Knap Beat - Večer jazza i poezije

Knap Beat - Večer jazza i poezije
Datum objave:
11.02.2019.

23. veljače 2019. u 20 sati

Kazališna dvorana Centra

STJEPAN JIMMY STANIĆ

Milko Valent, Livija Reškovac

 

Sexy Boys trio:

Julije Njikoš, klavijature

Mario Igrec, gitara

Mladen Baraković, kontrabas

 

Umjetnički suradnici: Sanja Baković (CeKaPe), Zoran Stajčić (Ravno do dna)

 

Projektom Knap Beat, Centar kulture na Peščenici otvara svoja vrata svim zaljubljenicima u dobru glazbu i poeziju. Polazeći od ideje formiranja institucionalnog kulturnog punkta za alternativno kulturno stvaralaštvo, program Knap Beat-a objedinjuje jazz i poeziju inzistirajući na dugoj tradiciji zagrebačke multidisciplinarne kulturne scene, a naglašavajući sve veću važnost slobodnog umjetničkog izražavanja. Samim time potiče se ne samo suradnja umjetnika različitih umjetničkih žanrova, već suradnja i involviranost same publike koja je neosporni sudionik u planiranju i stvaranju kulturnog i umjetničkog programa.

 

Prvu Večer jazza i poezije obilježit će koncert poznatog zagrebačkog pjevača, kontrabasista i gitarista Stjepana Jimmyja Stanića. Doajen hrvatske zabavne i jazz glazbe uz originalne će interpretacije jazz klasika publici pružiti i prepoznatljive stand-up momente, neizostavan dio nastupa domaće glazbene legende. Unatoč poodmaklim godinama, na glazbenoj je sceni i dalje aktivan. Bistra duha, čista glasa i zadivljujuće energije, na pozornici priziva duh glazbe čija vrijednost 'nikad neće proć' i koju upravo on – šarmantan, duhovit i vječito mlad – utjelovljuje. Jimmyju će se na sceni, osim supruge Barbare, pridružiti i njegov prateći bend sastavljen od vrsnih instrumentalista.

 

Poetičan dio programa vodit će dva iznimna spisateljska imena Milko Valent i Livija Reškovac. Milko Valent, prozaik, pjesnik, dramatičar, esejist i kazališni kritičar, do sada je objavio trideset i jednu knjigu. Zastupljen je u dvadeset osam antologija i četrdeset osam domaćih te inozemnih izbora, zbornika, pregleda i panorama poezije, proze, drame i eseja. Njegovi brojni tekstovi do sada su prevedeni na trinaest jezika. Dvije drame iz dramske trilogije Zero (Gola Europa i Ground Zero Aleksandra) nagrađene su 2000. i 2002. trećom i prvom nagradom Marin Držić. Za svoj dotadašnji doprinos poeziji nagrađen je Maslinovim vijencem 2009. na 19. pjesničkoj manifestaciji Croatia rediviva. Za roman Umjetne suze, kao najbolje književno ostvarenje objavljeno u 2013., dobio je Nagradu Vladimir Nazor te književnu nagradu Stipan Bilić-Prcić, koju dodjeljuje Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Pjesme Livije Reškovac su objavljene u zbornicima, književnim novinama (Zarez, Vijenac, Hrašće) i na književnim portalima (Knjigomat, Balkanski književni glasnik, Književnost uživo). Zbirka Ne pretvaraj se, tu je, objavljena 2013. godine, nagrađena je kao najbolji neobjavljeni pjesnički prvijenac na Pjesničkim susretima u Drenovcima 2012. godine. Livija osim pjesama piše i kratke priče, drame, tekstove o književnosti i književne kritike.

 

U okviru projekta Knap Beat bit će održane još dvije Večeri jazza i poezije, u svibnju i lipnju 2019. godine.

 

Projekt Knap Beat je kreiran u suradnji s CeKaPeom i portalom Ravno Do Dna.

 

Više o koncertu

FB event

 

Centar kulture na Peščenici - KNAP

Ivanićgradska 41a, Zagreb

www.knap.hr

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja