Bogat jazz program u Kontesi

Bogat jazz program u Kontesi
Datum objave:
08.02.2019.

20.02. Trio LiVaDa feat. Darko Jurković – Charlie 

 

Trio LiVaDa su LIpa,VAlerija i DAmir.

Djeluju 10 godina i njihov je rad koncentriran oko autorske glazbe Viktora Lipića i Valerije Nikolovske koja je eklektičan spoj bluesa, jazza, soula, hip hopa...

U posljednje vrijeme surađuju s jazz gitaristom jedinstvenog stila i tehnike, Darkom Jurkovićem - Charlijem s kojim su prošle zime snimili materijal s jazz standardima koji je u završnoj fazi pred objavljivanje.

Trio LiVaDa poslušajte na : http://trio-livada.wix.com/vallvik

 

VIKTOR LIPIĆ

(orgulje,klavir,autor glazbe,aranžer,producent) često je viđen na malim i velikim pozornicama kao prateći glazbenik, član ili, pak nositelj projekta.

(Baobab/Mayales/Majke/Bučers/Balkan Zoo Ensemble/Ivan Bonačić Group/TrioLiVaDa/Nothin' But The Blues...)

Potpisuje većinu glazbe i produkcije na sva 3 Valerijina albuma, od kojih je zadnji „Well Paid Girl“ nastao u suradnji sa Jazz orkestrom HRT.

Dobitnik je nagrade Porin u 2012. i 2013. god.

 

DAMIR ŠOMEN

mnogima je poznat kao bubnjar iz Songkillersa i Majki.

Ostavio je pozamašan trag u diskografiji na mnogim pop, rock, blues, funk izdanjima (Dino Dvornik, Josipa Lisac, Gibonni, Oliver Dragojević, Darko Rundek, Goran Bare&Majke, Parni valjak, Igor Geržina, Nothing Toulouse, Valerija Nikolovska i mnogi drugi).

Dobitnik je 2 nagrade Porin i 6 god za redom nagrade Status za najutjecajnijeg bubnjara.

 

 

VALERIJA NIKOLOVSKA

Profesionalno u glazbi od 1987. Desetljeće djelovanja posvetila je proučavanju i pjevanju bluesa (Delta, Blues Power Band). Izlazak u druge žanrove (funk, acid jazz, house) zabilježen je i diskografski, prije svega sa nekada matičnim Mayales (Svima želim Raj za sve 1999.), Songkillers (Fleka 1997.), Eddy & Dus (High life 1999.), Igor Geržina (Lagano, lagano), Elvis Stanić (Bolja strana svijeta 2005.), Ivana Kindl (Gospel u Komediji 2008.), Mario Rašić i Balkan Zoo Ensemble (Balkan Zoo 2014.), Mayales (Simbol za sunce 2017.).

Valerija iza sebe ima 3 samostalna albuma: „Bright Side of The Blues“, „Open“ i „Well Paid Girl“. 

 

DARKO JURKOVIĆ
Prva zanimanja za jazz nastaju u sedamnaestoj godini, da bi nakon nekoliko godina prešao na posebnu tehniku sviranja poznatiju pod nazivom «two hands tapping» po uzoru na američkog gitaristu Stanleyja Jordana.
Diplomirao je 1997. i stekao zvanje «Magister der Kunst» (Magistra umjetnosti).
Najčešće surađuje sa hrvatskim glazbenicima: Matijom Dedićem, Krunom Levačićem, Tončijem Grabušićem, Henryem Radanovićem , te imenima kao što su, Stefan Milenković, Goran Končar, Fabrizio Bosso, Gene Jackson, Mario Fragiacomo, Angelo Comisso, Roberto Magris, Bobby Watson, Herb Geller, Philip Catherine, Wolfgang Lackerschmid, Duško Gojković, František Uhlir, Jaromir Helesic, Michel Hauser i mnogi drugi.
Koristeći „two hands tapping“ tehniku, svirajući na dvije gitare istovremeno, Darko Jurković – Charlie zadivljuje publiku i žirije – dobitnik je devet Nagrada Status za najboljeg hrvatskog jazz gitarista: 2000., 2002., 2003., 2004., 2006., 2007., 2008., 2015., 2017.

Dobitnik je Nagrade Porin za najbolju instrumentalnu izvedbu (Cantando no toro 2005.). Godine 2014. broji dvije nominacije - najbolja kompozicija i najbolja instrumentalna izvedba. Pored tri nominacije, dobitnik nagrade "Porin 2015" za najbolji jazz album zajedno sa pijanistom Matijom Dedić (Jazzy Bach, Croatia Records).

 

 

03.03. Jure Pukl Doubtless feat. Melissa Aldana, Joe Sanders, Gregory Hutchinson, Matija Dedić

 

Jure Pukl (rođen u Sloveniji) i njegova supruga Melissa Aldana, oboje tenor saksofonisti, dijele zajedničku glazbenu viziju i rječnik. Uzajamna razmjena tih istomišljenika pruža zvuk za Puklov kvartet s Aldanom, basistom Joeom Sandersom i bubnjarem Gregom Hutchinsonom. Njihove slatko isprepletene linije saksofona uvijek teže prema višemu, utemeljene na impulsu vođenja dijela bez ritma. Na najnovijem Puklovom izdanju „Doubtless“ duet saksofona se „ruši“ u harmoniji na melodijama kao što su "Doves", valcer sa zaraznim i proširenim samostalnim dijelovima. Ali na „Intersongu“ Ornette Coleman, njih dvoje se igraju u skladu, naizgled nevoljko, otkrivajući se u diskretne, nekad disonantne tlapnje na kraju svakog zbora. Ova istraživanja glazbene blizine i udaljenost uredno mimičnog razgovora između prijatelja i partnera; ključ uspjeha ovog albuma leži u prirodnoj prisnosti među tim muzičarima dok se oni angažiraju i improviziraju.

 

 

12.03. Marko Churnchetz Trio feat. Jonathan Hoard

 

MARKO CHURNCHETZ: piano, Fender Rhodes

JOE SANDERS: doublebass

JUSTIN BROWN: drums

special guest: 
JONATHAN HOARD: vocals

Marko Churnchetz is one of Slovenia's most heralded contemporary musicians and renowned exports, based in New York City. He has been present in the international jazz scene over 10 years now. He has released five critically acclaimed albums as a leader. One of those, „Devotion“ (Whirlwind Recordings, 2014), was selected among 20 Best recordings of 2014 by „All About Jazz“ in the company of great artists, such as Brian Blade, Ambrose Akinmusire, Tigran Hamasyan, Jason Moran and others.

On this European Tour he is presenting his new trio album with his collegues Joe Sanders on doublebass, Justin Brown on drums and special guest, amazing vocalist Jonathan Hoard. 

"A possessor of dazzling technique, in terms of speed, accuracy and the ability to turn a phrase into a big run."
Marlbank

"The disc delivers everything we have come to expect of modern contemporary jazz: brilliant virtuosity; powerful and complex rhythmic drive, all informed by intelligent eclecticism."
Jazz Views

 

Marko Churnchetz jedan je od najslavnijih slovenskih suvremenih glazbenika sa sjedištem u New Yorku.  Na  međunarodnoj jazz sceni prisutan je preko 10 godina. Objavio je pet vodećih albuma. Jedan od njih, „Devotion“ (Whirlwind Recordings, 2014.), odabran je među 20 najboljih zapisa 2014. godine od „All About Jazz“ u društvu velikih umjetnika kao što su Brian Blade, Ambrose Akinmusire, Tigran Hamasyan, Jason Moran i drugi.

Na ovoj europskoj turneji predstavlja svoj novi album sa svojim kolegama Joeom Sandersom na kontrabasu, Justinom Brownom na bubnjevima i posebnim gostom, nevjerojatnim pjevačem Jonathanom Hoardom.

 

"Posjednik tehnike zasljepljivanja, u smislu brzine, točnosti i sposobnosti pretvaranja fraze u veliku rundu."

Marlbank

 

"Disk donosi sve što smo očekivali od suvremenog jazza: briljantna virtuoznost; snažan i složen ritmički pogon, sve obaviješteno inteligentnim eklekticizmom."

Jazz Views

 

 

19.03. Dave Kikoski Trio feat. Lenart Krečić

 

Dave Kikoski (USA) - klavir

Boris Kozlov (USA) - kontrabas

Klemens Marktl (AUT) - bubnjevi

Lenart Krečič (SLO) - tenor sax

 

Grammyjem nagrađeni pijanist David Kikoski rođen je 1961. godine u Milltown, NJ.

Kikoski je krenuo na prestižni Berklee College of Music u Bostonu, gdje je stekao diplomu klavira. Dok je u Bostonu imao stalni koncertni trio, Pat Matheny se pridružio Daveovom Triu.

Kasnije (1994.) su se opet sastali i snimali zajedno za  Roy Haynesov CD "Te-Vou" u kojem su također sudjelovali Christian McBride i Donald Harrison.

Prvo profesionalno snimanje Dave je imao 1986. sa Randyjem Breckerom je „In the Idiom” simivši  ga u velikom društvu sa Joe Hendersonom, Ronom Carterom i Alom Fosterom.

David Kikoski nastavlja poticati svoje originalni ugled dok istražuje razne mogućnosti i kao vođa i „sideman“ .

http://www.davekikoski.com/Home.html

 

BORIS KOZLOV

Akustični i električni basist 2 puta je nagrađen Grammyjem, skladatelj i aranžer Boris Kozlov  je na njujorškoj  i međunarodnoj jazzu sceni prisutan proteklih 20 godina. Trenutno radi kao basist, aranžer i glazbeni direktor Mingus Big Banda, Mingus Dynasty orkestra, kao i vodeći svoje

projekte, on je također bio prvi pozvani basist za vrlo važne jazz bandove kao npr. za  Michaela

Breckera, Johna Blakea, Ray Barrettov „New World Spirit”, Lew Tabackina, Davida Kikoskog…

http://www.borisbass.com/

 

KLEMENS MARKTL

Bubnjar, vođa sastava, skladatelj i aranžer Klemens Marktl rođen je u Austriji

1976. Nakon studija klasičnog glasovira u vrlo mladoj dobi Klemens je otkrio svoju

strast u sviranju bubnjeva. Studirao je bubnjeve u Austriji, Haagu, Amsterdamu i Novom

York s Carlom Allenom, Ralphom Petersonom, Gregom Hutchinsonom, Ari Hoenigom, Johnom Rileyem I drugima.

 

LENART KREČIČ

Lenart Krečič, saksofonist, aranžer i skladatelj, rođen je u Sloveniji. Završio je magistarski studij na NYU i BFA s akademskim počastima na studiju „The New School Jazz and Contemporary Music studies“.

Studirao je, snimao i nastupao s nekim od najboljih glazbenika na svijetu: Johnom Purcellom, Billyjem Harperom, Reggie Workmanom, Joeom Lovanom, Chrisom Potterom, Johnom Scofieldom, Kennyjem Wernerom, Gerryjem Hemingwayom, Don Friedmanom, Matthewom Garrisonom, Marcusom Gilmoreom i drugi.

Izdao je dva CD-a Chain of Sounds (2010.) u Mind Change (2016.) i sudjelovao na više od 30 zapisa s glazbenicima širom svijeta. Trenutno radi kao saksofonist, umjetnički koordinator i član umjetničkog odbora u Big Bandu RTV Slovenija.

Nastupa kao saksofonist širom svijeta u raznim bendovima.

 

 

17.04. Ivan Kapec Quartet

 

Gitarist i kompozitor Ivan Kapec aktivno se bavi jazzom i elektroničkom glazbom od 90-ih. Svirao je u brojnim hrvatskim jazz ansamblima, a 2001. osniva vlastiti trio s kojim snima dva albuma, “Lancun” i “Bava”. Također je osnivač multimedijalne skupine “Trianguli Zona” s kojom je nastupao na brojnim festivalima u zemlji i inozemstvu. Od 2009. vodi sastav  Capisconne , a zajedno s DJ Laboshom autor je projekta “Loop Chamber Music”, a s Borkom Rupenom elektro-akustičnog improvise dua “Sonic Diptych”.   EP “Activity”, sastava Capisconne objavljen je za meksičku internet etiketu “Breathe Compilation“. Taj album svrstan je među pet najboljih Creative Commons albuma u 2009. Godine 2011. surađuju s rumunjskim etno ansamblom “Anton Pann Band” iz čega je nastao album “Emerging Landscapes”.  2014 Capisconne objavljuje hvaljeni album “Time traveling”, za koji je opširnu bilješku na CD-u napisao novinar portala “All About Jazz” John Kelman. Londonski label „Dubmission“ uvrstio je tri Kapecove  elektronske skladbe  u kompilaciju “Next dubmission”.  

Također  uređuje  i radio emisiju „Jazzolovka“ koja promovira novu improvizaciju i jazz glazbu u regiji.

Glazbenici:

Ivan Kapec – gitara

Mario Bočić – tenor saksofon

Luka Veselinović – kontrabas

Borko Rupena - bubanj

 

www.ivankapec.com

 

 

25.04. Timo Lassy / Matija Dedić Quartet

 

Timo Lassy – saksofon

Matija Dedić – klavir

Adriano Bernobić – bubanj

Ivar Roban Križić – kontrabas

 

Timo Lassy (FIN), tenor saksofonist susreće hrvatske zvijezde ritam sekcije koju predvodi pijanistički fenomen - Matija Dedić."

 

Saksofonist-skladatelj - vođa banda Timo Lassy dolazi iz Finske. Nakon što je radio kao traženi slobodni saksofonist već za vrijeme studija na Akademiji Sibelius i Amsterdam Konzervatoriju, bio je među novom generacijom finskih glazbenika koji su osnovali „The Five Corners Quintet“ koji su poznati po tome što vraćaju jazz na plesni podij i dopiru do publike širom svijeta.

 

U proteklom desetljeću Timo Lassy usredotočio se na svoju solo karijeru uglavnom svirajući sa svojim dugogodišnjim bandom poznatim kao Timo Lassy Band, "jedan od najsnažnijih europskih bendova" prema „Sunday Timesu“ u Velikoj Britaniji i "kvalitetnom swinging jazzu s razlikom" (Gilles Peterson).  Lassy je predstavio EP "When the Devils's Paid" 2017. U pjesmi koju je napisao Timo sudjeluje brazilski velikan Ed Motta na vokalu.

Najnoviji album "Moves", šesti album, rezultat je dosadašnjeg glazbenog puta Tima Lassya i odvažan je korak u budućnost. On odražava sve elemente koji su do sada učinili njegov zvuk - od 60-ih godina Soul-a i latino jazza do soulful Vocal Jazza - i žustro se kreće u modernom smjeru, obuhvaća elektroničke zvukove i čak Hip Hop s finskom rap-legendom Paleface. Na albumu se nalaze legende saksofona Eero Koivistoinen i Ricky-Tick Big Band Brass s kojima također redovito nastupa.

https://www.facebook.com/timolassy

 

 

19.05. Rotondi / Grissett / Kostadinovic / Nikolic group

 

Band info

This band is made thanks to the inspiration of all four musicians and wish to keep the tradition of jazz language. Their aim and goal is deployment and progress of jazz music, but first of all approach to the every generation and all the jazz fans. Their arrangements and original songs are based on Traditional Mainstream and Contemporary Sound, influences of jazz Giants such as: Freddie Hubbard, Herbie Hancock, Roy Haynes, Philly Joe Jones, Paul Chambers, etc - with a lot of groove, walking bass and also admixtion of a modern sound. 

 

Ovaj bend nastao je zahvaljujući nadahnuću sva četiri glazbenika i želi zadržati tradiciju jazz jezika. Njihov cilj je implementacija i napredak jazz glazbe, ali prije svega pristup svakoj generaciji i svim ljubiteljima jazza. Njihovi aranžmani i izvorne pjesme temelje se na tradicionalnom mainstreamu i suvremenom zvuku, utjecajima jazza velikana kao što su: Freddie Hubbard, Herbie Hancock, Roy Haynes, Philly Joe Jones, Paul Chambers, itd. - s puno groovea, basa i admixtion modernog zvuka.

 

Trumpeter Jim Rotondi has been a major figure in the world of jazz for over 30 years, both in New York and on the international scene. His sound, soul, and sense of swing have been in demand as leader and sideman all over the world.

After relocating to New York, Jim toured and recorded with a host of jazz luminaries, including the big bands of Ray Charles, Lionel Hampton, Grammy - winner Toshiko Akiyoshi, Bob Mintzer, and the small groups of Charles Earland, Lou Donaldson, Curtis Fuller and Joe Chambers. Jim currently leads two of his own groups, a quintet featuring vibraphonist Joe Locke in the front line, as well as an electric group, Full House, which also features pianist David Hazeltine.

More about Jim Rotondi:

http://www.jimrotondi.com

 

Trubač Jim Rotondi već je više od 30 godina važna osoba u jazz svijetu, kako u New Yorku, tako i na međunarodnoj sceni. Njegov zvuk, duša i osjećaj za swing bili su traženi u cijelom svijetu.

Nakon preseljenja u New York, Jim je obišao i snimio s mnoštvom jazz velikana, uključujući velike bendove Raya Charlesa, Lionela Hamptona, Grammy pobjednika Toshiko Akiyoshi, Boba Mintzera i male skupine Charlesa Earlanda, Lou Donaldsona, Curtisa Fullera i Joe Chambersa.

 

Jim trenutno vodi dvije svoje grupe, kvintet s vibrafonistom Joeom Lockeom na prvoj liniji, kao i električnu grupu Full House, koja također ima pijanistu Davida Hazeltinea.

Više o Jimu Rotondiju:

www.jimrotondi.com

 

 Vladimir Kostadinovic award winning drummer (Tuscia in Jazz Italy, Jimmy Woode Competition) bandleader, composer & arranger is one of the Europe jazz music scene's most sought after drummers.

Vladimir ranks high among drummers who are versatile and savvy enough to play different styles of music, as a sideman and with his own projects. In 2009 he was invited to perform with a master of organ Tony Monaco. During that time Vladimir also formed his own quartet with Jimmy Greene, Danny Grissett and Matt Brewer which featured his own compositions. In 2009  with his band he recorded his CD “COURSE OF EVENTS”. Vladimir also recorded his second album as a leader “THE LEFT SIDE OF LIFE”  live at the Generations Jazz Festival in Frauenfled Switzerland, which was released on ENJA Records in 2016. He published 2 CD’s under his own name and recieved rave reviews all over the globe among others in the influential Modern Drummer, Jazz Times, Jazzthing, Jazzpodium and All about jazz Web portal,etc.

He has had the pleasure of sharing the stage with:  Benny Golson, Charles Tolliver, George Garzone, Seamus Blake, Antonio Farao, Kevin Hays, Gregory Porter, Linda Oh, Melisa Aldana,Till Brönner, Dominique Di Piazza, Chico Freeman, Jimmy Greene, Anthony Wonsey, Mike Moreno, Didier Lockwood, John Ellis, Dusko Gojkovic, Franco Ambrosetti, Danny Grissett, Tim Green,  Darryl Hall, Marcin Wasilewski, Tony Monaco, Peter King, Bill Ramsey, etc.

More about Vladimir Kostadinovic:

http://vladimirkostadinovic.net

 

Nagrađivani bubnjar Vladimir Kostadinović (Tuscia u „Jazz Italy“, natjecanje Jimmy Woode) voditelj, skladatelj i aranžer jedna je od najtraženijih bubnjara u Europi.

Vladimir zauzima visoko mjesto među bubnjarima koji su raznovrsni i spremni za sviranje različitih stilova glazbe, kao dio sastava i sa svojim vlastitim projektima. 2009. pozvan je na nastup s majstorom orgulja Tonyjem Monacom. Tijekom tog vremena Vladimir je također osnovao vlastiti kvartet s Jimmyjem Greeneom, Dannyjem Grissettom i Mattom Brewerom u kojem su se pojavile njegove vlastite skladbe. Godine 2009. u New Yorku je sa svojim bendom snimio svoj CD "COURSE OF EVENTS".

Vladimir je također snimio svoj drugi album kao voditelj " THE LEFT SIDE OF LIFE " uživo na Generations Jazz Festivalu u Frauenfled Švicarskoj, koji je objavljen u ENJA Records 2016. Objavio je 2 CD-a pod vlastitim imenom i primio kritike po cijelom globusu među ostalima u utjecajnom Modern Drummeru, Jazz Timesu, Jazzthingu, Jazzpodiumu i web portalu All about jazz, itd.

Imao je zadovoljstvo dijeliti pozornicu s: Bennyjem Golsonom, Charlesom Tolliverom, Georgeom Garzoneom, Seamusom Blakeom, Antoniom Faraoom, Kevinom Haysom, Gregoryjem Porterom, Lindom Oh, Melisom Aldanom, Tillom Brönnerom, Dominiqueom Di Piazzom, Chicom Freemanom, Jimmyjem Greeneom , Anthony Wonsey, Mike Moreno, Didier Lockwood, John Ellis, Duško Gojković, Franco Ambrosetti, Danny Grissett, Tim Green, Darryl Hall, Marcin Wasilewski, Tony Monaco, Peter King, Bill Ramsey, itd.

 

Više o Vladimiru Kostadinoviću:

http://vladimirkostadinovic.net

 

Danny Grissett Los Angeles, California-born pianist/composer Danny Grissett has been one of the most sought - after musicians on the New York and international jazz scenes for the last 15 years. 

Upon arrival in New York in 2003, Danny quickly became a sideman of choice for artists such as Vincent Herring, Nicholas Payton, Jeremy Pelt, and Vanessa Rubin. He also joined trumpeter/composer Tom Harrell's groups, an ongoing association for the past 14 years. This time included stints with Benny Golson, Russell Malone, Louis Hayes, Lenny White, Buster Williams, Lage Lund, Marcus Strickland, and Jimmy Greene. 

More about Danny Grissett:

http://www.dannygrissett.com

 

Danny Grissett, Los Angeles, pijanist / skladatelj rođen u Kaliforniji.

Danny Grissett bio je jedan od najtraženijih glazbenika na njujorškoj i međunarodnoj jazz sceni posljednjih 15 godina.

Po dolasku u New York 2003. godine, Danny je brzo postao „sideman“ po izboru na umjetnike kao što su Vincent Herring, Nicholas Payton, Jeremy Pelt i Vanessa Rubin. Također se pridružio grupama trubača / skladatelja Toma Harrella, udruženju koje je trajalo 14 godina. Ovaj put su uključivali Bennyja Golsona, Russella Malonea, Louisa Hayesa, Lennyja Whitea, Bustera Williamsa, Lagea Lunda, Marcusa Stricklanda i Jimmyja Greenea.

Više o Dannyju Grissettu: http://www.dannygrissett.com

 

Milan Nikolic a bass player studied at The Graz Jazz Academy (KUG) and  performed and recorded with some of the most renown Jazz musicians in the world: Curtis Fuller, Anthony Wonsey, Billy Hart, Kirk Lightsey, Karl Ratzer, Joris Dudli,  to name a few.

More about Milan Nikolic:

https://www.facebook.com/profile.php?id=1507211309

 

Milan Nikolić, basist, studirao je na Jazz akademiji u Grazu i nastupao i snimao s nekim od najpoznatijih jazz glazbenika na svijetu: Curtisom Fullerom, Anthonyjem Wonseyjem, Billyjem Hartom, Kirkom Lightseyjem, Karlom Ratzerom, Jorisom Dudlijem. nekoliko.

Više o Milanu Nikoliću:

https://www.facebook.com/profile.php?id=1507211309

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja