Preminuo Miro Križić

Preminuo Miro Križić
Datum objave:
20.11.2013.
Miro Križić
Miroslav Križić rođen je 1930. godine u Zagrebu. U tijeku srednjoškolskog obrazovanja radio je paralelno kao reklamni crtač i fotograf u Oglasnom zavodu Hrvatske. Diplomirao je Povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, a 1961. na poziv tadašnjeg gradonačelnika V. Holjevca počinje raditi u Skupštini grada Zagreba kao tajnik za nauku i kulturu, Fondu za unaprijeđivanje kulturnih djelatnosti, te kao tajnik Komisija za dodjelu nagrada grada Zagreba.
Godinama je ozbiljno promovirao jazz i educirao mnoge generacije. Od 1973. bio je rukovoditelj tribina u Centru za kulturu i informacije, poslije KIC-u, te u Studentskome centru Sveučilišta u Zagrebu, kao i predsjednik Komisije za program i sredstva USIZ-a kulture grada Zagreba. Od 1980. pa do umirovljenja 1992. bio je rukovoditelj programskih djelatnosti Muzičke omladine Hrvatske.
Za glazbu se interesirao od rane mladosti (prvu diskoteku ploča sa 78 okretaja oformio je još davne 1944.) kada je polazio i glazbenu školu "Pavao Markovac." Od 1956. godine počeo je pisati o glazbi u dnevnim listovima (Narodni list, Vjesnik i dr.), te časopisima (Studentski list, Telegram, Oko, Mol, Cantus, WAM - čiji je urednik bio 30 brojeva, Hrvatsko slovo, 15 Dana i dr.). Više od četrdeset godina vodio je glazbene tribine u Zagrebu, ali i drugim gradovima; Pula, Rijeka, Split, Buje, Grožnjan, Karlovac, Sisak, Krapina, Osijek, Koprivnica, Varaždin i dr. Od 1964. godine bio je autor više od 1600 radio prikaza i emisija: Portreti i profili, Muzika bez reda vožnje, Jazz na koncertnom podiju, Glazbeni vremeplov, Jazz klub, Pjevač tjedna (u suradnji s Nadom Križić - Vrkljan), Transverzale suvremene glazbe, Muzička radionica, U svijetu jazza i druge a surađivao je i na mnogim televizijskim emisijama.
Deset godina (pet mandata) bio je aktivan član Programskog savjeta Zagrebačkog biennala suvremene glazbe. Bio je član inicijativnog odbora, a poslije i predsjedništva, Jazz kluba Zagreb.  U povodu proslave pedest godina djelovanja Glazbene mladeži dodijeljena mu je Zlatna značka te organizacije sa kojom je povezan još od studentskih dana. Godine 2008. dobio je posebnu plaketu Status.
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja