Jazz.hr/proljeće 2018

Jazz.hr/proljeće 2018
Datum objave:
11.03.2018.

Jazz.hr/proljeće 2. - 5. 5. 2018.

 

Pretprogram:

 

Boogie

Početak u 21:00 sat

 

četvrtak, 26. 4. 2018.

Nove nade jazza “Marjan Marjanović”

 

Tradicionalna smotra Nove nade jazza “Marjan Marjanović” jedina je koja sustavno predstavlja neafirmirane hrvatske jazz glazbenike

 

-------------------------------------------------------------------------------

 

Festival:

 

Muzička akademija sveučilišta u Zagrebu

Koncertna dvorana Blagoje Bersa

Početak u 19:30 sati

KOMPLET ULAZNICA

 

srijeda, 2. 5. 2018.

Radojka Šverko

Radojka Šverko - vokal / vocal

Vladimir Babin - glasovir / piano

Henry Radanović - kontrabas / double bass

Tonči Grabušić - bubnjevi / drums

KUPI ULAZNICU

 

četvrtak, 3. 5. 2018.

Mirokado Orkestar ft. Chico Freeman, Homage `a Eric Dolphy

Miro Kadoić - vodstvo / leader, dirigent / conductor

Darko Sedak Benčić - truba / trumpet

Davor Križić- truba / trumpet

Branko Sterpin - truba / trumpet

Miron Hauser - trombon / trombone

Hrvoje Štefanić - trombon / trombone

Ivan Marincel - trombon / trombone

Saša Nestorović -saksofoni / saxophones, klarinet / clarinetes

Vojkan Jocić - saksofoni / saxophones

Miha Gyoerek - alt saksofon / flauta, alto saxophone / flute

Damir Horvat - bariton saksofon / baritone saxophone, bas klarinet / bass clarinet

Joe Kaplowitz - glasovir / piano

Pavle Jovanović - gitara / guitar

Ivar Roban Križić - kontrabas / double bass

Marko Lazarić - bubnjevi / drums

Chico Freeman - saksofoni, flauta / saxophones, flute

KUPI ULAZNICU

 

petak, 4. 5. 2018.

Krzysztof Kobylinski Solo

Krzysztof Kobylinski - glasovir / piano

U suradnji s Veleposlanstvom Republike Poljske u Zagrebu

KUPI ULAZNICU

 

subota, 5. 5. 2018.

Saxofour

Christian Maurer - saksofon / saxophones

Florian Bramböck - saksofon / saxophones

Klaus Dickbauer - saksofon / saxophones

Wolfgang Puschnig - saksofon / saxophones

Robin Gadermaier- kontrabas / double bass

Wolfi Rauner - bubnjevi / drums

KUPI ULAZNICU

------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Popratni program:

 

četvrtak, 3. 5. 2018. u 15:00 sati  - Muzička akademija u Zagrebu, dvorana Stančić (soba 439)

Glazbena radionica Chica Freemana

U suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži - Jazz Lab radionice

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Radojka Šverko

Jedna od najeminentnijih pjevačica u povijesti hrvatske glazbe, Radojka Šverko je poznata kao svestrana glazbenica koja s jednakim žarom i uspjehom pjeva pop, jazz, soul, world music, gospel i sakralnu glazbu. Dobitnica je odlikovanja Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića te četiri Porina, tri za najbolju žensku vokalnu izvedbu i Porin za životno djelo. Ostvarila je uspješnu međunarodnu karijeru primivši mnogobrojna priznanja i nagrade, objavila je tridesetak samostalnih albuma, a kao gošća s raznim glazbenicima snimila ih je još puno više. Njen predivan, moćan glas uvijek ispunjava dvoranu u potpunosti, bez obzira koliko velika bila, a svaki je njen nastup uzvišen i produhovljen. Ona se i u izvedbama najzahtjevnijih dionica doima da ih pjeva s nevjerojatnom lakoćom. Duboko proživljavajući glazbu svoju priču publici priča uvjerljivo, sugestivno i razgovjetno. Njezine izvedbe odaju umjetničku osobnost koja ima kontrolu i sigurnost, koja pjeva prirodno, muzikalno, predano, profinjeno, nježno, samouvjereno, profesionalno i osjećajno, uvijek na visokoj estetskoj razini. Na programu koncerta bit će jazz standardi iz američke pjesmarice, ali izvedene na način Radojke Šverko i njenih kolega, riječkih glazbenika.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Mirokado Large Ensemble, guest Chico Freeman

 

Ovaj koncert posvećen je 90. godišnjici rođenja Erica Dolphija. Za tu prigodu ugledni je alt i sopran saksofonist, flautist, skladatelj i aranžer Miro Kadoić okupio jazz orkestar. Na kocertu će osim skladbi Erica Dolphyja premijerno biti izvedene dvije Kadoićeve suite: “Suite for Eric” i “Tamna suita”, te nekoliko njegovih novijih skladbi za jazz orkestar. Kao gost uz Mirokado Large Ensemble nastupit će stručnjak za glazbu Erica Dolphyja multiinstrumentalist - saksofonist, klarinetist, trubač i pijanist - te skladatelj i producent Chico Freeman. Freeman je tijekom karijere svirao s legendarnim jazzistima, među ostalima s Dizzyjem Gillespiem, Charlesom Mingusom, Artom Blakeyem, Paquitnom D'Riverom, McCoyem Tynerom i Arturom Sandovalom, ali i sa slavnim glazbenicima i sastavima drugih žanrova: Earth, Wind and Fire, Irakere, The Eurythmics, The Temptations, Michaelom Jacksonom, Stingom, Titom Puenteom i Celiom Criuz. S vlastitim je sastavima snimio tridesetak albuma. U tim prigodama članovi njegova sastava bili su neki od vodećih jazzista: Wynton Marsalis, Bobby McFerrin, Jack DeJohnette, Joe Lovano i Elvin Jones.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Krzysztof Kobylinski

Krzysztof Kobylinski je poljski skladatelj, pijanist, autor tridesetak albuma temeljenih na jazz, etno, neoklasičnoj i elektronskoj glazbi. Umjetnik je međunarodnog ugleda o čemu svjedoče pohvale slavnih glazbenika kao što su Ambrose Akinmusire, Branford Marsalis, Richard Galliano i Bireli Lagrene. Osim što svira solo, Kobylinski vodi nekoliko sastava, među ostalima multikulturalani međunarodni KK Pearls, duo s pjevačicom Ruet Rivka i Ethnojazz Orchestra. U nekima od njegovih projekata kao gosti pridružuju mu se slavni glazbenici kao što su udaraljkaš Trilok Gurtu, trubači Randy Brecker i Erik Trufaz, pijanist i harmonikaš Daniele di Bonaventura te saksofonist Bill Evans. Kobylinski je plodan skladatelj čija djela izvode drugi glazbenici. Neki od njih, primjerice pijanisti Joey Calderazzo i Adam Makowicz, trubač Ralph Alessi i gitarist Mike Stern, ostvarli su projekte u kojima izvode isključivo njegova djela. Osim kao glazbenik, djeluje i kao promotor. Između ostalog utemeljitelj je i ravnatelj poznatog etnojazz festivala Palmjazz u Gliwicama te The Jazovia Centera u Gliwicama, Poljska. Na koncertu u Zagrebu predstavit će se solo recitalom.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Saxofour

Saksofonski kvarteti imaju dugu tradiciju u jazzu. Austrijski doprinos dala su četiri istaknuta saksofonista koji su prije dvadeset i sedam godina pokrenuli projekt Saxofour. Tijekom tog razdoblja održali su više od četiristo koncerata i objavili desetak albuma. Radi se o maštovitim i svestranim glazbenicima, virtuozima svojih glazbala, uzbudljivim solistima koji se odlično snalaze u različitim situacijama. Kroz slobodne improvizacije i istraživanje austrijske i svjetske baštine, oni ostvaruju projekte nove glazbe u kojim sa ponekad udružuju s drugim istaknutim glazbenicima. Važnije suradnje ostvarili su s Hansom Kollerom, Mariom Joao, Donom Aliasom, Vienna Saxophonic Orchestrom i koreanskim sastavom SamulNori. U početku kvartet je izvodio djela Floriana Bramböcksa, ali ubrzo su i drugi članovi počeli pisati skladbe i aranžmane. Također, mnoga su njihova djela nastala tijekom improvizacija na kratke melodijske motive ili harmonijske progresije. Osim skladbi članova sastava izvode filmsku i sakralnu glazbu, ali i djela velikog Wolfganga Amadeusa Mozarta.

------------------------------------------------------------------------------------------------

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja