Lasse Lindgren Big Constellation nastupa u Klubu Katran

Lasse Lindgren Big Constellation nastupa u Klubu Katran
Datum objave:
16.06.2014.
Lasse Lindgren
27. 06. 2014.

Lasse Lindgren Big Constellation će svirati na zatvaranju koncertne sezone Kluba Katran na Radničkoj cesti u Zagrebu.

Koncert počinje u 22,30.

Švedski trubač i multiinstrumentalist Lasse Lindgren (HYPERLINK "http://www.lasselindgren.se/" \\t "_blank"www.lasselindgren.se) u europskim je jazz krugovima sinonim za veliku sviračku energiju, zavidno umijeće vladanja instrumentom, sjajnog bandleadera koji sa svakim svojim projektom i najrezerviraniju publiku diže na noge! Prije nekoliko godina je sa svojim kolegama glazbenicima iz Švedske okupljenima u Lasse Lindgren Big Constellation snimio album "Spirits" s originalnim aranžmanima i skladbama Maynarda Fergusona na kojem na svoj neponovljivi i karakteristični način odaje počast jednom od najvećih trubača u povijesti jazza koji je svojim širokim glazbenim pogledom često zaokupljao pažnju širih glazbenih krugova. Posljednjih godina Lasse Lindgren djeluje kao slobodni umjetnik, a uz to je vođa vlastitih projekata i sastava kao što su: Lasse Lindgren Hip Bop Constellation, Lasse Lindgren Quartet Constellation, Lasse Lindgren Big Constellation s kojima je snimio četiri albuma (Lindgren spelar Lindgren, Walkin' Around, 1999., In The Mood For Standards, 2006. i Spirits, 2008.).
Posljednjih se godina Lindgren posvetio proučavanju glazbe i općenito sviračkom naslijeđu velikog Maynarda Fergusona kao i Dona Ellisa, dvojice trubačkih magova koji su svojim djelovanjem ostavili velik trag na generacije jazz trubača, ali i na ostale jazz glazbenike. U tom smislu Lindgrenu posebno puno znači album Spirits, objavljen prije tri godine. Ideja za nastanak albuma potekla je od samog Lindgrena, koji je od svojih najranijih trubačkih koraka bio očaran Fergusonovim sviranjem i glazbenim dostignućima. Nakon njegove smrti godine 2006. Lindgren je zajedno s Erniem Garsideom, Fergusonovim menađerom od 1967. do 1976. godine (zlatno doba njegove karijere), došao na ideju snimanja albuma. Garside, koji je bio zadužen za Fergusonovu karijeru nakon njegova preseljenja u Veliku Britaniju imao je originalne aranžmane, kao i njegovu trubu s kojom je snimio neke od najslavnijih albuma, no nije imao čovjeka kojemu bi to povjerio u izvođačkom smislu. Ta se osoba našla u liku Lindgrena i stvar je bila riješena, a Lasse Lindgren Big Constellation snimio je dinamičan i uzbudljiv album na tragu Maynardove glazbene vizije. Lasse Lindgren danas je jedan od vodećih europskih jazz trubača, koji podjednako izvrsno nastupa kao solist ili kao lead trubač u big band glazbi. Kao solist pokriva mnogo stilova i u svom izrazu iskazuje utjecaje najvećih trubača poput Dizzyja Gilespiea, Clarka Terryja, Roya Eldridgea, Artua Sandovala, Maynarda Fergusona i drugih.
Dugogodišnji dolasci i suradnja s hrvatskim, slovenskim i talijanskim jazz glazbenicima mlađe generacije dovela je sredinom 2013. godine do ideje okupljanja, njegovanja i izvođenja glazbe velikog Maynarda Fergusona. Preko 150 aranžmana koje je ostavio u naslijeđe generacijama danas su u vlasništvu Lassea Lindgrena koji je novi elan za njihovo predstavljanje i daljnje istraživanje našao u 12 glazbenika iz Zagreba, Ljubljane, Beograda, Bolzana, Maribora, Osijeka i Koprivnice okupljenima u Lasse Lindgren Big Constellation: 
Antonio Geček, Darko Sedak Benčić, Zvonimir Bajević, trube, 
Marin Ferketin, Miron Hauser, tromboni, 
Andreas Marinello, alt saksofon, Mario Bočić, Vojkan Jocić, tenor saksofon, Damir Horvat, bariton saksofon,
Ivan Aleksijević, klavir, klavijature, Goran Rukavina, kontrabas, bas gitara, Bruno Domiter, bubnjevi.
Bandu će se ovom prilikom pridružiti i sjajna domaća vokalistica Valerija Nikolovska.


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja