6. Jazz Festival Lošinj

6. Jazz Festival Lošinj
Datum objave:
22.06.2010.
6. JAZZ FESTIVAL LOŠINJ, 31. 07. - 01. 08. 2010

Ove će se godine održati 6. izdanje medjunarodnog glazbenog festivala Jazz Festival Lošinj u Malom Lošinju i kao i do sada, pripremljen je izuzetno zanimljiv program koji, kao i obično obuhvaća široki raspon jazza, srodne glazbe i dobre glazbe uopće.
Organizator ovog festivala je Grad Mali Lošinj, a programski je urednik gitarist Zoran Jaeger - Jex, šef banda The Bastardz.

Festival će se ove godine održati 01. i 02. 08. 2009. u lijepom ambijentu preuređenog ljetnog kina "Vladimir Nazor", a uoči samog festivala u četvrtak, 22. 07. na velikoj pozornici na rivi na Trgu Republike Hrvatske održat će se koncert u susret Jazz Festivalu Lošinj uz nastup zasigurno najveće atrakcije koja je dosada nastupila na našem festivalu, Joe Bowie & The Bastardz.

Legendarni američki glazbenik, Joseph "Joe" Bowie, iz čuvene Bowie jazz dinastije (Lester Bowie, Byron Bowie), koji slovi za jednog od najboljih trombonista svijeta, te koji je kultni status i svjetsku slavu stekao sa svojim eksplozivnim hard core jazz funk bandom Defunkt, koji je žario i palio, kako plesnim prostorima tako i jazz festivalima širom svijeta. Defunkt, koji i dan danas uživaju kultni status u svojoj su bogatoj karijeri snimili više od desetak albuma, imali veći broj hitova te zapažene nastupe u društvu svjetske jazz elite na svim vodećim festivalima svijeta. Joseph Bowie će nastupiti sa projektom u kojem se predstavlja u kombinaciji s ponajboljim domaćim glazbenicima iz kultne grupe The Bastardz. Na tom će koncertu ova kombinacija izvesti već poznate "hitove" iz perioda 90ih kad su Bastardz žarili i palili hrvatskom glazbenom scenom, kao i dio materijala Joe Bowiea i grupe Defunkt, ukratko, pravi funk - jazz party na svjetskom nivou.

Na samom festivalu, prvu će večer, u subotu 31. srpnja, nastupiti jake snage domaćeg jazza BLACK COFFEE & MATIJA DEDIĆ, a uz njih će nastupiti i poznata pjevačica i voditeljica popularnog talk-showa, članica popularnih Divasica, MAJA VUČIĆ, a festival će otvoriti američko hrvatska kombinacija LeKAP QUARTET. U ovom kvartetu nastupa sjajna vokalistica LELA KAPLOWITZ, uz pratnju američkog pijaniste JOE KAPLOWITZ - a, te jednu od najboljih domaćih ritam sekcija koju čine bubnjar Tonči Grabušić (Elvis Stanić, Severina, Gibonni, Quartet Sensitive) i kontrabasist Damjan Grbac.

Drugi dan festivala otvorit će projekt koji okuplja vrhunske hrvatske glazbenike koji su svoj svirački doprinos dali i na vrhunskim izdanjima i koncertima sa najznačajnijim izvodjačima hrvatske estrade, a riječ je o projektu JAZZIANA CROATICA. Kao što i sam naziv ovog orkestra govori, radi se o kombinaciji hrvatske pop, narodne i klasične glazbe i jazza. U ovom sastavu nastupaju bubnjar Borna Šercar, gitarist Ante Gelo, kontrabasist Tihomir Hojsek, saksofonist Vojkan Jocić i klavijaturist Zvjezdan Ružić, ovogodišnji dobitnik nagrade Status za najboljeg klavijaturistu.
Nakon njih nastupiti će brazilsko austrijski sastav RAPHAEL WRESSNIG'S PARTY FACTOR. Raphael Wressnig jedan je od najboljih svirača Hammond orgulja, dolazi iz Austrije i čest je gost na velikim europskim i svjetskim jazz festivalima. U svom bandu uz izvrsne stalne suradnike, kao posebno iznenadjenje, nastupit će i čuveni brazilski udaraljkaš LUIS RIBEIRO, koji je u svojoj karijeri svirao sa velikanima pop, jazz i fusion glazbe poput Ricky Martina, Glorie Gaynor, Frank Gambalea i mnogih drugih.

Posebno je važno napomenuti da će se svake večeri festivala nakon redovnog programa održati After Party u jednom od najposjećenijih lošinjskih klubova, Konobi ''Catacomba", uz jam session i live svirku učesnika festivala, a iz dosadašnjeg iskustva možemo reći da se na jam sessionima dogadjaju prave glazbene poslastice.

RASPORED PROGRAMA:

31. 07. 2010. Subota, 21:30, ljetno kino "Vladimir Nazor"

MAJA VUČIĆ, MATIJA DEDIĆ & BLACK COFFEE(HR)
Maja vučić - glas
Matija Dedić - klavijature
Renato Švorinić - bas gitara
Jadran Dučić - Čićo - bubnjevi
·
LeKAP QUARTET (USA, HR)
Lela Kaplowitz - glas
Joe Kaplowitz - klavijature
Damjan Grbac - kontrabas
Tonči Grabušić - bubnjevi


01. 08. 2010. Nedjelja, 21:30, ljetno kino "Vladimir Nazor"

RAPHAEL WRESSNIG'S PARTY FACTOR (A, BRA)
Raphael Wressnig - Hammond B 3 orgulje
Luis Ribeiro - udaraljke
Georg Jantscher - gitara
Christian Bachner - saksofon
Lukas Knoefler - bubnjevi

JAZZIANA CROATICA (HR)
Borna Šercar - bubnjevi, udaraljke
Ante Gelo - gitara
Zvjezdan Ružić - klavijature
Tihomir Hojsek - kontrabas
Vojkan Jocić - tenor I sopran saksofon
22. 07. 2010. Četvrtak, velika pozornica na rivi

MR. DEFUNKT JOSEPH BOWIE & THE BASTARDZ (USA, NL, HR,)
Joe Bowie - trombon, glas, udaraljke
Tasha (NatašaPetrić) - glas
Alen Svetopetrić - bas gitara
Gojko Tomljanović - klavijature
Ivica Premelč - saksofon
Damir Šomen - bubnjevi
Jex - gitara

Više informacija na web stranici 6. Jazz Festivala Lošinj na www.jazzlosinj.com


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja