Winter Edition u pulskoj Jazzbini

Winter Edition  u pulskoj Jazzbini
Datum objave:
05.01.2011.
Charles Gayle

Pulska Jazzbina od 21. do 22. siječnja organizira Winter Edition / Zimsko pakiranje  koje će ponuditi dva sastava iz New Yorka te dva koncerta ojačana domaćim jazz snagama.
Prve večeri nastupit će DIGITAL PRIMITIVES, američki trio čiji se izričaj bazira na korijenima, od bluesa, folka do jazza prošaranog autohtonim afričkim ritmom, s karizmatičnim izraelsko-američkim saksofonistom Assifom Tsaharom. Istu večer nastupaju i EAST RODEO, hrvatsko-talijanski sastav kojeg čine Nenad Sinkauz - guitar/vocal, Alfonso Santimone - keys, live elect., noises, Alen Sinkauz - bass,loops i Federico Scettri - bubnjevi. Njihov eksperimentalni zvuk i prilično avangardni stil zasigurno će izazvati pozornost, tim prije što ne kriju utjecaje koje je na njih ostavio nevjerojatni Sun Ra.
Druge večeri posebna poslastica - CHARLES GAYLE TRIO, gdje će ljubitelji free jazza doći na svoje. Gayle je jedan od veterana i baštinika free jazz začinjavaca kakav je bio npr. Albert Ayler, svirao je i s Cecilom Taylorom, ali čini odmak i svojim tonom, improvizacijom i općenito pristupom jazzu stvara poseban stil. Zanat je pekao svirkom na ulicama New Yorka i u podzemnoj željeznici, da bi se prometnuo u jednu od ključnih jazz figura današnjice, dobro se noseći s godinama, a još bolje s glazbom koju nudi. Kao lider, iza sebe ima tridesetak albuma.
Raduje koncert koji će imati PULA JAZZ COLLECTIVE, i to iz dva razloga. Prvi je što ga čine domaći glazbenici (Branko Sterpin, truba, Miron Hauser - truba, Saša Zorkić - gitara, Leon Brenko - piano, Nenad Mirt - bass i Dušan Kranjc - bubnjevi), a drugi što će izvoditi glazbu velikog Arta Blakeya i njegovih Jazz Messengersa. Bit će tu čvrstog bopa, i oni kojima Gayle bude «previše» free poravnat će stvar Blakeyevom glazbom.
Dinko H. Sansky


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja