Američki jazz gitarist Bruce Dunlap nastupa uz Zagrebačke soliste

Američki jazz gitarist Bruce Dunlap nastupa uz Zagrebačke soliste
Datum objave:
18.03.2009.
Bruce Dunlap
BRUCE DUNLAP, istaknuti američki jazz gitarist i skladatelj, osvojio je publiku širom svijeta superiornom tehnikom i poetičnim pristupom sviranju akustične gitare. Ostvario je više hvaljenih nosača zvuka za Chesky Records iz New Yorka. U svojemu skladateljstvu kombinira jazz, klasičnu glazbu i etno-izvore kako bi stvorio skladbe koje Jazzin Magazine opisuje kao “... uzbudljive, poticajne... koje posjeduju finoću i emocionalnost najbolje poezije”. Dok The New York Times dodaje: “Poticajno i opčinjujuće!”.

Rođen je u obitelji klasičnih glazbenika. Njegov otac bio je dirigent, a njegova majka plesačica i glazbenica. Gitaru je počeo svirati sa samo tri godine. U trinaestoj je započeo studij na Interlochen Arts Academy, gdje je učio kompoziciju i teoriju. Dvije je godine proveo u Detroitu, a potom se preselio u New York gdje je započeo nastupati i snimati s glazbenicima kao što su Bob James, Grover Washington, Airto, Mel Lewis i dr. Skladao je i glazbu za više televizijskim programa.
Potkraj 1980.-ih preselio se u Santa Fe, gdje je započeo seriju zapaženih diskografskih izdanja. Godine 1999. utemeljio je Open Arts Foundation i pokrenuo Santa Fe Jazz & International Festival. U prvoj sezoni, tijekom tri tjedna, održao je čak 24 koncerta svjetski priznatih jazz i world music umjetnika. Narednih pet godina festival se razvio u jedan od prvorazrednih umjetničkih događaja u Sjedinjenim Državama.
Novi korak u veljači 2005. bila je koncertna scena GiG Performance Space. GiG je mali, elegantni i suvremeni koncertni prostor koji predstavlja 4-5 koncertnih večeri tjedno. GiG je posvećen promociji najboljih američkih glazbenika.

Nastupao je uz glazbenike kao što su: Kenny Werner, Fred Hersch, Paul McCandless, Howard Levy, Glen Velez, Gary Willis, Eddie Daniels, Herbie Mann, Claudia Villela, Simon Shaheen, Kevin Hayes, Sara K, Dave Grusin, Bob James, Gil Goldstein, Scott Colley, Jamey Haddad, Harvey Mason, Eddie Harris, Grover Washington, Mel Lewis, Airto Moriea, James Newton, Ernie Watts, Alan Pasqua i dr.
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja