Nova sezona Jazz orkestra HRT-a

 Nova sezona Jazz orkestra HRT-a
Datum objave:
24.10.2018.

JAZZ CIKLUS 2018/2019

Jazz ciklus

Jazz orkestar HRT-a
Dvorana Gorgona, MSU u 20 sati


Srijeda, 10. listopada 2018.
New Generation
Bruna Matić, bubnjevi
Ivan Bonačić, tenor saksofon
Filip Pavić, gitara
Ivar Roban Križić, kontrabas
Saša Nestorović, dirigent
Sveučilište za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu i dalje je najplodniji rasadnik novih nada jazza na hrvatskoj glazbenoj sceni: Bruna Matić, Filip Pavić, Ivan Bonačić i Ivan Roban Križić školovali su se ili upravo studiraju jazz na tom uglednom međunarodnom sveučilištu. Istodobno aktivno sudjeluju na domaćoj sceni pridonoseći raznolikosti i kontinuitetu jazz stvaralaštva. Za ovu prigodu okupio ih je Saša Nestorović, ujedno bandleader projekta. Nastup uz big band formaciju svakako je poseban izazov, pri čemu je uloga Jazz orkestra HRT-a u profesionalnom razvoju budućih glazbenika jazza nezamjenjiva.


Srijeda, 7. studenoga 2018.
Glow of Benares
Kala Ramnath, violina & vokal
Abhijit Banerjee, table
Thor Madsen, gitara
Jonas Johansen, bubnjevi
Lars Møller, dirigent
Glow of Benares projekt je redovitoga gosta Jazz orkestra HRT-a, Larsa Møllera, u kojemu je taj danski skladatelj, aranžer, saksofonist i bandleader sažeo svoje dugogodišnje bavljenje indijskom glazbom, spajajući indijske melodijske rage i ritmove s orkestralnim formatima jazza. Naziv toga jedinstvenog susreta zapadnjačke big band tradicije s komornim muziciranjem i klasičnom glazbenom tradicijom sjeverne Indije, referira se na najsvetiji hinduski grad Benares, poznat i kao Varanasi, i fascinantno ozračje uz rijeku Ganges. Isti naziv nosi i album ostvaren 2017. godine uz dvije zvijezde indijske glazbe: violinisticu Kalu Ramnath i svirača tabli Abhijita Banerjeea, te niz danskih jazz-glazbenika, među kojima su Thor Madsen i Jonas Johansen. Susret indijskih i danskih glazbenika s Jazz orkestrom HRT-a, u veličanstvenom spoju dviju tradicija, obećava jedinstveno glazbeno iskustvo.


Srijeda, 5. prosinca 2018.
Jazz Gala
Anna Soklich, vokal
Miron Hauser, dirigent
„Ona privlači svojom izvedbom, ona je jednostavno taj Glas: natopljen emocijama, bluesom i jazzom u rasponu od blage pljuske do udarca koji ruši”, rekao je Tim Arrington, vođa slavnog Harlem Gospel Choira prigodom suradnje s mladom slovenskom glazbenicom Annom Soklich. Od ranog djetinjstva usmjerena umjetnosti, prve je glazbene korake ostvarila u operi i jazzu da bi zatim pronašla vlastiti autorski jezik. Širokih interesa, Anna njeguje eklektičan stil kojim spaja soul, klasični jazz, pop i rock, nadilazeći standardne žanrovske okvire. Nastupa uz simfonijske orkestre, big bandove i manje sastave, a Jazz orkestru HRT-a, pod vodstvom Mirona Hausera, donosi originalnost i moćan glas kojim najrazličitije utjecaje spaja u cjelinu.

Srijeda, 6. veljače 2019.
Adrian Mears
Adrian Mears, trombon, skladatelj
Rođen u Sydneyu 1969., Adrian Mears rano je zaslužio naslov 'najboljeg australskog trombonista'. Nakon studija u New Yorku, 1991. stigao je u Europu gdje se ubrzo nametnuo kao snažna umjetnička osobnost i vrstan virtuoz trombona. Hvaljene su njegov suradnje s Vienna Art Orchestra, Kennyjem Wheelerom, Bob Brookmeyer New Art Orchestra, Big Bandom McCoya Tynera i mnogim drugim uglednicima. Sudionik je brojnih snimki zabilježenih za etikete ENJA i Blue Note. Nastupa na prestižnim festivalima diljem svijeta te radi na različitim projektima poput glazbe za klasični brass sastav Bach, Blech & Blues, Suite za didgeridoo i komorni orkestar s jazz triom i puhačkim ansamblom, putopisnog dokumentarca za australsku televiziju, glazbe za zbor i big band...

Srijeda, 6. ožujka 2019.
Nove skladbe za Jazz orkestar HRT-a
Miron Hauser, dirigent
I u 2019. nastavljamo s već tradicionalnim koncertom posvećenim suvremenom umjetničkom stvaralaštvu i novim talentima hrvatske jazz, ali i šire, scene. Putem natječaja, Jazz orkestar HRT-a potiče i mlade i iskusne skladatelje na pisanje novih djela za big band formaciju; natječaj je otvoren do 31. siječnja 2019. (više detalja na: glazba.hrt.hr). Jazz orkestar HRT-a tim, kao i koncertom New Generation, ponosno opravdava ulogu promicatelja izvrsnosti jazz stvaralaštva na hrvatskoj sceni.
 

Srijeda, 3. travnja 2019.
Rundek
Darko Rundek
Miron Hauser, dirigent
Još od 1980-ih u sastavu Haustor, a zatim solistički i s projektima kao što su Rundek Cargo Orkestar, Rundek Cargo Trio te u posljednje vrijeme Rundek i Ekipa, Darko Rundek obilježava ne samo hrvatsku, nego i cijelu glazbenu scenu nekadašnje Jugoslavije. Nerijetko ga se naziva i jednim od najvažnijih regionalnih glazbenika. Zahvaljujući korijenima u punkersko-novovalnom okružju, najčešće ga se svrstava među rock glazbenike, no Darko Rundek njeguje jedinstveni zvuk u kojem spaja najrazličitije utjecaje i stilove, poigravajući se, u kazališnoj maniri, vlastitom estetikom, iznenađujući sa svakim novim projektom. Još od Haustora, u Rundekovim instrumentacijama brass sekcija zauzima istaknuto mjesto, a kako će iskoristiti cijelu big band formaciju koja mu je sada na raspolaganju – preostaje nam da mu dopustimo mu da nas još jedanput iznenadi!
 

Srijeda, 8. svibnja 2019.
Davor Križić - 30 godina karijere
Saša Nestorović, dirigent
Visokocijenjeni solist Jazz orkestra HRT-a, Davor Križić, slovi za jednog od najvažnijih hrvatskih jazz-glazbenika i najistaknutijeg trubača i krilničara malih i velikih sastava srednje generacije. Njegovo bogato iskustvo nadilazi djelovanje u matičnom orkestru: vodi vlastite sastave, nastupa s cijenjenim domaćim i regionalnim glazbenicima u različitim kombinacijama te bilježi bogatu diskografiju. Iza njega su nastupi s Boškom Petrovićem, Johnnyjem Griffinom, Christianom McBrideom, Matijom Dedićem, Big Bandom RTV Slovenije, Cantus Ansamblom, Cubismom i članovima Afro-Cuban All Starsa, EBU Big Bandom, Boilers Quartetom, sastavom Davor Križić Experiment... Tim više je njegovo djelovanje u Jazz orkestru HRT-a dragocjenije. Ovjenčan mnogim nagradama struke, trideset godina karijere obilježit će programom prema vlastitom izboru u kojemu će nas počastiti bravuroznim i nadahnutim solističkim kreacijama te autorskim skladbama, i to sve pod vodstvom dugogodišnjeg kolege i suradnika Saše Nestorovića.
 

Srijeda, 5. lipnja 2019.
From Within
Jesse Davis, alt saksofon, skladatelj
Miron Hauser, dirigent
Jednako pod utjecajem Charliea Parkera, Cannonballa Adderleyja i Sonnyja Stitta, Jesse Davis svakom svojom izvedbom iskazuje besprijekornu tehniku i prirodni osjećaj za blues. Iako njegovu glazbu poznavatelji opisuju kao neo-bop, on jednostavno kaže: „Sve što želim je svirati divnu glazbu.” A to čini sa strašću iz koje izbija njegovo odrastanje u New Orleansu u bliskom dodiru s tradicijom obitelji Marsalis. Već kao jedanaestogodišnjak počeo je svirati saksofon pod vodstvom Ellisa Marsalisa, a školovanje je nastavio u Illinoisu, New Jerseyju i New Yorku, istodobno nastupajući u raznim sastavima, poduzimajući i turneje po Europi. Nakon intenzivne karijere u SAD-u, 2004. preselio se u Italiju te aktivno djeluje na europskoj jazz-sceni.

Ulaznice po cijeni od 50 kn osigurajte na ulaznice.hr ili dva sata prije početka koncerta na blagajni MSU.

 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja