Koncert Moć gitare/Guitar Power Damira Halilić Hala

Koncert Moć gitare/Guitar Power Damira Halilić Hala
Datum objave:
02.01.2018.

DAMIR HALILIĆ – HAL
 
U petak, 19. siječnja u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 20 sati ne propustite pravu glazbenu poslasticu, koncert pod nazivom MOĆ GITARE/ GUITAR POWER,  gitarističkog virtuoza Damira Halilića Hala te promociju njegove knjige ATLANTIS - Moć gitare / Guitar power vol.1 koja je objavljena krajem 2017. za izdavačku kuću Dancing Bear.
Luksuzno izdanje sadrži: bogato opremljenu knjigu (123 str.), A4 formata, tvrdih korica  s notnim zapisom za deset Halovih autorskih skladbi, ilustriranu brojnim fotografijama + 2 DVD-a koji donose 20 kompozicija u originalnoj autorovoj izvedbi (original recordings) u formi video spotova i deset skladbi u usporenim izvedbama (slow motion examples).
 
Za sve gitariste klasične provenijencije, ovo izuzetno vrijedno izdanje moglo bi biti korisno za upoznavanje s različitim tehnikama, stilovima i formama i to na „domaćem jeziku“ – jeziku klasične gitare dok za one koji ne čitaju glazbu, ovo bi mogao biti zanimljiv ulazak u svijet klasične gitare.
 
'Voda' je jedna od deset skladbi u slow motion video verziji (uz originalnu video verziju i notni zapis) s luksuznog izdanja: Damir Halilić Hal 'Moć Gitare /Guitar Power' Vol. 1 (knjiga s notnim zapisom + 2 DVD-a), preporučujemo da pogledate https://www.youtube.com/watch?v=99v6OrlmwFY
 
Damir Halilić Hal jedan je od internacionalno najaktivnijih hrvatskih glazbenika i ujedno dobitnik prestižnih glazbenih nagrada među kojima je i Porin.
Nastupao je u SAD-u, Engleskoj, Njemačkoj, Italiji, Mađarskoj, Francuskoj, Sloveniji, Srbiji, Poljskoj, Austriji, Švicarskoj.... O njegovom statusu dovoljno govori podatak da je njegove albume, u svoj shop na vlastitoj web stranici, uvrstio glazbeni  virtuoz Tommy Emmanuel. Hal je ujedno i organizator Hal's All Star Guitar Festivala koji se održava u Rijeci i na kojem nastupaju najvažniji gitaristi današnjice, umjetnički je ravnatelj Kastav Blues Festivala , a uređuje i program Baška International Guitar Festivala.
Realizirao je šest albuma (od kojih su dva dvostruka i jedan trostruki) snimanih diljem svijeta.
Halov multimedijalni ciklus koncerata nazvan Moć gitare po riječima struke jedan je od najinovativnijih glazbenih projekata u svojoj kategoriji. Riječ je o alternativnom konceptu solističkog nastupa multimedijalnog karaktera. Originalnost odnosno vrijednost projekta potvrđuju i vrhunski svjetski glazbenici u svojim komentarima i preporukama.
 
O Halu su rekli:
 
·      "Ako ima pravde na svijetu, Halova glazba će nadići hrvatske okvire i osvojiti ljude na svim kontinentima" - Michael Messer, najvažniji britanski blues slide gitarist, osvajač BBC-eve nagrade za najboljeg akustičnog blues gitarista, čija je gitarističko umijeće nahvalio i Johnny Cash
 
·      "Hal je fantastičan glazbenik i divim se njegovoj posvećenosti gitari. Želim mu puno uspjeha u karijeri i volio bih ga vidjeti kako nastupa diljem svjetskih pozornica" - Tommy Emmanuel, australski virtuozni glazbenik i nositelj titule najboljeg svjetskog akustičnog gitariste po utjecajnom Guitar Playeru
 
·      "Izvanredno je kako Hal svira toliko različitih stilova gitare na briljantan način. Njegove tehnike i ideje pokazuju koliko je neobičan njegov talent. Mislim da je potencijalno riječ o jednoj od vodećih figura na svjetskoj gitarističkoj sceni" - legendarni američki jazz/blues gitarist Woody Mann
 
·      "Kada mislite da je sve što je moglo biti odsvirano na akustičnoj gitari već napravljeno, doći će glas negdje iz svijeta, može biti iz Hrvatske, koji će vam ispričati novu priču. To mi se dogodilo kada je Hal, klasični glazbenik iz Hrvatske, zasvirao. Hal svira u najboljoj američkoj "fingerstyle" tradiciji, ali tu je uvijek nešto dodatno što čini ovog glazbenika jedinstvenim. Ljudi, poslušajte ga, odličan je" - njemački gitarist Thomas Kleemaier
 
·      "Mislim da je izvrstan gitarist. Izražene tehnike, vrlo strastven i  sjajnih vještina i sposobnosti. Njegova izvedba je bila kao da gledate jednog gitaristu, a čujete deset ljudi koji sviraju deset gitara. Bilo je fantastično" - Alan Nimmo iz blues benda The King King koji su već drugu godinu zaredom osvojili British Blues Awards za najbolji bend
 
·      "Čovjek zna kako svirati gitaru. Ima blues. Ima taj osjećaj. Rock gitara, klasična, sve što zasvira je odlično" - Johnny Mars koji je svirao usnu harmoniku s legendama blues i rock and roll glazbe
 
·      "Poznat je po svijetu i svi gitaristi znaju za njega. Čak i blueseri poštuju Hala" - Michael Roach, blues gitarist i osnivač European Blues Association
 
 
Molimo da svakako pogledajte HAL Promotional Video 2018 kojim najavljuje snimanje i turneja u SAD-u u veljači i ožujku 2018. te ga možete koristiti u objavi, a nalazi se na ovom linku
https://www.youtube.com/watch?time_continue=27&v=aE1J-Ma3S6E
 

DAMIR HALILIĆ – HAL

ATLANTIS

 

Moć gitare / Guitar Power Vol. 1

 

Luksuzno izdanje sadrži knjigu A4 formata tvrdih korica s notnim zapisom za 10 Halovih autorskih skladbi ilustriranu brojnim fotografijama + 2 DVD-a koji donose 20 kompozicija u originalnoj autorovoj izvedbi (original recordings) u formi video spotova i deset skladbi u usporenim izvedbama (slow motion examples).

 

Notno izdanje „Atlantis“ pisano je u formi notnog zapisa za klasičnu gitaru međutim sadržaj knige označene s Vol.1 upotpunjuju i 2 DVD-a s 3,5 sati video materijala koji se odnosi na dvadeset kompozicija u originalnoj autorovoj izvedbi (original recordings) u formi video spotova i deset skladbi u usporenim izvedbama (slow motion examples).

Jedan DVD je „klasični” DVD za reprodukciju u DVD playerima, a drugi je DATA DVD na kojem je isti sadržaj u HD rezoluciji namijenjen za korištenje na osobnim računalima i drugim kompatibilnim napravama (tableti, telefoni, smart TV i sl.)

 

Video materijali znatno olakšavaju savladavanje notnog materijala posebno u brojnim primjerima u kojima se pojavljuju nestandardni elementi za svijet klasične gitare što se odnosi na otvorene štimove i razne tehnike sviranja srodnih instrumenata (akustične steel string gitare, električne gitare, flamenco gitare, bendža i 12 žičane gitare). Svi takvi dijelovi detaljno su obrađeni i prikazani u video formatu.

 

Često puta tijekom povijesti sukobljavali su se svijetovi tzv. čistunaca i onih drugih koji nisu mogli biti jednostavno svrstani u postojeće kategorije pa smo i u naše vrijeme svjedočili raznim intelektualnim raspravama, suprostavljanjima i neuvažavanja drugačijeg.

Kao što neosporni autoritet u svijetu klasične gitare Andres Segovia u mladom Paco De Luciji nije prepoznao genija nego samo gitarističku pirotehniku tako ni „klasični svjetonazor“ nije ozbiljno doživljavao razvoj akustične gitare (steel string guitar) sve do pojave novih glazbenika kao što je Tommy Emmanuel čiji utjecaj na kompletan svijet gitare je danas neupitan. Primjeri su brojni, a povijest se ponavlja pa uvijek „čistunci“ uredno poslože stvari u kategorije da bi im onda netko „stao na žulj“ i ispremiješao stvari u njihovom „urednom svijetu“ zaboravljajući pritom na samu bit umjetnosti kod koje kreacija kao osnovna pokretačka snaga stvara bezgranične izražajne horizonte.

 

Moderna tehnologija poglavito posljednjih nekoliko desetljeća razvojem Interneta omogućila je brži protok informacija i glazbeni svijet kao i svaki drugi doživio je promjene koje su ga odvele u novim pravcima. Razvile su se nove metode učenja, a za razliku od prijašnjih generacija glazbenici lako upoznaju rad svojih kolega i općenito nove ideje i trendove. 

Upravo te nove tehnologije omogućile su da sadržaj ove knjige bude dostupan i onima koji ne čitaju note jer iako je knjiga pisana u formi notnog zapisa za klasičnu gitaru popratna 2 DVD-a omogućavaju savladavanje kompozicija samo gledanjem video materijala. Na taj način izbjeglo se je i korištenje tablatura odnosno pažljivo odabrani kutevi kamera i usporeni snimci detalja dovoljni su za uspješno praćenje materijala ne skrećući pogled s ekrana.

 

Halovi glazbeni horizonti su široki što dolazi do izražaja u ovoj knjizi. Rasprave na temu da li se ovdje radi o klasičnoj gitari ili nečemu drugom mogu biti zanimljive ali u spomenutoj priči o „čistuncima“ i „onim drugima“ Hal sigurno spada u „one druge“, a jedino „oružje“ koje drži u rukama na cijelom ovome materijalu je klasična gitara svirana tehnikom klasične gitare kojoj se povremeno dodaju razne „supstance“ pokupljene na Halovom glazbenom putu tijekom proteklih desetljeća.

Za sve gitariste klasične provenijencije ovo bi moglo biti korisno upoznavanje s različitim tehnikama, stilovima i formama i to na „domaćem jeziku“ – jeziku klasične gitare. Za one druge, koji ne čitaju glazbu ovo bi mogao biti zanimljiv ulazak u svijet klasične gitare.

 

 

 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja