:
28.02.2019.

Jazz.hr 2018/2019 / U suradnji s MBZ-om: MBZ ZAGRIJAVANJE

subota 30. 3. 2019. - Kulturni centar Mesnička

19:00 Predavanje Marcella Pirasa o free jazzu

21:30 Denis Razz/Giovanni Maier/Rajko Ergić - Port to Port to Port

Denis Razz - alt i tenor saksofon, gitara, flauta, vokal

Giovanni Maier - kontrabas

Rajko Ergić - bubnjevi, sopran saksofon

ULAZ SLOBODAN

 

ŠTO JE SLOBODNO U FREE JAZZU? – ISTRAŽIVANJE!
predavanje Marcella Pirasa

Jedan od najcjenjenijih talijanskih muzikologa na svijetu Marcello Piras, koji će u Zagrebu, 30.03.2019. održati predavanje o free-jazzu, jazz glazbom se bavi od svoje 16. godine. Međunarodno je poznat kao autoritet za afroameričku glazbu, iako se njegova istraživanja protežu i mnogo šire. Objavio je knjigu o Johnu Coltraneu i eseje za enciklopedije, knjige i periodiku. Njegov rad obuhvaća prijevode knjiga “Early Jazz” i “The Swing Era” Gunthera Schullera i bilješke objavljene na pločama jazz glazbenika. Piras razvija novu metodu za strukturalnu analizu jazza. Predavao je na uglednim sveučilištima i održava majstorske tečajeve iz prakse izvedbe te predavanja diljem svijeta: u Italiji, Njemačkoj, SAD-u, Kanadi, Meksiku, Brazilu... Od 2001. do 2002. radio je u Centeru for Black Music Research u Chicagu i na Sveučilištu Michigan. Trenutno živi u Meksiku, proučavajući afroamerički utjecaj na baroknu glazbu i pišući rad o afrocentričnoj povijesti glazbe od kamenog doba do danas - integrirajući paleontologiju, evolucionizam, filogenetiku ljudskog mozga, lingvistiku i arheologiju.
Na predavanju nas očekuju pitanja i poneki odgovor o tome što sve spada u free jazz i u kojim se okvirima odvija sloboda izražavanja, kroz glazbene slike.

............................................................................................................

Denis Razz/Giovanni Maier/Rajko Ergić - Port to Port to Port

Projekt “Port to Port to Port” prvi je iskorak riječkog jazz glazbenika, alt saksofonista, flautista, vokalista i skladatelja Denisa Razumovića Razza u free-jazz. Zajednički je afinitet prema tom žanru podijelio s kontrabasistom Giovannijem Maierom i bubnjarem i sopran saksofonistom Rajkom Ergićem. Oni u istom trenutku djeluju kao izvođači, skladatelji i aranžeri, bez predumišljaja i mogućnosti popravljanja i prepravljanja. Osim što ima vokalne intervencije te svira alt i tenor saksofon te flautu, Razz zvuk trija obogaćuje sviranjem gitare. No, u ovom triju on je ravnopravan suradnik koji niti u jednom segmentu nije nametnuo svoju volju nego se prilagodio kolektivnom stvaranju po svemu jednakih. Da bi im slušatelji vjerovali, da bi zvučali uvjerljivo, da bi u spontanim improvizacijama zaintrigirali i iznenadili izvedbama koje stvaraju na licu mjesta, bez notnih predložaka, bez prethodnog dogovora, bez potrebe za zadovoljenjem nečijih želja ili očekivanja, morali su ispuniti niz važnih preduvjeta. Prije svega oni su potkovani instrumentalisti koji su savladali tajne svojih glazbala, brzi na okidaču, spremni u djeliću sekunde reagirati na izazov suparnika. Osim toga imaju iskustvo sviranja u različitim stilovima. Također, upoznati su s cjelokupnom tradicijom jazza i vrlo su naslušani te spremni na spontani glazbeni razgovor. Konačno, sposobni su isprazniti um od kojekakvog smeća i neopterećeni ulaziti u komunikaciju koju ostvaruju osluškujući jedan drugoga, a iz iskustva pohranjenog u malom mozgu intuitivno izvlačiti samo ono što im je u tom trenutku potrebno.

 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja