Jazz.hr / jesen od 11. do 14. listopada u Lisinskom

Jazz.hr / jesen od 11. do 14. listopada u Lisinskom
Datum objave:
12.10.2011.
Jazz.hr/Jesen
11. - 14. listopad 2011.
KD Vatroslava Lisinskog

Utorak, 11.10., 20 sati
Vrijeme je za jazz
LeKap Quartet
Finger Snap Trio
Jasna Bilušić & New Deal
Matija Dedić, Tihomir Hojsak, Borna Šercar

500. emisija „Vrijeme je za jazz" prilika je da u suradnji s našim stalnim partnerom HTVom obavimo smotru hrvatskog jazza. Birani kratki programi hrvatskih jazz snaga, festival u festivalu, i jedinstvena prilika ljubiteljima glazbe da na jednom koncertu dožive presjek kroz hrvatsku jazz scenu.


Srijeda, 12.10., 20 sati
Michel Camilo, klavir solo

Zvijezda ovogodišnjeg festivala je dominikanski virtuoz koji će se s dva nastupa prvi put predstaviti zagrebačkoj publici kao skladatelj i pijanist. Klavirskim recitalom provest će sve sretnike koji na vrijeme nabave ulaznicu kroz svijet jazza, bluesa i latina.


Četvrtak, 13.10., 20 sati
Kurt Rosenwinkel's Time Machine
Andrew D'Angelo; bas klarinet, saksofoni
Kurt Rosenwinkel; gitara
Eric Revis; kontrabas
Nasheet Waits; bubnjevi

Glazbenik kojeg nazivaju najboljim jazz gitaristom mlađeg naraštaja svoju glazbu zasniva na istraživanju novih glazbenih područja i objedinjavanju raznih utjecaja. S jednakom pažnjom pristupa stvaralaštvu Dukea Ellingtona, Allana Holdswortha, Johna Coltranea i Buda Powella.


Petak, 14.10., 19:30 sati
Michel Camilo uz Zagrebačku filharmoniju
Dirigent: Ernest Martínez Izquierdo
Program: Marquez, Camilo, Ginastera, Gershwin

Na svom drugom Zagrebačkom koncertu, Michel Camilo predstavit će se kao solist uz Zagrebačku filharmoniju u Velikoj dvorani. Ovom prilikom će izvesti svoj II. klavirski koncert, te Gershwinovu Rapsodiju u plavom.Vrijeme je za jazz

Prvi koncert ovogodišnjeg festivala Jazz.hr - jesen posvećen je petstotom izdanju emisije Vrijeme je za jazz urednika Žarka Černjula koja se već sedamnaest godina emitira na Hrvatskoj televiziji. Ova, jedina televizijska specijalizirana emisija o jazzu u Hrvatskoj, zabavog je ali i edukativnog karaktera. Vrijeme je za jazz, osim što donosi važne snimke iz povijesti jazza, prati aktualnu svjetsku, ali i hrvatsku jazz scenu. Kroz petsto emisija predstavljeni su naši najvažniji jazzisti, no dala je i velik doprinos afirmaciji mladih nadarenih hrvatskih jazz glazbenika. Jubilarna emisija bit će obilježena biranim kratkim programom hrvatskih jazz snaga, festivalom u festivalu koji pruža priliku ljubiteljima glazbe da na jednom koncertu dožive presjek kroz aktualnu hrvatsku jazz scenu. Prije slavljeničkog koncerta u predvorju Male dvorane Vatroslava Lisinskog održat će se promocija radova Tomislava Hrabara "Hrabrog", likovnog umjetnika - slikara i scenografa - koji godinama svoje slike stvara tijekom snimanja emisije Vrijeme je za jazz, u studijima HRT-a.

 

Michel Camilo
Slavni, višestruko nagrađivani klavirist i skladatelj iz Dominikanske Republike, Michel Camilo je jedan od najsvestranijih glazbenika na današnjoj sceni. Jednako je uspješan na polju ozbiljne, jazz, pop, filmske i latino glazbe, nerijetko spajajući neke od tih idioma. Nadahnuće crpi iz djela velikana jazza poput Arta Tatuma, Oscara Petersona, Billa Evansa, Chicka Coreae i Keitha Jarretta. Skupina Manhattan Transfer dobila je nagradu Grammy za vokalnu izvedbu njegove skladbe "Why Not?" što je ubrzalo njegovu karijeru, omogućilo mu nastupe u najprestižnijim koncertnim dvoranama poput Carnegie Halla, te suradnje s vodećim jazz glazbenicima. Među ostalima svirao je s Dizzyjem Gillespiem, Paquitom D'Riverom, Chucom Valdesom, Titom Puenteom, Georgeom Bensonom, Jacom Pastoriusom, Wyntonom Marsalisom i Arturom Sandovalom, a ostvario je i uspješnu samostalnu karijeru. Osim s vlastitim sastavima nerijetko nastupa i solo kada uz vlastite skladbe, virtuozno svira i jazz, latino i bossa nova standarde. Primjer je album "Solo" što ga je objavio za diskografsku tvrtku Telarc. 

 

Kurt Rosenwinkel

Glazbenik kojeg često nazivaju najboljim jazz gitaristom mlađeg naraštaja, Kurt Rosenwinkel je studirao na visokoj glazbenoj školi Berklee. Nadahnjivao se glazbom gitarista Pata Methenyja, Johna Scofielda i Billa Frisella. Iskustvo je stjecao na nastupima u newyorškim klubovima, te kroz suradnje s poznatim glazbenicima poput Garyja Burtona, Joea Hendersona, Paula Motiana, Marka Turnera, Danila Pereza i Jooshue Redmana. No, djeluje i kao vođa sastava koji je ostavrio desetak samostalnih albuma. Djelujući kao gitarist, aranžer i producent, Rosenwinkel je pronašao vlastiti glazbeni jezik, ali je uvijek spreman na istraživanja. Često mijenja svoj pristup istražujući nova područja i asimilirajući brojne utjecaje koje inkorporira u svoj glazbeni jezik. Iako najčešće svira akustični suvremeni jazz, ponekad se koristi dostignućima suvremene tehnologije naslanjajući se na nove trendove u glazbi, primjerice hip-hop, ali svoju glazbu obogaćuje i world musicom, fusionom i suvremenom ozbiljnom glazbom dvadesetog stoljeća. No ostao je vjeran duhu jazz glazbe uvijek ostavljajući dovoljno prostora za improvizacije.

 

Michel Camilo i Zagrebačka filharmonija

Situacija u kojoj svira uz simfonijski orkestar Michelu Camilou nije strana. Naime, kao šesnaestogodišnjak je svirao uz dominikanski National Symphony Orchestra, a poslije je, osim sa slavnim jazzistima, nastupao i s drugim orkestrima ozbiljne glazbe. S nekima od njih, primjerice s Cleveland Orchestrom, National Symphony, Atlanta Symphony i BBC Symphony, izvodio je djela Georgea Gershwinova kojem se oduvijek divio i čija je djela svirao u kontekstu jazza i klasične glazbe. Jedno od njih je “Rapsodija u plavom”, skladba koju je ostvario za istoimeni album što ga je snimio uz Barcelona Symphony Orchestra kojim je ravnao Ernest Martinez Izquierdo, dirigent koji će uz njega i Zagrebačku filharmoniju nastupiti i u Velikoj dvorani KD Lisinski. Za taj je CD dobio nagradu Latin Grammy u kategoriji najboljeg albuma klasične glazbe. Iako je bliže klasičnom glazbenom idiomu Camilo o djelu “Rhapsody in Blue” razmišlja i sa stanovišta jazza. Njegova izvedba, otkriva virtuoznog klavirista, ali i osobu koja se svim srcem predaje Gershwinovoj glazbi svirajući je s razumijevanjem i strašću.

 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja