Respect 2 - Tribute to Damir Dičić

Respect 2 - Tribute to Damir Dičić
Datum objave:
16.10.2011.
Respect 2 - Tribute to Damir Dičić, 18. 10. 2011.


Hrvatska glazbena unija će 18. 10. 2011. u klubu Sax! uz vrhunsku jazz glazbu odati počast preminulom jazz gitaristu, skladatelju, aranžeru, glazbenom pedagogu i nekadašnjem Predsjedniku Hgu, Damiru Dičiću. Porinom nagrađenom projektu Hrvatske glazbene unije i Croatia Records izdanom 2008. godine obilježena je obljetnica sedamdeset godina od rođenja ovog, jednog od najznačajnijih hrvatskih jazz glazbenika. Trajna vrijednost Dičićevih djela očituje se u izvedbama glazbenika koji su s njim surađivali ili bili njegovi učenici, te onih koji su se tek divili njegovim djelima, ali i u prilagodljivosti raznim stilovima. Naime, osim jazzista, na album su uvrštene i izvedbe pop, rock, bossa nova i funk glazbenika. 

Gitarist, skladatelj, aranžer i dirigent Damir Dičić je rođen 23.07.1938. u Zagrebu gdje je preminuo je 18.10.2005. Glazbom se bavio od rane mladosti, a jazz je počeo svirati 1955. Profesionalno je počeo svirati u sekstetu Boška Petrovića. Poslije je bio članom njegova sastava BP Convention, a zajedno s Petrovićem je vodio BP Convention Big Band. Surađivao je s brojnim hrvatskim i svjetskim jazz glazbenicima poput Kennyja Clarka, Arta Farmera, Stana Getza, Tootsa Thielemansa, Joea Passa, Erniea Wilkinsa, Clarka Terryja, Ala Porcina, Johna Lewisa i drugih. Svirao je na mnogobrojnim koncertima i jazz festivalima u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta; u brojnim europskim zemljama, te SAD-u, Japanu, Indiji i bivšem SSSR-u. Bio je dugogodišnjim članom Big Banda HRT-a, a surađivao je i s orkestrom Austrijskog radija. Nastupao je na EBU koncertima i bio je član big banda East European All Stars. Utemeljitelj je brojnih sastava raznih formacija, od dua, preko trija do big banda. Objavio je niz albuma, te priručnik za jazz gitariste "Jazz gitara" (vol. 1, 2 i 3). Višestruki je dobitnik nagrade Porin.


Respect 2 - Tribute to Damir Dičić, klub Sax! 21:30h

voditeljica: Jelena  Balent
nastupaju:
LTD Jazz  Explosion
Nebojša Buhin  Quartet
Mate Matišić Trio i Gordana  Kovačić
Elvis Penava  Trio

LTD Jazz Explosion
Luka Udjbinac - gitara

Tihomir Hojsak - kontrabas
Kolja Gjoni - bubnjevi


Luka Udjbinac rođen je 24.07.1978. u Zagrebu. Glazbenu naobrazbu stječe na Osnovnoj Glazbenoj školi "Blagoje Bersa" nakon čega upisuje Srednju Glazbenu školu "Vatroslav Lisinski" u klasi prof. Maria Igreca. Studira na Konzervatoriju za jazz glazbu (jazz gitara i jazz IGP) u Klagenfurtu gdje je 2004. godine diplomirao. Višestruko je nagrađivan kao glazbenik, skladatelj i aranžer. Neke od važnijih nagrada koje je do sada osvojio: 1998. nagrada "Marjan Marjanović" za mladu nadu hrvatske jazz glazbe; 2003. nagrada "Ivo Vuljević" kao član HGM jazz orkestra Zagreb za najbolji hrvatski jazz orkestar; 2005. nagrada "Zlatna Koogla" u kategoriji Instrumentalist godine; 2006. nagrada "Status - Damir Dičić" u kategoriji jazz gitara. Objavio je samostalne albume: "Now & Beyond" i "Goin' My Way...". Piše aranžmane za pjevače, sastave, Jazz orkestar HRT-a i druge orkestre. Vodi Luka Udjbinac Trio i Luka Udjbinac Band s kojima je održao više od 400 koncerata, te nastupao na brojnim festivalima po Hrvatskoj i Europi. Među ostalima surađivao je s Leeom Harperom, Philippeom Catherineom, Barbarom Dennerlein, Johnom Thomasom, Bobom Mintzerom i Denisom Irwinom.

Nebojša Buhin Quartet
Nebojša Buhin-Nebo - gitara
Zvonimir Bučević-Buč - bas gitara

Goran Kovačić - klavijature
Denis Razumović-Razz - saksofon
Marko Lazarić - bubnjevi

Gitarist i kompozitor Nebojša Buhin Nebo objavio je 5 instrumentalnih albuma u kojima kombinira blues i jazz sa pop-rock glazbom: "Bejb" (1999), "10 Guitar Stories" (2003), "Nebo plays Christmas Songs" (2007), "Guitar Language" (2007), te "Six string Diary" (2010). Višestruki je dobitnik nagrade "Status" za najboljeg instrumentalistu-gitaristu u kategoriji pop-rock glazbe, te diskografske nagrade "Porin" (2008) za najbolji instrumentalni album - "Guitar Language". Za doprinos u kulturi nagrađen je pečatom grada Bjelovara (2007.) i priznanjem Bjelovarsko-bilogorske županije (2008). Za svoje albume dobio je niz odličnih recenzija u inozemnim i domaćim časopisima ("Concerto" / Austrija, "20th Century Guitar" / USA, „Cantus"...) i web portalima (Guitar 9, CD Baby...) , kao i dobar air play na stranim i domaćim radio postajama. Od živih nastupa izdvaja se nastup u zagrebačkom Domu sportova ispred Vlatka Stefanovskog (2005.), a domaća publika mogla ga je upoznati u TV emisijama "Pjesme s potpisom", "CD live", "Dobro jutro"... Nastupao je i sa Lance Lopezom, Greg Kochom, itd... Sa svojom grupom The Downstrokes predstavljao je Hrvatsku na natjecanju "International Blues Challenge" u Memphisu (USA).

Mate Matišić Trio i Gordana Kovačić

Mate Matišić - gitara
Nenad Jura Vrandečić - kontrabas
Šimun Matišić - bubnjevi

Gordana Kovačić - vokalMate Matišić, rođen je 17.01.1965. dramski je pisac, scenarist, multiinstrumentalist, skladatelj i urednik na Hrvatskom radiju. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Glazbom se bavi dugi niz godina a nastupao je s brojnim hrvatskim ali i svjetski uglednim glazbenicima - gypsy jazz umjetnicima, poput Stochelo Rosenberg, Florin Nicolescu, Angelo Debarre, Birelli Lagrene i dr. Na čelu je poznatog sastava Hot Club Zagreb s kojim je snimio tri albuma, sklada filmsku i kazališnu glazbu, bavi se književnošću. Zaposlen je kao predavač na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnik je niza nagrada za drame i scenarije (na 55. Pulskom Festivalu, film "Ničiji sin" osvojio je Veliku zlatnu arenu te još je pet Zlatnih arena između ostalog i za glazbu koju je potpisao Mate Matišić), Zlatnu arenu dobio je za glazbu što ju je skladao za filmove "Maršal", "Svjedoci" i "Ničiji Sin", dobitnik je Godišnje nagrade "Jure Kaštelan" Slobodne Dalmacije za umjetnost 2007. nagrade Zlatni smijeh za glazbu i za dramski tekst i nagrade publike na Stuckemarktu (sajmu dramskih tekstova) u Heidelbergu.

Elvis Penava Trio

Elvis Penava - gitara

Joe Kaplowitz - orgulje

Marko Lazarić - bubnjeviElvis Penava rođen je 1980. u Rijeci. Godine 2001. primljen je na University of Music and Dramatic Arts u Grazu na smjer jazz gitare, gdje je i diplomirao. Bio je član HGM jazz orkestra Zagreb s kojim je nastupao diljem svijeta i surađivao sa slavnim jazzistima kao što su Peter Erskine, David Liebman, Randy Brecker, Peter Herbolzheimer, Don Menza, Jim McNeely... Svirao je s najistaknutijim hrvatskim jazz glazbenicima, među ostalima s Boškom Petrovićem, Mirom Kadoićem, Sašom Nestorovićem, Davorom Križićem i Krunom Levačićem. Član je grupe Jujuphonics, nagrađene na međunarodnom natjecanju Biberbach Jazzpreis u Njemačkoj. Godine 2006. svirao je i snimio album s European Jazz Orchestrom. Godine 2007. izabran je između više stotina kandidata da nastupi u finalu Montreux Jazz Guitar Competition-a, uz još šestoricu gitarista iz cijelog svijeta. Vodi vlastiti trio te je suosnivač grupe Satelit. Dobitnik je nagrade Status Plakete "Damir Dičić" za 2007. te je proglašen Glazbenikom godine na dodjeli nagrade "Status" 2008. gdje su kolege glazbenici, dobitnici nagrade po svim kategorijama između sebe izabrali najboljeg.


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja