Najava nove sezone emisija Svijet jazza na HRT-u

Najava nove sezone emisija Svijet jazza na HRT-u
Datum objave:
25.09.2017.

U utorak 26. rujna na trećem programu Hrvatske televizije u 21.05 sati počinje nova sezona televizijskih emisija Svijet jazza koja prati aktualna zbivanja na području jazz glazbe.

Prva emisija posvećena je jednom od najvećih jazz glazbenika svih vremena Johnu Coltraneu, glazbeniku koji je obilježio ne samo pedesete i šezdesete godine dvadesetog stoljeća u kojima je skladao svoje najznačajnije albume, nego i sav dalji razvoj jazz glazbe. Poznato je da Johna Coltranea vole i cijene po cijelom svijetu, no John Coltrane ima svoje sljedbenike i u Hrvatskoj. Coltraneov klub obožavatelja iz Splita proljetos je organizirao koncert u Kulturnom centru Travno, u Novom Zagrebu, uz proslavu 90. obljetnice rođenja ovog najvećeg saksofoniste svih vremena. Na koncertu su Saša Nestorović, Hrvoje Galler, Zvonimir Šestak i Darko Stanojkovski Grappone izveli kultni Coltraneov album «A Love Supreme» i uz to su nam rekli što misle o Coltraneu, kao jedinom jazzistu svih vremena koji osim glazbenih ima i svoje duhovne poklonike.

Nakon starta s Coltraneom, slijedi emisija o 58. Ljubljana jazz festivalu, o jazzu na pulskom Dimensions festivalu, o novom jazz festivalu na otoku Rabu, emisija o violini u jazzu koja će govoriti o dvojici mladih jazz violinista, Erlenda Apnesetha iz Norveške i Tomasza Chyłae iz Poljske koji gostuju u Zagrebu i Opatiji, emisija o jazz klubovima u Zagrebu, emisija o projektu riječkog pijaniste Zvjezdana Ružića s bugarskim ženskim zborom, te emisija o koncertu tenteta američkog trubača Charlesa Tollivera i njegovoj reinterpretaciji kultnog albuma Theloniousa Monka Live at Townhall, povodom stote obljetnice njegova rođenja, koncerta koji će se održati 23. studenog, na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.

Emisiju uređuje Melanija Pović Jagarinec.

Repriza prve emisije novog ciklusa emitira se u srijedu 27. rujna u 11.25 sati.

 

 

 

 

 

 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja