Gerald Clayton Trio nastupa u Lisinskom

Gerald Clayton Trio nastupa u Lisinskom
Datum objave:
20.05.2011.
Gerald Clayton
U posljednjem ovosezonskom koncertu Jazz ciklusa Jazz kluba Zagreb HDS-a i Koncertne dvorane Lisinski, u nedjelju će u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog nastupiti trio mladog američkog jazz pijanista Geralda Claytona. Sin čuvenog kontrabasista Johna Claytona i nećak saksofonista Jeffa Claytona, pijanist Gerald Clayton je rođen 1968. u Utrechtu u Nizozemskoj, a odrastao je u Kaliforniji. Osim njihovom, nadahnjuje se glazbom Oscara Petersona, Montytja Alexandera, Bennyja Greena i Raya Browna.
Glasovir je počeo učiti kao sedmogodišnjak. Tijekom sljedećih jedanaest godina školovao se na području klasične glazbe, a poslije je studirao jazz koji je učio i od uglednih glazbenika, među ostalima od klavirista Kennyja Barrona i Bilyja Childsa. Po završetku škole Los Angeles County High School for the Arts, 2002., od fondacije Music for Youth dobio je stipendiju za daljnje školovanje i mogućnost nastupa u čuvenom Steinway Hallu. Krajem iste godine od udruženja Los Angeles Jazz primio je nagradu Shelly Manne za glazbenike u usponu karijere. Diplomirao je na USC Thornton School of Music.
Početkom 2007. doselio je u New York gdje je ostvario samostalnu karijeru. Svirao je sa sastavima The Clayton Brothers i Roy Hargrove Quintet, Clayton-Hamilton Jazz Orchestrom, te u duu s ocem, Johnom Claytonom, a vodi i vlastiti sastav, najčešće trio koji ponekad proširuje instrumentalistima ili pjevačima.
Godine 2010. nominiran je za nagradu Grammy u kategoriji najbolje instrumentalne skladbe, za skladbu "Battle Circle" što ju je snimio za, također za Grammy nominiran album "New Song and Dance" sastava The Clayton Brothers.
Gerald Clayton će u Zagrebu nastupiti u triju s glazbenicima s kojima je snimio album "Two-Shade": kontrabasistom Joeom Sandersom i bubnjarom Justinom Brownom. Za izvedbu skladbe "All of You" Colea Portera s tog albuma bio je nominiran za nagradu Gramy u kategoriji najbojeg improviziranog jazz sola.
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja