Objavljen program za ciklus Jazz.hr

Objavljen program za ciklus Jazz.hr
Datum objave:
04.10.2016.

Jazz.hr 2016/2017

Muzička akademija sveučilišta u Zagrebu

Koncertna dvorana Blagoje Bersa

Početak u 20 sati

 

 

ponedjeljak 7. 11. 2016.

The Cookers

Eddie Henderson - truba / trumpet

David Weiss - truba / trumpet

Billy Harper - tenor saksofon / tenor saxophone

Craig Handy - alt saksofon / alto saxophone

George Cables - glasovir / piano

Cecil McBee - kontrabas / double bass

Billy Hart - bubnjevi / drums

 

Istinske veličine jazz glazbe na jednom mjestu! Ova družina, kojoj svjetska jazz zajednica iskazuje bezrezervno poštovanje, žari i pali na koncertima diljem svijeta.

 

 

četvrtak 17. 11. 2016.

Roberto Gatto PerfectTrio

Alfonso Santimone - glasovir, klavijature / piano, keyboards

Pierpaolo Ranieri - bas gitara / electric bass

Roberto Gatto - bubnjevi / drums

 

Oslanjajući se na elektroniku i improvizaciju, Roberto Gatto sa svojim PerfectTriom istražuje nove zvukovne mogućnosti stvarajući glazbu iznimne energije i groovea.

 

Ovaj koncert organiziran je uz pomoć Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu

 

 

nedjelja 11. 12. 2016.

Myrczek & Tomaszewski

Wojciech Myrczek - vokal / vocal

Pavel Tomaszewski - glasovir / piano

 

Upuštajući se u glazbene dijaloge ili improvizacije, te vodeći računa o izvornoj ljepoti svake pjesme, ovaj duo stvara novo glazbeno djelo, uvijek uz veliku dozu humora.

 

Ovaj koncert organiziran je uz pomoć Veleposlanstva Republike Poljske u Zagrebu

 

 

petak, 3. 2. 2017.

Amina Claudine Myers Solo

Amina Claudine Myers - glasovir, vokal / piano, vocal

 

Ova svestrana pijanistica, orguljašica, pjevačica, skladateljica i aranžerka s jednakim žarom i sugestivnošću izvodi gospel i blues, kao i mainstream i free jazz.

 

ponedjeljak 24. 4. 2017. - iznimno u 22 sata

Abstract Construction Collective, feat. Chris Jarrett

Zoran Ščekić - trombocit / trombocit

Saša Nestorović - tenor saksofon / tenor saxophone

Luka Žužić - trombon / trombone

Pavle Jovanović - gitara / guitar

Ivar Roban Križić - kontrabas / double bass

Krunoslav Levačić - bubnjevi / drums

Poseban gost / special guest: Chris Jarrett - glasovir / piano

 

Ova skupina hrvatskih glazbenika s uglednim američkim pijanistom dijeli strast prema slobodnoj improvizaciji temeljenoj na američkom i europskom free jazzu.

 

Ovaj koncert ostvaren je u suradnji s Muzičkim biennalom Zagreb

 

 

četvrtak 18. 5. 2017.

Thana Alexa Project

Thana Alexa - vokal / vocal

Carmen Staaf - glasovir / piano

Noam Wiesenberg - kontrabas / double bass

Francesco Ciniglio - bubnjevi / drums

 

Jazz, blues i R&B pjevačica, skladateljica i aranžerka, čiju je nadarenost cijenio Boško Petrović, oduševljava autordskim pjesmama i spontanima dijalozima s instrumentalistima.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

 

Popratni program:

 

petak, 3. 2. 2017. u 11 sati - Muzička akademija sveučilišta u Zagrebu, soba 439, 4 kat

Glazbena radionica Amine Claudine Myers

U suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži - Jazz Lab radionice

 

ponedjeljak 24. 4. 2017. u 17 sati - Muzička akademija sveučilišta u Zagrebu, soba 438, 4 kat

Glazbena radionica Chrisa Jarretta “Free Improvisation on the Piano”

U suradnji s Muzičkim biennalom Zagreb i Hrvatskom glazbenom mladeži - Jazz Lab radionice

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Cijene ulaznica: za koncert 7. 11. – 100 kn; 17. 11. – 70 kn; 11. 12. – 70 kn;
3. 2. – 100 kn; 24. 4. – 70 kn; 18. 5. – 70 kn. Učenicima, studentima, umirovljenicima, osobama s invaliditetom i članovima Jazz kluba Zagreb odobravamo 20% popusta.Cijena paketa ulaznica za svih šest koncerata iznosi 336 kn. Ulaznice nabavite na blagajni Muzičke akademije, Trg Maršala Tita 12, subotom od 11 do 13 sati te 2 sata prije početka koncerta ili na ovlaštenim prodajnim mjestima i web portalu tvrtke www.ulaznice.hr

-----------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

The Cookers

Istinske veličine jazza na jednom mjestu! Luđačka jazz paljevina! Ovaj all-star septet, koji je već deset godina na okupu, sastavljen je od legendarnih jazzista, virtuoznih improvizatora koji su ujedno i vođe vlastitih sastava, glazbenika koji su stvarali povijest jazza svirajući s najvećima: Billy Hart i Eddie Henderson bili su članovi revolucionarne skupine Mwandishi Herbiea Hancocka, Cecil McBee je 1960-ih, zajedno s Keithom Jarrettom i Jackom DeJohnetteom svirao u kvartetu Charlesa Lloyda, Billy Harper je dao doprinos legendarnim izvedbama Leea Morgana, Maxa Roacha i Arta Blakeya, George Cables je bio stalni član sastava Sonnyja Rollinsa, Joea Hendersona, Freddiea Hubbarda i Dextera Gordona, David Weisa je iskustvo stjecao svirajući s Freddiem Hubbardom, Charlesom Tolliverom i Bobbyjem Hutchersonom, a Craig Handy s Freddiem Hubbardom, Herbiem Hancockom, Wyntonom Marsalisom i Dee Dee Bridgewater. Ova družina, kojoj svjetska jazz zajednica iskazuje bezrezervno poštovanje, žari i pali na koncertima diljem svijeta. Njihove su izvedbe jazz standarda i vlastitih skladbi feelingaške, napadačke, uzbudljive, vatrene... Nema sumnje da će atmosferu zakuhati i na koncertu u Zagrebu.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Roberto Gatto PerfectTrio

Roberto Gatto je jedan od najzanimljivijih talijanskih bubnjara i skladatelja. Poznat je po sjajnoj bubnjarskoj tehnici i sklonosti istraživanju, a skupine koje vodi karakterizira toplina svojstvena mediteranskoj kulturi. Tijekom karijere surađivao je sa slavnim jazzistima, među ostalima s Leeom Konitzom, Chetom Bakerom, Tommyjem Flanaganom, Artom Farmerom, Freddyjem Hubbardom, Gatom Barbierijem, Patom Methenyjem, Joeom Zawinulom, Philom Woodsom i Joeom Lovanom, ali i glazbenicima drugih žanrova, primjerice Enniom Morriconeom. Više od trideset godina djeluje s vlastitim sastavima. Na nekima od dvadesetak albuma koje je snimio kao vođa sastava uz njega su svirali vodeći jazzisti kao što su Michael Brecker i John Scofield. Sklada glazbu za vlastite sastave, a napisao je i mnoga djela za filmove. Djeluje i na području glazbene pedagogije. Nagrađivan je glazbenik koji je zauzimao prva mjesta na godišnjim listama uglednih glazbenih magazina. Ne zaboravljajući na važnost tradicije, oslanjajući se na elektroniku i improvizaciju, sa svojim PerfectTriom istražuje nove zvukovne mogućnosti stvarajući glazbu iznimne energije i groovea, ali i lirizma.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Myrczek & Tomaszewski

Mladi, ali već priznati svestrani poljski akademski obrazovani jazz glazbenici: pjevač Wojciech Myrczek, koji je razvio zavodnu vještinu scat improviziranja i glas koristi kao instrument, ali i u konvencionalnom pristupu jazz pjevanju, te pijanist Pawel Tomaszewski, poznat po sklonosti istraživanju i spajanju jazza i klasike, ostvaruju osebujan pristup izvedbama jazz i pop evergreena. Snaga dua leži u suradnji dviju osoba koje zrače ​​karizmom, ispoljavaju glazbenu genijalnost i obraćaju pozornost na sve zvučne detalje. Upuštajući se u glazbene dijaloge ili improvizacije, te vodeći računa o izvornoj ljepoti svake pjesme, stvaraju novo glazbeno djelo, a svaka izvedba uvijek sadrži veliku dozu humora. Tijekom svojeg glazbenog razgovora tim pjesmama podariju dosad neviđen zvuk. Duo je u jesen 2014. objavio album “Love Revisited” koji su s oduševljenjem primili poljski i europski kritičari, ali i publika. Nakon uspješnih nastupa u mnogobrojnim prestižnim europskim koncertnim dvoranama i na festivalima, među ostalima i na Montreux Jazz Festivalu u Švicarskoj, program s tog albuma predstavit će i zagrebačkoj publici.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Amina Claudine Myers

Pijanistica, orguljašica, pjevačica, skladateljica i aranžerka Amina Claudine Myers je svestrana glazbenica. Osim kao jazz glazbenica, uvjerljiva je i u izvedbama bluesa i gospela. Kao djevojčica u crkvi je svirala glasovir i orgulje te je pjevala u zboru. Diplomirala je koncertnu glazbu i glazbenu pedagogiju te je svirala sa slavnim Sonnyjem Stittom i Geneom Ammonsom, a 1966. pridružila se pokretu AACM (Association for the Advancement of Creative Musicians). Zahvaljujući djelovanju u tom okružju, usavršavala je skladateljsku i aranžersku vještinu, pa je 1969. napravila svoje prve snimke kao suradnica saksofonista Kalaparushe Mauricea McIntyrea. Godine 1976. preselila je u New York gdje je ostvarila suradnje s glasovitim jazzistima, među ostalima s Lesterom Bowiem, Muhalom Richardom Abramsom, Charliem Hadenom, Marian McPartland, Art Ensembleom of Chicago, Archiem Sheppom i Davidom Murrayom. Uspješna je skladateljica, piše djela za jazz sastave, ali i za komorne ansamble te razne druge sastave. Surađivala je s koreografima i ravnala simfonijskim orkestrima i zborovima. Diljem svijeta nastupa solo, vodi trio i kvartet te vlastite zborove i održava glazbene radionice.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Abstract Construction Collective

Abstract Construction Collective je skupina hrvatskih glazbenika koji dijele strast prema slobodnoj improvizaciji unutar zadanih okvira ili potpuno slobodnoj improvizaciji temeljenoj u američkom i europskom free jazzu, ali i u novoj ozbiljnoj glazbi dvadesetog stoljeća gdje je šum jednako vrijedno sredstvo izražaja kao i ton. Projekt je nastao 2016. na inicijativu Pavla Jovanovića s idejom da se ponovo oživi takav pristup glazbi u Hrvatskoj. Kroz potragu za istomišljenicima nastao je kolektiv sačinjen od jazz glazbenika raznih naraštaja.

Na koncertu u Zagrebu pridružit će im se svestrani američki pijanist, skladatelj i glazbeni pedagog Chris Jarrett, posvećen spontanim jazz improvizacijama, nerijetko nadahnutim klasičnom glazbom. Prema mišljenju kritičara njegova je glazba sila prirode i čin milosti. U njoj čujemo različite utjecaje, od Sergeja Prokofjeva preko Charlesa Mingusa do Franka Zappe. Osim što sklada za kazalište, operu, balet i film, te surađuje s glazbenicima raznih žanrova iz cijeloga svijeta kao što su Wolfgang Dauner, Zoltan Lantos, Luca Ciarla i Dhafer Youssef, vodi vlastite sastave, najčešće kvartet Four Free, te često nastupa solo.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Thana Alexa Project

Thana Alexa je voditeljica sastava, pjevačica, skladateljica i aranžerka hrvatskih korijena iz New Yorka. Godine 2015. za diskografsku je kuću Harmonia Mundi Jazz Village objavila album “Ode to Heroes”. Na CD su uvrštene njezine skladbe i vokalne obrade jazz standarda: “Footprints” Waynea Shortera, “Goodbye Pork Pie Hat” Charlesa Mingusa i “Take 5” Paula Desmonda. U izvedbama je ostvarila uzbudljive glazbene razgovore s članovima njezina sastava, cijenjenim i dalekovidnim glazbenicima kao što su bubnjar Antonio Sanchez, koji je uz nju koproducent albuma, saksofonisti Donny McCaslin i Lenart Krečić, basisti Scott Colley i Jorge Roeder, pijanist Sergio Salvatore i vibrafonist Christos Rafalides. Alexa je stalna članica sastava Migration Antonia Sancheza, dugogodišnjeg suradnika Pata Methenyja i dobitnika Grammyja za glazbu što je napisao i izveo za film “Birdman”. Kritičari uglednog časopisa DownBeat 2016. su ju uvrstili na listu jazz pjevačica u usponu karijere, 2014. je zauzela prvo mjesto među vokalistima na Made in NY Jazz Competitionu, a 2011. je bila nominirana za nagradu Porin u kategoriji Najbolje jazz skladbe, za skladbu “Siena” koju je napisala za album “Friends” Matije Dedića.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja