Jazzahead! održan od 27. do 30. travnja u Bremenu

Jazzahead! održan od 27. do 30. travnja u Bremenu
Datum objave:
04.05.2017.

Jazzahead! najveći svjetski sajam jazza održan od 27. do 30. travnja u Bremenu

 

Bremen - prijestolnica jazza

 

            U Bremenu je od 27. do 30. travnja održan najveći jazz sajam. I ove godine privukao je ogroman broj sudionika koji djeluju na raznim područjima vezanim uz jazz glazbu: organizatora, promotora, vlasnika klubova, direktora festivala, diskografskih kuća, država i samih glazbenika te novinara. Svi su oni zakupili štandove na kojima su predstavljali svoje aktivnosti, sklapali poznanstva, nudili i kupovali... Naime, jazz je u svijetu ozbiljna privredna aktivnost oko koje se vrti velik novac, a Jazzahead! je za sve njih mjesto na kojem se mora biti.

            Osim raznih susreta, prezentacija, predavanja, konferencija, programa namijenjenim djeci... u popodnevnim i večernjim satima na tri pozornice održani su ogledni koncerti glazbenika i sastava koje su, na osnovu mnogobrojnih prijava, odabrale četiri grupe žirija, svaki za jednu od tema: Finish Night, European Jazz Meeting, German Jazz Expo i Overseas Night. U tri dana održano je četrdeset koncerata glazbenika različitih podžanrova jazza. Ove godine zemlja partner bila je Finska, a glazbenici iz te zemlje nastupili su prvi dan.

            Uz visoku umjetničku razinu svih glazbenika, a među njima je bilo najviše onih iz mlađeg naraštaja, koji su pokazali zavidnu zrelost, posebice su se istaknuli neki od već poznatijih, što je bilo očekivano. Nastupivši s dugogodišnjim suradnicima: kontrabasistom Marcom Muellbauerom i bubnjarem Heinrichom Köbberlingom, njemačka skladateljica i pijanistica Julia Hülsmann predstavila se kao emotivna glazbenica nježne prirode, sklona poetskom načinu izražavanja, lijepim melodijama, eleganciji i melankoličnom raspoloženju, ali i eksperimentiranju. Kroz projekt Shamania, što ga ostvaruje s tentetom koji čine isključivo glazbenice, danska udaraljkašica Marilin Mazur predstavila je osebujan spoj iskonske tradicije, s naglaskom na ritmove, i suvremenog. Izraelski saksofonist Eli Degibri oduševio je feelingaškim izvedbama, na tragu majstora mainstream jazza, a upravo njemu pripala je čast da dan poslije snimi materijal u Yamahinom Silent Studuju što je proteklo u luđačkim, spontanim izvedbama na radost mnogobrojnih prisutnih oboružanih slušalicama. Publiku je na noge digla američka pjevačica Dee Aleksander, glazbenica koja je apsolvirala tradiciju, u čijim se izvedbama osjeća gospel i blues, koja jednako uvjerljivo izvodi balede i skladbe bržih tempa, ali se ne suzdržava od vokalnih ekstravagancija.

            Jazzahead! je završio 30. travnja, na dan kad se u cijelom svijetu obilježava Međunarodni dan jazza. Osim na Jazzahead!-u ovaj se “jazz praznik” u Bremenu obilježio koncertima u četrdesetak klubova diljem grada koji su, naravno, povezani s ovom manifestacijom. Na ceremonji zatvaranja objavljeno je da će zemlja partner 2018. biti Poljska.

 

Davor Hrvoj

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja