Program - 20. Međunarodni dani jazza 19.-22. listopad 2010.

Datum objave:
19.10.2010.


Koncertna dvorana „Vatroslav Lisinski", početak u 20 sati

utorak, 19. listopad, Velika dvorana KD Lisinski

Za jednom kapi čistoga života
Big Band HRT
Skladatelj, aranžer, dirigent: Antun Tomislav Šaban
Vokalni solisti: Massimo, Tina Vukov, Tony Cetinski, Marko Tolja, Đani Stipanićev, Damir Urban, Vanna, Arsen Dedić i drugi

Impresivan niz ponajboljih izvođača hrvatske pop glazbe i klasični skladatelj na zajedničkom izletu u jazz!

Ljubitelji jazza poznaju Antuna Tomislava Šabana kao dugogodišnjeg umjetničkog voditelja jazz koncerata u „Lisinskom". Taj klasično školovani, nagrađivani skladatelj zaljubljenik je u jazz. Osim djela za orkestre i komorne ansamble piše skladbe i obrade za jazz sastave koje se često mogu čuti na repertoarima hrvatskih jazzista, posebno Big Banda HRTa, s kojime redovito surađuje već petnaestak godina.
Obzirom na klasičnu glazbenu pozadinu (djela su mu izvodili Zagrebačka Filharmonija, Simfoničari HRT, Zagrebački solisti, „Cantus" ansambl, te ugledni strani Ensemble Modern i Orchestrutopica, između ostalih), Šabanovo zanimanje za jazz bilo je svojevremeni iskorak u novo područje. Njegovo shvaćanje glazbe kao sveobuhvatne i trajne vrijednosti čini njegov novi iskorak prema pop glazbi logičnim nastavkom.
Šaban je za svakog izvođača po mjeri skrojio pjesmu na tekstove Gustava Krkleca, Side Košutić, Jure Stubičanca i Vjekoslava Majera, te ih raspisao u partiture za dvadesetak instrumenata. Uz deset novih originala, jedina obrada je radikalno prokomponirana Gibonnijeva balada „Kad sam nasamo s njom" u koju je Šaban utkao svoje znanje orkestracije, harmonije i kontrapunkta.
Aktualni trend miješanja stilova čini Šabanove skladbe itekako suvremenima, iako se kod nekih osjeća namjerno posezanje u zabavnoglazbenu baštinu. Smjeli skladateljski postupci, uz majstorsko aranžiranje i složen harmonijski jezik, čine ovu glazbu vrlo zanimljivom i jedinstvenom pojavom na hrvatskoj glazbenoj sceni. Osim ljubiteljima jazza, bluesa i latina, ova glazba će se sigurno svidjeti i nekima koji su s jazzom na „Vi" , i to ne samo radi toga što je izvode njihovi omiljeni interpreti. „Za jednom kapi čistoga života" mnogi će prepoznati kao istinsku kap dubine u moru glazbene površnosti.


srijeda, 20. listopad, Mala dvorana KD Lisinski

Richard Bona Quintet (CAM/SAD)
Etienne Stadwijk; klavijature
Jean Christoph Mallard; gitara
Richard Bona; bas, vokali
Ernesto Simpson; bubnjevi

Kamerunski basist Richard Bona nije nepoznat hrvatskoj publici. Njegov veliki talent i neobičan životni put prožet glazbom stvorio je od njega zvijezdu u usponu na svjetskoj sceni jazza i world musica.


četvrtak, 21. listopad, Mala dvorana KD Lisinski

Jacky Terrasson Trio (F/SAD)
Jacky Terrasson; klavir
Ben Williams; kontrabas
Jamire Williams; bubnjevi

Francuski pijanist Jacky Terrasson oduševio je zagrebačku publiku nastupom u duu s velikim Michelom Portalom 2008. godine. Na svom drugom nastupu nastupit će sa svojim triom u kojem sudjeluju dvojica američkih muzičara.


petak, 22. listopad, Mala dvorana KD Lisinski

The New York Voices (SAD)
Kim Nazarian, Lauren Kinhan, Darmon Meader, Peter Eldridge; vokali
CD Bandorf; klavir
Christian von Kaphengst; kontrabas
Gabriel Hahn; bubnjevi

Zvijezde ovogodišnjeg festivala su New York Voices, američki vokalni sastav koji već dvadeset godina spadaju u sam svjetski vrh. Ovom višestruko nagrađivanom sastavu (uključujući i dva Grammyja) ovo će biti prvi nastup u Hrvatskoj.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja