7. Vip Zagreb Jazz Festival

7. Vip Zagreb Jazz Festival
Datum objave:
07.11.2011.
Pharoah Sanders
7. VIP ZAGREB JAZZ FESTIVAL

Četiri večeri uživanja u vrhunskom jazzu - od 10. do 13. studenog u Kinu SC-a
Nastupaju svjetske glazbene zvijezde - McCoy Tyner, Pat Metheny, Lucky Peterson i Pharoah Sanders
Ulaznice u prodaji od 17. listopada u Aquarius CD shopu Klasika & Jazz

Sedmo izdanje Vip Zagreb Jazz Festivala održat će se od 10. do 13. studenog 2011. u zagrebačkom Kinu SC-a, a na programu će se i ove godine naći  impresivna glazbena imena i velikani jazza: McCoy Tyner Trio featuring Jose James & Chris Potter, Pat Metheny Trio w/ Larry Grenadier & Bill Stewart, blues glazbenik Lucky Peterson te Pharoah Sanders Quartet. Ulaznice za koncerte u sklopu Vip Zagreb Jazz Festivala moći će se kupiti u Aquarius CD shopu Klasika & Jazz od ponedjeljka, 17. listopada.

Program 7. Vip Zagreb Jazz Festivala predstavljen je na konferenciji za novinare održanoj 14. listopada u Best Western Premier Hotelu Astoria, na kojoj su govorili Dražen Kokanović, direktor Vip Zagreb Jazz Festivala, Dubravka Jusić, rukovoditeljica Korporativnih komunikacija Vipneta i Davor Hrvoj, jazz kritičar.

- Jako nas veseli što već četvrtu godinu zaredom sudjelujemo u stvaranju ovog jedinstvenog glazbenog doživljaja te što ćemo ponovno imati priliku zajedno uživati u sjajnim izvedbama svjetski poznatih umjetnika. Sigurni smo da će Vip Zagreb Jazz Festival još jednom okupiti brojne zaljubljenike u jazz i glazbu općenito, a Zagreb učiniti još poželjnijim kulturnim odredištem - izjavila je Dubravka Jusić, rukovoditeljica Korporativnih komunikacija Vipneta.

Ovogodišnji Vip Zagreb Jazz Festival će, u četvrtak, 10. studenog, otvoriti McCoy Tyner Trio featuring Jose James & Chris Potter, izvodeći djela Johna Coltranea i Johnnyja Hartmana. McCoy Tyner jedan je od najutjecajnijih klavirista čija je glazba oblikovala suvremeni jazz, a njegovu dosadašnju karijeru obilježile su mnoge značajne suradnje, kao i veliki uspjesi i priznanja. Izdao je čak 80 albuma, dobio četiri Grammyja i prestižnu nagradu Jazz Master, a uz to je uvršten i u DownBeatov Hall Of Fame. Najpoznatiju suradnju je ostvario s Johnom Coltraneom s kojim je svirao u The John Coltrane Quartetu i na kultnim izdanjima "My Favourite Things", "Live at Village Vanguard", "Impressions", "A Love Supreme".

Na Vip Zagreb Jazz Festivalu će, uz McCoya Tynera i njegov Trio, nastupiti i posebni gosti - saksofonist i klarinetist Chris Potter, poznat kao dugogodišnji član Dave Holland Quinteta, te nova zvijezda vokalnog jazza Jose James kojeg su kritičari časopisa DownBeat ove godine proglasili najboljim u kategoriji zvijezda u usponu karijere.

Drugu večer Vip Zagreb Jazz Festivala, u petak, 11. studenog, sa svojim trijom će nastupiti slavni jazz gitarist Pat Metheny. Metheny je poznat kao svestrani glazbenik, skladatelj i gitarist vrhunske tehnike, maštovite improvizacije i originalnog zvuka. U svojoj dugogodišnjoj karijeri postigao je zavidnu popularnost i osvojio brojne nagrade i priznanja, uključujući 18 Grammyja u različitim kategorijama i tri zlatne ploče. Stekao je svjetsku slavu 1970-ih prvenstveno kroz suradnju s vibrafonistom Garyjem Burtonom. Najpoznatiji je po svojem sastavu Pat Metheny Group, višestruko proglašavanim najboljim električnim sastavom na svijetu, iako je često surađivao i s ostalim glasovitim jazzistima. Uz Methenyja će u Zagrebu nastupiti Larry Grenadier (kontrabas) i Bill Stewart (bubnjevi).

U subotu, 12. studenog, koncert će održati jedan od najcjenjenijih blues glazbenika mlađeg naraštaja,  gitarist i klavijaturist Lucky Peterson. Peterson je prvenstveno blues glazbenik, ali širokog glazbenog interesa pa njegove izvedbe često uključuju i druge stilove, od popa, soula, gospela, preko R&B-ja i rocka pa sve do countryja. Peterson predstavlja spoj bogatog iskustva zasnovanog na tradiciji i suradnji s velikanima te suvremenih elemenata, svježine, energije i osobnosti. Zanimljivo je da je svoj prvi album snimio sa samo 5 godina.


Ulaznice za 7. Vip Zagreb Jazz Festival moći će se kupiti od ponedjeljka, 17. listopada, u Aquarius CD shopu Klasika & Jazz, Varšavska 11, po cijenama od 100 kn (Lucky Peterson), 150 kn (McCoy Tyner Trio featuring Jose James & Chris Potter / Pharoah Sanders Quartet) te 250 kn (Pat Metheny Trio w/ Larry Grenadier & Bill Stewart).

Program 7. Vip Zagreb Jazz Festivala

10.11. McCoy Tyner Trio featuring Jose James & Chris Potter / Kino SC / 20h
A Contemporary Exploration of John Coltrane & Johnny Hartman 
11.11. Pat Metheny Trio 00>11 / Kino SC / 20h
w/ Larry Grenadier & Bill Stewart
12.11. Lucky Peterson / Kino SC / 20h
13.11. Pharoah Sanders Quartet / Kino SC / 20h


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja