Zdenka Kovačićek

Umjetnica za sva vremena

Datum objave:
20.12.2003.
Autor:
Davor Hrvoj
Razgovor s pjevačicom Zdenkom Kovačićek na kraju uspješne godine i povodom najave novog albuma

Umjetnica za sva vremena

    ”Rock je moje shvaćanje života, jazz je moja strast a kazalište je moja neispunjena ljubav... ali ima još vremena!”, izjavila je jednom Zdenka Kovačićek.
Postavši slavna izvedbom pjesme ”Zbog jedne davne melodije” Miljenka Prohaske za koju je dobila prvu nagradu žirija na festivalu Opatija '70, pjevačica i glumica, dobitnica Porina, Zdenka Kovačićek je tijekom više od tridesetogodišnje karijere postala jednom od najznačajnijih hrvatskih pjevačica popularne glazbe. Od prvih pokušaja u ZKM-u gdje s pet godina počela glumiti, plesati i pjevati, preko popularnog Dua Hani u kojem je kao trinaestogodišnjakinja započela pjevačku karijeru, televizijskih emisija, filmova i kazališnih predstava, nastupa po klubovima i dvoranama diljem Europe (samo u bivšem SSSR-u je gostovala 25 puta), razdoblja sedamdesetih u kojem se potvrdila kao istinska rock pjevačica, do danas zrele jazz pjevačice, Zdenka Kovačićek se afirmirala kao jedna od naših najsvestranijih i najpostojanih estradnih umjetnica. Uz sjajnu karijeru pjevačice zabavne glazbe ostvarila je i zapažene istupe na području jazza. Pjevala je uz sastav Boška Petrovića, Vanje Lisaka i druge hrvatske, ali i strane jazziste, primjerice Billa Haleya ili talijanskog harmonikaša Peppina Principa. Nastupala je po europskim, ali i američkim klubovima i jazz festivalima. Pjevala je s Big Bandom RTV Slovenije, te više puta i s Big Bandom HRT-a uz koji je, nastupom 28. prosinca prošle godine, zaključila iznimno uspješnu godinu. Bila je to prigoda za razgovor u kojem se prisjetila tek nekih od brojnih uspješnih nastupa što ih je održala tijekom protekle godine, te je najavila svoj novi album što će ga objaviti izdavačka tvrtka Cantus.
    - Lijepo je bilo u Varaždinu gdje sam nastupila tijekom trajanja Baroknih večeri i Špancir festa. Bila je predivna atmosfera jer je cijeli grad bio u ozračju tih priredbi. Barokne večeri se odvijaju u dvoranama HNK-a, a Špancir fest na ulicama grada. Uz gitarista Branka Bogunovića ”Pifa” održala sam koncert u malom klubu, dok sam prošle godine nastupala u HNK-u. Varaždin je grad s najviše kulturnog štiha zahvaljujući publici, organizatorima i samom gradu koji financira priredbe. Tamo vole slušati jazz i klasiku, vrhunsku glazbu. Održali smo koncert poput svih u zadnje vrijeme, bez obzira na prostor, pristupom koji sadrži razne žanrove.
    - Vaša se eklektičnost očituje i kroz dvije kombinacije s kojima često djelujete; onu s ”Pifom”, te s klaviristom Vanjom Lisakom. Kako koncipirate program kad nastupate s Lisakom, a kako kad nastupate s Brankom Bogunovićem ”Pifom”?
- Dobar primjer je bio nastup u Kneževom dvoru u Dubrovniku gdje sam nastupila ovoga ljeta. U prvom dijelu koncerta klavirist Vanja Lisak i ja izveli smo klasične jazz standarde koje sam uz feeling koji mi je dala ta akustika i ozbiljnost samog prostora, otpjevala na potpuno nov način, puno ozbiljnije nego na albumu ”Happy Jazz”, a u drugom dijelu sam pjevala rock standarde, antologijske pjesme poput ”Imagine”, te ”Me And Bobby McGee” ili ”Mercedes Benz” iz repertoara Janis Joplin, kao i blues, primjerice ”Summertime” koji smo izveli zajedno; najprije Vanja Lisak u jednoj potpuno slobodnoj formi, a nakon toga je ”Pif” s gitarom u tu izvedbu unio rock štih. Imali smo mogućnost spajanja rocka i jazza.
- Je li na Visu bilo drukčije?
- Naši su koncerti na Visu izgledali posve drukčije zato što su bili puno slobodniji. Odvijali su se na trgu, uz besplatne ulaznice. Nismo imali obavezu održati vrhunski koncert nego nešto poput sessiona. Održali sm tri koncerta. Jedan je bio pod palmama na prekrasnoj terasi s trijom. Na takvim koncertima počinjem s jazzy standardima, ali donosimo ih na rock način, nastavljamo s bluesom, skladbama iz repertoara Janis Jooplin, a na kraju pjevam moje pop skladbe koje će, nadam se, jednog dana postati antologijske. Na koncertu što smo ga održali u kafeu Baby, doista šarenu publiku sastavljenu od mlađih i starijih slušatelja koji su potpuno opušteno pijuckali svoja pića, digli smo na noge. Svi su sudjelovali. Počeli smo s ”Happy Jazz” skladbama. Naš je gost bio Wolfgang Schreiner koji je i svirao saksofon i flautu i sa mnom pjevao poznate duete. Završili smo s ”Pifom” i rock klasicima, a tu sam uvrstila i svoje nove pop pjesme.
- Kako ste zadovoljni suradnjom s Cantusom?
- S izdavačkom kućom Cantus odlično surađujem. Jedini problem je distribucija jer su oni mali izdavač. Ali možda to našoj suradnji donosi neku ekskluzivnost. želi li netko nabaviti moj CD on će ga potražiti i negdje sigurno naći. Cantus se bavi i klasikom što dokazuje da je to ekskluzivna i izbirljiva kuća. Na Visu su organizirali Viško ljeto na kojem su uključili uglavnom svoje izvođaće. Nastupili smo Tamara Obrovac, Matija Dedić i ja, te mnogo više klasičara. Nadam se da je to bio tek dobar početak i da će sljedeće godine biti još više koncerata. Vis je za mene otkriće kao otok bogat netaknutim prirodnim ljepotama.
- Što ste do sada objavili za Cantus i planirate li objaviti novi album?
- Do sada sam objavila album ”Ja živim svoj san”. Oni su mi se javili poslije Zagreb festa, na sreću jer nitko drugi nije bio zainteresiran. Snimili smo nekoliko spotova. Pripremam drugi CD koji ću realizirati s istom ekipom. Glazbu će raditi Marko Tomasović, a aranžmane Duško Mandić. Snimat ćemo ga u Studiju Lisinki. Zahvaljujući Croatia Recordsu na CD-u ćemo objaviti pjesmu ”Žena za sva vremena”, naš prvi hit koji je neočekivano dobro prošao kod publike i treba ga ponoviti. Budući da oni naš prvi CD nisu nadoštampavali, snimit ćemo ga u novom Duškovom aranžmanu na Hrvatskom i Engleskom. Ostvarit ćemo potpuno novu verziju koja će biti u skladu sa svim drugim pjesmama.
- Hoćete li s tog albuma obraditi samo tu ili i neke druge pjesme?
- Obradit ćemu taj i prepjeve još dvije pjesme s posljednjeg albuma koje smo već snimili. Budući da imamo gotove spotove možemo ih uključiti u već gotovu sliku albuma. Novi spot radili smo koristeći scenu u tršćanskom kazalištu gdje sam radila rock operu ”Princeza na zrnu graška” s redateljem Damirom Zlatanom Frayem. Idealno smo iskoristili prostor i vrijeme dok sam radila u tom kazalištu jer je potpuno drukčije. Pjevam skladbu ”To nisam bila ja” koju sam izvela na Zadar festu i koja je objavljena na zadnjem albumu. Uz nove pjesme vjerojatno ćemo snimiti i još neki spot kako bi najavili novi album.
(Preuzeto iz tjednika Fokus od 9. siječnja 2004.)
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja