Predstavljeni programi festivala Jazz.hr/jesen i ciklusa Jazz.hr 2016-2017

Predstavljeni programi festivala Jazz.hr/jesen i ciklusa Jazz.hr 2016-2017
Datum objave:
06.10.2016.

Hrvatsko društvo skladatelja predstavilo je na konferenciji za tisak u srijedu program festivala jazz.hr/jesen u okviru kojega će se na Muzičkoj akademiji u Zagrebu potkraj listopada održati tri koncerta, te program za sezonu 2016./2017. u okviru kojega će se na istom mjestu od studenoga do svibnja iduće godine održati šest koncerata.

U programu jazz.hr/jesen, koji se održava od 20. do 22. listopada, prvi koncert održat će Trio Justina Kauflina, istaknutog slijepog američkog pijanista čiji je učitelj bio veliki američki glazbenik Quincy Jones, kazao je umjetnički ravnatelj Davor Hrvoj.

Slijedi koncert Vesne Pisarović “Naša velika pjesmarica” na kojem će bivša pjevačica popularne glazbe s berlinskim glazbenicima jezikom suvremenog jazza protumačiti poznate hrvatske popularne pjesme.

Događaj zatvara poljski jazz sastav Pawel Kaczmarczyk Audiofeeling Trio, koji istražuje nove zvukovne mogućnosti te izvodi suvremenu jazz glazbu koja se napaja na lijepim slavenskim melodijama, rekli su organizatori i napomenuli da se koncert organizira uz pomoć Veleposlanstva Republike Poljske u Zagrebu.

U popratnom programu bit će održana glazbena radionica Justina Kauflina i izložba grafičkog dizajnera i slikara Borisa Bućana “Portreti jazz glazbenika”.

Sezonu jazz.hr 2016/2017 otvara koncert The Cookersa (7. studenoga) all-star septeta sastavljena od legendarnih jazzista, virtuoznih improvizatora koji su ujedno i vođe vlastitih sastava, glazbenika koji su stvarali povijest jazza svirajući s najvećima, kazao je Hrvoj i dodao: „Bit će to istinska jazz paljevina!“

Deset dana kasnije nastupit će Roberto Gatto Perfect Trio, koji, oslanjajući se na elektroniku i improvizaciju, istražuje nove zvukovne mogućnosti stvarajući glazbu iznimne energije. Koncert je organiziran uz pomoć Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu.

Poljski sastav Myrczek & Tomaszewski nastupit će 11. prosinca, a nastup će biti organiziran uz pomoć Veleposlanstva Republike Poljske u Zagrebu.

Početkom veljače nastupit će Amina Claudine Myers, solo pijanistica, orguljašica, pjevačica, skladateljica i aranžerka koja, kako kaže Hrvoj, s jednakim žarom i sugestivnošću izvodi gospel i blues, kao i mainstream i free jazz.

Potkraj travnja na programu je nastup hrvatskog Abstract Construction Collectiva kojem će se priključiti ugledni američki pijanist Chris Jarrett, u suradnji s Muzičkim biennalom u Zagrebu.

Jazz, blues i R&B pjevačica, skladateljica i aranžerka Thana Alexa nastupit će 18. svibnja sa svojim Projectom. Ona je kazala da će na koncertu predstaviti svoje eksperimentiranje glasom, koji, kao osoba koja voli povezivati žanrove, voli koristiti ne samo u interpretaciji pjesme nego i kao glazbeni izraz po sebi.

Uz sezonski bit će održan i popratni program, glazbene radionica Amine Claudine Myers u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži – Jazz Lab radionice, te Chrisa Jarretta “Free Improvisation on the Piano” u suradnji s Muzičkim biennalom Zagreb i Hrvatskom glazbenom mladeži – Jazz Lab radionice.

(Hina)

-------------------------------------------------------------------

Jazz.hr 2016/2017

Muzička akademija sveučilišta u Zagrebu

Koncertna dvorana Blagoje Bersa

Početak u 20 sati

 

 

ponedjeljak 7. 11. 2016.

The Cookers

Eddie Henderson - truba / trumpet

David Weiss - truba / trumpet

Billy Harper - tenor saksofon / tenor saxophone

Craig Handy - alt saksofon / alto saxophone

George Cables - glasovir / piano

Cecil McBee - kontrabas / double bass

Billy Hart - bubnjevi / drums

 

Istinske veličine jazz glazbe na jednom mjestu! Ova družina, kojoj svjetska jazz zajednica iskazuje bezrezervno poštovanje, žari i pali na koncertima diljem svijeta.

 

 

četvrtak 17. 11. 2016.

Roberto Gatto PerfectTrio

Alfonso Santimone - glasovir, klavijature / piano, keyboards

Pierpaolo Ranieri - bas gitara / electric bass

Roberto Gatto - bubnjevi / drums

 

Oslanjajući se na elektroniku i improvizaciju, Roberto Gatto sa svojim PerfectTriom istražuje nove zvukovne mogućnosti stvarajući glazbu iznimne energije i groovea.

 

Ovaj koncert organiziran je uz pomoć Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu

 

 

nedjelja 11. 12. 2016.

Myrczek & Tomaszewski

Wojciech Myrczek - vokal / vocal

Pavel Tomaszewski - glasovir / piano

 

Upuštajući se u glazbene dijaloge ili improvizacije, te vodeći računa o izvornoj ljepoti svake pjesme, ovaj duo stvara novo glazbeno djelo, uvijek uz veliku dozu humora.

 

Ovaj koncert organiziran je uz pomoć Veleposlanstva Republike Poljske u Zagrebu

 

 

petak, 3. 2. 2017.

Amina Claudine Myers Solo

Amina Claudine Myers - glasovir, vokal / piano, vocal

 

Ova svestrana pijanistica, orguljašica, pjevačica, skladateljica i aranžerka s jednakim žarom i sugestivnošću izvodi gospel i blues, kao i mainstream i free jazz.

 

ponedjeljak 24. 4. 2017. - iznimno u 22 sata

Abstract Construction Collective, feat. Chris Jarrett

Zoran Ščekić - trombocit / trombocit

Saša Nestorović - tenor saksofon / tenor saxophone

Luka Žužić - trombon / trombone

Pavle Jovanović - gitara / guitar

Ivar Roban Križić - kontrabas / double bass

Krunoslav Levačić - bubnjevi / drums

Poseban gost / special guest: Chris Jarrett - glasovir / piano

 

Ova skupina hrvatskih glazbenika s uglednim američkim pijanistom dijeli strast prema slobodnoj improvizaciji temeljenoj na američkom i europskom free jazzu.

 

Ovaj koncert ostvaren je u suradnji s Muzičkim biennalom Zagreb

 

 

četvrtak 18. 5. 2017.

Thana Alexa Project

Thana Alexa - vokal / vocal

Ben Flocks - tenor saksofon / tenor saxophone

Eden Ladin - glasovir / piano

Noam Wiesenberg - kontrabas / double bass

Peter Kronreif - bubnjevi / drums

 

Jazz, blues i R&B pjevačica, skladateljica i aranžerka, čiju je nadarenost cijenio Boško Petrović, oduševljava autordskim pjesmama i spontanima dijalozima s instrumentalistima.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

 

Popratni program:

 

petak, 3. 2. 2017. u 11 sati - Muzička akademija sveučilišta u Zagrebu, soba 439, 4 kat

Glazbena radionica Amine Claudine Myers

U suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži - Jazz Lab radionice

 

ponedjeljak 24. 4. 2017. u 17 sati - Muzička akademija sveučilišta u Zagrebu, soba 438, 4 kat

Glazbena radionica Chrisa Jarretta “Free Improvisation on the Piano”

U suradnji s Muzičkim biennalom Zagreb i Hrvatskom glazbenom mladeži - Jazz Lab radionice

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

The Cookers

Istinske veličine jazza na jednom mjestu! Luđačka jazz paljevina! Ovaj all-star septet, koji je već deset godina na okupu, sastavljen je od legendarnih jazzista, virtuoznih improvizatora koji su ujedno i vođe vlastitih sastava, glazbenika koji su stvarali povijest jazza svirajući s najvećima: Billy Hart i Eddie Henderson bili su članovi revolucionarne skupine Mwandishi Herbiea Hancocka, Cecil McBee je 1960-ih, zajedno s Keithom Jarrettom i Jackom DeJohnetteom svirao u kvartetu Charlesa Lloyda, Billy Harper je dao doprinos legendarnim izvedbama Leea Morgana, Maxa Roacha i Arta Blakeya, George Cables je bio stalni član sastava Sonnyja Rollinsa, Joea Hendersona, Freddiea Hubbarda i Dextera Gordona, David Weisa je iskustvo stjecao svirajući s Freddiem Hubbardom, Charlesom Tolliverom i Bobbyjem Hutchersonom, a Craig Handy s Freddiem Hubbardom, Herbiem Hancockom, Wyntonom Marsalisom i Dee Dee Bridgewater. Ova družina, kojoj svjetska jazz zajednica iskazuje bezrezervno poštovanje, žari i pali na koncertima diljem svijeta. Njihove su izvedbe jazz standarda i vlastitih skladbi feelingaške, napadačke, uzbudljive, vatrene... Nema sumnje da će atmosferu zakuhati i na koncertu u Zagrebu.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Roberto Gatto PerfectTrio

Roberto Gatto je jedan od najzanimljivijih talijanskih bubnjara i skladatelja. Poznat je po sjajnoj bubnjarskoj tehnici i sklonosti istraživanju, a skupine koje vodi karakterizira toplina svojstvena mediteranskoj kulturi. Tijekom karijere surađivao je sa slavnim jazzistima, među ostalima s Leeom Konitzom, Chetom Bakerom, Tommyjem Flanaganom, Artom Farmerom, Freddyjem Hubbardom, Gatom Barbierijem, Patom Methenyjem, Joeom Zawinulom, Philom Woodsom i Joeom Lovanom, ali i glazbenicima drugih žanrova, primjerice Enniom Morriconeom. Više od trideset godina djeluje s vlastitim sastavima. Na nekima od dvadesetak albuma koje je snimio kao vođa sastava uz njega su svirali vodeći jazzisti kao što su Michael Brecker i John Scofield. Sklada glazbu za vlastite sastave, a napisao je i mnoga djela za filmove. Djeluje i na području glazbene pedagogije. Nagrađivan je glazbenik koji je zauzimao prva mjesta na godišnjim listama uglednih glazbenih magazina. Ne zaboravljajući na važnost tradicije, oslanjajući se na elektroniku i improvizaciju, sa svojim PerfectTriom istražuje nove zvukovne mogućnosti stvarajući glazbu iznimne energije i groovea, ali i lirizma.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Myrczek & Tomaszewski

Mladi, ali već priznati svestrani poljski akademski obrazovani jazz glazbenici: pjevač Wojciech Myrczek, koji je razvio zavodnu vještinu scat improviziranja i glas koristi kao instrument, ali i u konvencionalnom pristupu jazz pjevanju, te pijanist Pawel Tomaszewski, poznat po sklonosti istraživanju i spajanju jazza i klasike, ostvaruju osebujan pristup izvedbama jazz i pop evergreena. Snaga dua leži u suradnji dviju osoba koje zrače ​​karizmom, ispoljavaju glazbenu genijalnost i obraćaju pozornost na sve zvučne detalje. Upuštajući se u glazbene dijaloge ili improvizacije, te vodeći računa o izvornoj ljepoti svake pjesme, stvaraju novo glazbeno djelo, a svaka izvedba uvijek sadrži veliku dozu humora. Tijekom svojeg glazbenog razgovora tim pjesmama podariju dosad neviđen zvuk. Duo je u jesen 2014. objavio album “Love Revisited” koji su s oduševljenjem primili poljski i europski kritičari, ali i publika. Nakon uspješnih nastupa u mnogobrojnim prestižnim europskim koncertnim dvoranama i na festivalima, među ostalima i na Montreux Jazz Festivalu u Švicarskoj, program s tog albuma predstavit će i zagrebačkoj publici.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Amina Claudine Myers

Pijanistica, orguljašica, pjevačica, skladateljica i aranžerka Amina Claudine Myers je svestrana glazbenica. Osim kao jazz glazbenica, uvjerljiva je i u izvedbama bluesa i gospela. Kao djevojčica u crkvi je svirala glasovir i orgulje te je pjevala u zboru. Diplomirala je koncertnu glazbu i glazbenu pedagogiju te je svirala sa slavnim Sonnyjem Stittom i Geneom Ammonsom, a 1966. pridružila se pokretu AACM (Association for the Advancement of Creative Musicians). Zahvaljujući djelovanju u tom okružju, usavršavala je skladateljsku i aranžersku vještinu, pa je 1969. napravila svoje prve snimke kao suradnica saksofonista Kalaparushe Mauricea McIntyrea. Godine 1976. preselila je u New York gdje je ostvarila suradnje s glasovitim jazzistima, među ostalima s Lesterom Bowiem, Muhalom Richardom Abramsom, Charliem Hadenom, Marian McPartland, Art Ensembleom of Chicago, Archiem Sheppom i Davidom Murrayom. Uspješna je skladateljica, piše djela za jazz sastave, ali i za komorne ansamble te razne druge sastave. Surađivala je s koreografima i ravnala simfonijskim orkestrima i zborovima. Diljem svijeta nastupa solo, vodi trio i kvartet te vlastite zborove i održava glazbene radionice.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Abstract Construction Collective

Abstract Construction Collective je skupina hrvatskih glazbenika koji dijele strast prema slobodnoj improvizaciji unutar zadanih okvira ili potpuno slobodnoj improvizaciji temeljenoj u američkom i europskom free jazzu, ali i u novoj ozbiljnoj glazbi dvadesetog stoljeća gdje je šum jednako vrijedno sredstvo izražaja kao i ton. Projekt je nastao 2016. na inicijativu Pavla Jovanovića s idejom da se ponovo oživi takav pristup glazbi u Hrvatskoj. Kroz potragu za istomišljenicima nastao je kolektiv sačinjen od jazz glazbenika raznih naraštaja.

Na koncertu u Zagrebu pridružit će im se svestrani američki pijanist, skladatelj i glazbeni pedagog Chris Jarrett, posvećen spontanim jazz improvizacijama, nerijetko nadahnutim klasičnom glazbom. Prema mišljenju kritičara njegova je glazba sila prirode i čin milosti. U njoj čujemo različite utjecaje, od Sergeja Prokofjeva preko Charlesa Mingusa do Franka Zappe. Osim što sklada za kazalište, operu, balet i film, te surađuje s glazbenicima raznih žanrova iz cijeloga svijeta kao što su Wolfgang Dauner, Zoltan Lantos, Luca Ciarla i Dhafer Youssef, vodi vlastite sastave, najčešće kvartet Four Free, te često nastupa solo.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Thana Alexa Project

Thana Alexa je voditeljica sastava, pjevačica, skladateljica i aranžerka hrvatskih korijena iz New Yorka. Godine 2015. za diskografsku je kuću Harmonia Mundi Jazz Village objavila album “Ode to Heroes”. Na CD su uvrštene njezine skladbe i vokalne obrade jazz standarda: “Footprints” Waynea Shortera, “Goodbye Pork Pie Hat” Charlesa Mingusa i “Take 5” Paula Desmonda. U izvedbama je ostvarila uzbudljive glazbene razgovore s članovima njezina sastava, cijenjenim i dalekovidnim glazbenicima kao što su bubnjar Antonio Sanchez, koji je uz nju koproducent albuma, saksofonisti Donny McCaslin i Lenart Krečić, basisti Scott Colley i Jorge Roeder, pijanist Sergio Salvatore i vibrafonist Christos Rafalides. Alexa je stalna članica sastava Migration Antonia Sancheza, dugogodišnjeg suradnika Pata Methenyja i dobitnika Grammyja za glazbu što je napisao i izveo za film “Birdman”. Kritičari uglednog časopisa DownBeat 2016. su ju uvrstili na listu jazz pjevačica u usponu karijere, 2014. je zauzela prvo mjesto među vokalistima na Made in NY Jazz Competitionu, a 2011. je bila nominirana za nagradu Porin u kategoriji Najbolje jazz skladbe, za skladbu “Siena” koju je napisala za album “Friends” Matije Dedića.

 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja