Costel Nitescu i Hot Club Zagreb nastupaju na festivalu Večeri na Griču

Costel 
Nitescu i Hot Club Zagreb nastupaju na festivalu Večeri na Griču
Datum objave:
28.06.2014.
Costel Nitescu
COSTEL NITESCU i HOT CLUB ZAGREB

U sklopu festivala Večeri na Griču Mate Matišić i njegov sastav Hot Club Zagreb će nam ove godine predstaviti još jedno značajno ime gipsy jazza tj. glazbe Djanga Reinhardta i Stephana Grappellija- Costela Nitescua.
Costel Nitescu je uz Didiera Lockwooda i Florina Nicolescua jedan od najboljih jazz violinista na svijetu, koji je u dosadašnjoj karijeri surađivao i nastupao s vrhunskim jazz glazbenicima - Christianom Escoudeom, Adrianom Moingnardom, Stochelom Rosenbergom... Već kao šesnaestogodišnjak bio je prva violina Orkestra radio Bukurešta, a kao član Tchavolo Schmitt Quarteta snimio je nekoliko nosača zvuka koji su ocijenjeni kao najznačajniji, i stilski najtočniji, doprinos čuvanju baštine čuvenog sastava Hot Club de France. Nitescu je klasično obrazovan violinist koji svojom fantastičnom tehnikom virtuozno nadograđuje Grappellijev pristup improvizaciji na violini.
Osim glazbom Stephana Grappellija kojem je posvetio CD „Forever Swing, Garppelli Forever", Costel Nitescu u svom glazbenom radu je istraživao formalne mogućnosti violine i u modernijim glazbenim jazz obrascima koristeći gitarističke pedale i zvuk violine kakav čujemo u jazz rocku.
Na programu koncerta će biti najpoznatije autorske skladbe Djanga Reinharda i Stephana Grappelija ("Nuages", "Daphne", "Minor Swing"...) kao i poznati svjetski jazz standardi svirani i improvizirani u tom stilski specifičnom „gipsy jazz modusu" ( "All of me", "Limehouse blues"...).
Kao gost sastava Hot club Zagreb nastupit će mladi vibrafonist Šimun Matišić. Šimun Matišić je nastupao s mnogobrojnim hrvatskim i inozemnim glazbenicima i orkestrima - kao vibrafonist i bubnjar. S četrnaest godina snimio je svoj prvi nosač zvuka „Jazz nocturno" - zanimljiv spoj klasike i jazz . Najmlađi je dobitnik nagrade „Judita" za koncertno ostvarenje na Splitkom ljetu 2011.


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja