Svijet jazza, HTV 3: Christian McBride big band

Svijet jazza, HTV 3: Christian McBride big band
Datum objave:
06.09.2018.

Svijet jazza: Christian McBride big band

Četvrtak 13. 9. 2018. u 21:30h i repriza u petak 14. 9. u 12:30h na HRT3

           

Kad je Christian McBride krajem siječnja 2018. dobio Grammy za album Bringin’ It, već je odavna bila dogovorena proljetna europska turneja njegova big benda. Tada se već znalo da će s tim svojim veličanstvenim orkestrom doći i u Hrvatsku.

Tradicija big benda u jazzu je iznimno važna, a big bend Christiana McBridea, jednog od najboljih jazz basista na svijetu, uživa doista povlašteni status. McBride je snimio na desetke albuma, samostalnih,  ali i u pratnji zvijezda. S big bandom se okušao tek 2011. i odmah, prvim albumom, “The Good Feeling”, osvojio Grammy u kategoriji jazz orkestra. A onda je, nakon stanke od šest godina, snimio novi album, “Bringin’ It” i ponovno osvojio Grammy. 

Christian McBride komponira i radi aranžmane, ali poseže i za tuđim skladbama i tuđim aranžmanima i to čini njegov repertoar gotovo pa jedinstvenim.

Ima li Christian McBride najbolji big bend na svijetu? Teško je to reći, ali nakon koncerta u Istarskom narodnom kazalištu u Puli, tko zna hoćemo li ikada više, imati prilike čuti bolji.

 

urednica i redateljica Melanija Pović Jagarinec

suradnici i novinari Davor Hrvoj, Saša Drach

facebook/SvijetJazza

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja