4. Nerezinski jazz film festival

4. Nerezinski jazz film festival
Datum objave:
27.08.2018.

Petak 07. i Subota 08. Rujna 2018 - u 21,00 sat

JAZZ IZ BIJELO CRNE PERSPEKTIVE

Povijest jazz klavira

 

I ove godine u Nerezinama (otok Lošinj), i to u petak 07.i subotu 08.rujna 2018., na terasi Hotela Televrin, održat će se 4.NEREZINSKI  JAZZ  FILM FESTIVAL, glazbeno filmska manifestacija, osmišljena i prezentirana od Nevena Nekića i Giuseppe Polonio-a.

Neven Nekić, Riječanin koji godinama živi i radi u Malom Lošinju, slovi kod onih koji ga dobro poznaju kao jedan od najboljih poznavatelja jazz glazbe u Hrvatskoj. Već 17 godina uređuje i vodi glazbenu emisiju Kultivator, posvećenu brojnim glazbenim formama, a može se slušati utorkom od 21,00sat na valovima Radia Lošinj-Radia Jadranke (frekvencija 92,80)

Giuseppe Polonio, porijeklom iz Osora, rođen u Nerezinama, živi i radi u Genovi(Italija), glazbenik sa profesionalnim stažom bubnjara, ujedno i djelatnik u kulturi. Danas je ravnatelj Škole za jazz glazbenike Jazz muzeja u Genovi.

 

Nerezinski jazz film festival ove godine stiže u svom 4.izdanju, što znači da postaje pomalo i dio tradicije, gdje se publici na raspolaganje stavlja dio originalne filmske arhive Jazz Muzeja u Genovi, nastale i uobličene od eksperata istog Muzeja, a sve u cilju daljnjeg etabiliranja jazzističke kulture.

Ove godine program festivala posvećen je povijesti jazz klavira.

 

Petak 07.rujna donijet će neke od najznačajnijih pijanista iz vremena nastanka i prvobitnog stilskog oblikovanja jazz glazbe, od Neworleanskog Jelly Roll Mortona do slijepog virtuoza Art Tatuma, a sve preko ključnih stilista i protagonista „jazz ere“ Duke Ellingtona, Count Basiea, Fats Wallera...

Subota 08.rujna posvećena je pijanistima modernog jazza, od samoukog Errol Garnera, linearnog be bopa Bud Powella, disonantnog genija Thelonious Monka, simfoničnog Dave Brubecka, pa sve do lirizma Keith Jarret-a i novomilenijskog duha Stefana Bollani-a.

 

U ta dva dana vidjet ćemo i slušati gotovo 30 pijanista-krucijalnih za pijanističku povijest jazza

 

Info: Giuseppe Polonio c/o Museo del Jazz - Genova. E-mail: giupolonio@libero.it

www.italianjazzinstitute.com

 

Rezerviranje: Televrin Restaurant & Hotel – tel.00385 (0)51 237121 – E-mail: garmozaj@ri.htnet.hr;

www.televrin.com

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja