HGM A band i Gradska glazba Samobor nastupaju u Kinu Forum

HGM A band i Gradska glazba Samobor nastupaju u Kinu Forum
Datum objave:
12.12.2010.
HGM A BAND ,dirigent: Sigi Feigl & Gradska glazba Samobor, dirigent Robert Polgar

NOVA GENERACIJA HGM A-BAND-a
Nakon osam godina kontinuiranog rada i osam koncertnih sezona, HGM jazz orkestar Zagreb pod umjetničkim vodstvom Sigija Feigla (A) obrazovao je desetke mladih jazz glazbenika, a time je stvorio cijelu novu jazz-scenu u Hrvatskoj. Zahvaljujući tom projektu u Hrvatskoj danas radi i djeluje 11 diplomiranih/magistriranih jazz glazbenika, a novih 10 nalazi se na studiju u Grazu i Klagenfurtu.
HGM jazz orkestar Zagreb stvorio je i novu jazz publiku što najbolje pokazuju uvijek do posljednjeg mjesta popunjeni nastupi tog Orkestra. Naravno, popularnosti koncerata HGM jazz orkestra Zagreb ne pridonose samo sjajni mladi glazbenici, članovi sastava koji pod vodstvom dirigenta Sigija Feigla dostižu zavidnu razinu muziciranja, već i uistinu velike svjetske zvijezde jazz scene, jazz glazbenici, pedagozi, solisti i voditelji radionica, do sada njih 80-tak koje je HGM ugostila na svojim zagrebačkim koncertima.
Potaknuti iskustvom HGM jazz orkestra Zagreb u listopadu 2009. HGM uz potporu Studentskog centra Kulturne promjene koji su osigurali prostor za rad pokrenula je novu generaciju jazz glazbenika- A band kojeg čine mladi glazbenici, ljubitelji jazza iz različitih krajeva Hrvatske.
Trideset mladih glazbenika okupio je zajednički cilj: ljubav prema jazzu, zajedničko muziciranje, sviranje u big- band-u, želja za usavršavanjem, stjecanjem znanja i iskustva, ali i daljnje školovanje na nekoj od Jazz akademija u svijetu.U ovom orkestru vidjeli su priliku za ostvarenje svojih ciljeva kroz kontinuirani rad visoke kvalitete koju osigurava voditelj, jazz pedagog i dirigent Sigi Feigl, što je svakako motivacija za učenje. HGM ovim programom nudi kontinuiranu, organiziranu nastavu sa vrhunskim jazz pedagozima. Sviranje u HGM big bendu, iako vrlo zabavno i zanimljivo, zapravo, predstavlja školu jazz glazbe kroz interpretaciju, fraziranje i improvizaciju. Najbolji dokaz tomu je možda to što probe, iako dugotrajne i mukotrpne, od tridesetak glazbenika, nitko ni za živu glavu ne propušta. Od listopada 2009. do prosinca 2010. održano je 19 radinica, preko 100 sati rada. Promotivni koncert HGM A band održao je 20.lipnja 2010., sa svojim kolegama, već afirmiranim glazbenicima iz HGM jazz orkestra Zagreb, Andreasom Marinellom, Mironom Hauserom i Darkom Sedakom Benčićem u Velikoj dvorani Teatra &TD u Zagrebu, a u koncertnoj sezoni HGM jazz night ugostit će big bandove iz Austrije,Hrvatske i Slovenije.
Gradska glazba Samobor najstarija je glazba u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Utemeljio ju je davne 1807. godine tada 27-godišnji Josip Herović, samoborski školnik i orguljaš. Prvi nastup pod njegovim vodstvom održan je 1807. godine sa orkestrom kojega je predstavio kao "Malu harmoniju", sastav za koji je sam nabavio pojedine instrumente, a po prvi se puta samoborska općina pojavila u ulozi pokrovitelja nabavivši šumske rogove!
Glazba je od francuske okupacije do danas morala prebroditi mnoge gubitke istaknutih članova i tri rata. U "Napretku" br. 22 iz 1861. godine u svojem osvrtu na jedan nastup Glazbe kod generala Raucha u Lužnici kraj Zaprešića, Đuro Deželić je istaknuo da je to "prvo skladno omladinsko glazbeno društvo u Hrvatskoj".
Kroz dugi niz godina stručnim su radom u Glazbi uz Herovića djelovali Josip Vanjek, Kosta Vanjek, Većeslav Kolar, Zvonimir Prelčec, Tomislav Zidar, Božidar Bardić, Ivica Novak, Ivica Burić, Josip Škorjanec, Stjepan Obrubić, Dragan Preiss, Miro Pušić, Goran Merčep, Zlatko Strčić i Robert Polgar. Kroz Glazbu je do danas prošlo preko 2000 glazbenika, nanizavši pritom preko 1500 nastupa. Danas u Gradskoj glazbi Samobor svira 30 aktivnih svirača većinom sa osnovnim, srednjim i akademskim glazbenim obrazovanjem. Njeguje se tradicionalni program koračnica i budnica, ali i klasične, pop, rock, soul, latino i u zadnjih nekoliko godina, jazz glazbe big bandovskih aranžmana. Kao jedan od ponajboljih puhačkih orkestara Zagrebačke županije unatrag nekoliko godina, redovni je sudionik državnih smotri i natjecanja. Godine 2010. Gradska glazba Samobor je na 24. Državnim susretima amaterskih puhačkih orkestara, po prvi put u povijesti postojanja osvojila 3. mjesto u konkurenciji 18 najboljih orkestara Hrvatske.
Gradska glazba Samobor sudionik je mnogih festivala, te organizator svih šest dosadašnjih Jazz Festivala Samobor, čiji je autor i izvršni producent, tajnik Gradske glazbe Samobor, Dubravko Mihalinec. Pri proslavi 200-te obljetnice na središnjoj proslavi 16. lipnja 2007. godine ugostila je u Samoboru 12 orkestara iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije. Objavljen je dvostruki CD, prvi u povijesti Udruge, kupljene su nove odore, a objavljena je i "Monografija Gradske glazbe Samobor 1807. - 2007. - Priča o jednoj Glazbi". Dixieland ansambl Gradske glazbe Samobor nova je sekcija osnovana nešto prije snimanja CD-a. Trenutno se pripremaju materijali za novi CD hrvatske tradicijske folklorne glazbe u novim aranžmanima. Glazbu od 2003. g. uspješno vodi predsjednica Vesna Mihalinec, a od iste godine do danas dirigent je prof. Robert Polgar.


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja