1. Koncert HGM A BAND-a iz ciklusa „HGM Jazz Night" u sezoni 2011. / 2012.

1.  Koncert HGM A BAND-a iz ciklusa „HGM Jazz Night" u sezoni  2011. / 2012.
Datum objave:
16.10.2011.
1. Koncert HGM A BAND-a iz ciklusa „HGM Jazz Night" u sezoni 2011. / 2012.
Kino Forum, Studentsko naselje Stjepan Radić, Jarunska 2
Petak, 28.10.2011. u 20 sati

HGM A BAND
dirigent Sigi Feigl (A)

gosti:
BIG BAND ČAKOVEC
dirigent: Mario Jagec


NOVA GENERACIJA HGM A-BAND-a

Potaknuti iskustvom HGM jazz orkestra Zagreb u listopadu 2009. HGM uz potporu Studentskog centra sveučilišta u Zagrebu - Kulturne promjene , koji su osigurali prostor za rad , pokrenula je novu generaciju jazz glazbenika- A band .
Orkestar broji tridesetak mladih glazbenika iz različitih krajeva Hrvatske. Okupila ih je ljubav prema jazzu i zajednički ciljevi: zajedničko muziciranje, sviranje u big- band-u, usavršavanje kroz radionice i stjecanje znanja i iskustva, ali i želja za daljnjim školovanjem na nekoj od Jazz akademija u svijetu. U ovom orkestru vidjeli su priliku za ostvarenje svojih ciljeva kroz kontinuirani rad visoke kvalitete koju osigurava voditelj, jazz pedagog i dirigent Sigi Feigl, što je svakako motivacija za učenje. HGM ovim programom nudi kontinuiranu, organiziranu nastavu sa vrhunskim jazz pedagozima. Sviranje u HGM A bandu je, iako naporno , vrlo zabavno i zanimljivo, zapravo, predstavlja školu jazz glazbe kroz interpretaciju, fraziranje i improvizaciju. Najbolji dokaz tomu je možda to što probe, iako dugotrajne i mukotrpne, od tridesetak glazbenika, nitko ni za živu glavu ne propušta. HGM A band je zapravo kontinuirana big band jazz radionica . Orkestar je od osnutka 2009. godine održao 5 koncerata na kojima su kao gosti nastupili njihove starije kolege iz HGM jazz orkestra Zagreb, danas već renomirani jazz glazbenici , te big bandovi iz Austrije, Slovenije i Hrvatske. U svojoj drugoj koncertnoj sezoni „HGM Jazz Night" 2011-2012. , HGM A band održat će 4 koncerta u Kinu "Forum" s početkom u 20 sati.
Kao gosti nastupit će : Big band Čakovec, Big band Karlovac, KD puhački ansambl Loče (SLO) i Jazz ansambl Muzičke akademije u Zagrebu.

Big band Čakovec osnovan je 1995. godine kao težnja domaćih glazbenika da upotpune kulturnu ponudu grada. U vrlo kratkom vremenu orkestar je postigao zavidnu kvalitetu te se svrstao među vodeće orkestre u regiji dokazavši to nastupima na relevantnim festivalima u domovini i inozemstvu (Lent-Maribor, Expo-Virovitica, Proljetni jazz fair-Zagreb, Tradicionalni jazz-Varaždin, Szombathely big band fesztivál...). Surađuje sa poznatim domaćim i inozemnim glazbenicima: Boško Petrović, Saša Nestorović, Vlatko Stefanovski, Primož Grašić, Ratko Divjak, Zdenka Kovačićek, Jimmy Stanić, Jasna Bilušić, Silvio Gabriel Curbello Horta... Iz redova Big banda ponikli su sada već afirmirani jazz glazbenici; Robert Jambrušić-Đebo, Robert Polgar, a nekolicina glazbenika upisuje i jazz studij. Orkestar se sastoji od profesionalnih glazbenika do studenata, ekonomista, pravnika, inženjera, đaka.
Big band je snimio 3 CD-a, a HTV je snimio nekoliko emisija o njima. Big band su od osnivanja vodili Ladislav Varga, Antun Horvat i , a danas big band djeluje pod umjetničkim vodstvom Maria Jageca.
Repertoar Big banda Čakovec sastoji se od poznatih Jazz standarda, obrada latinoameričkih, pop i rock skladbi za big band i autorskih kompozicija bivšeg voditelja Ladislava Varge, te sadašnjeg voditelja Marija Jageca.


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja