Danilo Perez Trio nastupa u Lisinskom

Danilo Perez Trio nastupa u Lisinskom
Datum objave:
05.06.2012.
Danilo Perez

KD Lisinski, Zagreb

Jazz.hr

11. lipanj 2012.
Danilo Perez Trio
Danilo Perez; klavir
Ben Street; kontrabas
Adam Cruz; bubnjevi

Panamski jazz klavirist, skladatelj i aranžer Danilo Perez rođen je 1966. Prvu glazbenu poduku kao trogodišnjaku dao mu je otac, pjevač i vođa orkestra. Kao desetogodišnjak učio je europski klasični klavirski repertoar na nacionalnom konzervatoriju u Panami, a poslije je svirao s panamskim simfonijskim orkestrom. Jazz je studirao na bostonskoj visokoj glazbenoj školi Berklee.
Proslavio se svirajući sa svojim najvećim uzorom, Dizzyjem Gillespiem u United Nation Orchestru, s kojim je snimio Grammyjem nagrađeni album Live At The Royal Festival Hall. Od početka 1990-ih ostvaruje uspješnu samostalnu karijeru, što potvrđuje nizom vlastitih albuma, od kojih su neki nominirani za nagradu Grammy. Usporedo djeluje i kao član skupina drugih glazbenika: Jacka DeJohnettea, Roya Haynesa, Charliea Hadena, Garyja Burtona, Tita Puentea, Wyntona Marsalisa, Artura Sandovala, te Waynea Shortera, čiji je kvartet s Perezom niz godina proglašavan najboljim svjetskim jazz sastavom. Osim jazz standarada i vlastitih djela, svira i skladbe nejazzističkih autora poput Joni Mitchell, Miltona Nascimenta ili Steviea Wondera.
Osim mnogobrojih albuma što ih je snimio s drugim glazbenicma, objavio ih je desetak kao vođa sastava u kojem su se izmjenjivali glasoviti jazzisti, među ostalima Jack DeJohnette, Joe Lovano, David Sanchez, Arturo Sandoval, Jeff "Tain" Watts, John Patitucci, Regina Carter i Chris Potter.
Radi kao predavač na visokoj glazbenoj školi Berklee i glazbenom konzervatoriju New England. Utemeljitelj je i direktor Panama Jazz Festivala te savjetnik za razne jazz programe. Uz glazbenu karijeru, ostvaruje i humanitarne akcije, i to u ulogama panamskog veleposlanika kulture i UNICEF-ova veleposlanika dobre volje.


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja